Iedereen die voorheen een jaar vrij vroeg van het werk werd voor een lange tijd gezien als lui. Gelukkig denken meer en meer bedrijven hier nu anders over en bieden de werknemers een Sabbatical. Wat dit nou precies is en hoe je deze het beste plant heb ik hier voor je samengevat.

Veel mensen dromen ervan om een lange periode vrij te nemen van werk en eindelijk de langverwachte droom van een wereldreis waar te maken. Anderen willen van huis veranderen, misschien zelf een huis bouwen, of meer tijd met hun familie door brengen. Indien je een full-time baan hebt blijven deze wensen vaak buiten de boot vallen en worden ze niet gerealiseerd. Er is een mogelijkheid om een pauze te nemen van het bedrijfsleven en even voor jezelf en je privéleven te gaan zorgen: de Sabbatical. Je vindt hier alles wat je moet weten over deze vrije tijd. Misschien kom je er wel achter dat een sabbatjaar de unieke mogelijkheid is om dichter bij je dromen te komen.

Alle informatie over de Sabbatical – je persoonlijke vrije tijd

Wat is een Sabbatical? | Wettelijk recht | Ziektekostenverzekering | Sabbatical in de overheidsdienst

Wat is een Sabbatical?

Een Sabbatical of sabbatjaar is een lange tijd vrij van werk. Een Sabbatical duurt meestal drie tot twaalf maanden en is bedoeld om je te laten herstellen, het ontwikkelen van je persoonlijkheid of om je privé leven op orde te krijgen. Het hangt af van de afspraken met de werkgever, maar soms wordt het salaris doorbetaald en je mag terugkeren bij het bedrijf als je weer terug bent. De time-out is bedoeld om even wat meer tijd met jezelf en je bekenden door te brengen. Voor velen begint hier een nieuw hoofdstuk van het leven – een tijd om opnieuw te ontdekken en terugdenken aan de afgelopen tijd – en dit maakt het een Sabbatical.

Is er een wettelijk recht op een Sabbatical?

Nee, er is geen wettelijk recht op een Sabbatical? Het hangt af van de goedwilligheid van je werkgever om je voor een langere tijd vrij te laten hebben. Voor grotere bedrijven is het vaker makkelijker om een werknemer te moeten missen dan bij een bedrijf met 10 werknemers. Desalniettemin moet je je hierdoor niet laten afschrikken en je wensen communiceren met je werkgever, want hij kan ook profiteren van een Sabbatical.

Sabbaticals worden niet voorgeschreven door de wet, maar toch zijn velen werkgevers er fan van

Maak je werkgever ervan bewust wat voor voordelen hij kan hebben aan een Sabbatical. Een Sabbatical kan erge consequences doen vermijden, zoals een burn-out en als gevolg ontslag. Het zal ook een gestreste werknemer meer kracht en inspiratie geven. Wanneer je een aanvraag voor een Sabbatical doet weet je waarschijnlijk ook het beste wie jou in deze tijd kan vervangen. Dit zal overkomen alsof je handelt met het idee het beste voor het bedrijf te doen en laat zien hoe belangrijk je het bedrijf vindt. Je wil hier natuurlijk wel terug komen na je trip.

Welke mogelijkheden voor een Sabbatical zijn er?

Er zijn over het algemeen drie varianten in een Sabbatical. De eerste hier gepresenteerd is het bekendste en wordt het vaakst gekozen.

Full-time en part-time voorwaarden

De meest voorkomende variant van de Sabbatical is wanneer je voor een lange tijd full-time werkt, maar slechts een deel van je salaris wordt uitbetaald. Hierdoor heb je vrij tijdens de Sabbatical, maar wordt je nog steeds doorbetaald. Het grote voordeel hier is dat je vaste salaris wordt doorbetaald, en daardoor worden sociale kosten betaald en blijf je gedekt door de ziektekostenverzekering.

Reduceren van overuren

De tweede variant voor het verdienen van tijd voor een Sabbatical is je overurentijd verminderen. Dit heeft een paar jaar voorbereiding nodig omdat je in een paar maanden niet zoveel overuren kan maken. Het komt ook vaak voor dat werkgevers het niet graag hebben dat je expres overuren maakt als dit niet nodig is.

Onbetaalde vakantie

Als je onbetaald op vakantie gaat, wordt er geen salaris uitbetaald. Ook ben je nu verantwoordelijk voor alle verzekeringen en je moet je financiële planning in de gaten houden.

Wat moet ik overwegen bij het nemen van een ziektekostenverzekering?

Of je nog steeds legaal verzekerd bent tijdens de Sabbatical hangt af van het werktijd model wat je hebt afgesproken met je werkgever. Als je veel overuren werkt of een vast salaris ontvangt door een full-time / part-time combinatie tijdens je vrije tijd, dan blijven je ziektekosten verzekerd. Als je door landen in Europa reist hoef je je dan geen zorgen te maken. Als je onbetaald op verlof/ vakantie gaat worden alleen je eerste vier weken verzekerd. Hierna moet je zelf voor je ziektekostenverzekering zorgen. De kosten voor een vrijwillige ziektekostenverzekering zijn ongeveer €130 per maand en deze is dan alleen geldig in landen in de EU. Als je een verre reis plant tijdens je Sabbatical moet je zeker ook een internationale ziektekostenverzekering nemen! Mijn tip: veel creditcard bedrijven bieden een internationale ziektekostenverzekeringen. Hiermee sla je dus twee vliegen in een klap!

Hoe plan ik een Sabbatical?

Over het algemeen moet je met het plannen van een Sabbatical rekening houden met hoe eerder je plant, hoe beter. Als je de wens hebt om een pauze te nemen van je werkleven moet je dit zo vroeg mogelijk aan je werkgever melden zodat jullie samen een passende oplossing kunnen vinden. Om vervelende verassingen te voorkomen wanneer je terug komt van je trip moet je met je werkgever een Sabbatical contract opstellen. In dit document kan je bijvoorbeeld opschrijven dat je dezelfde plaats binnen het bedrijf zal krijgen na terugkomst. Verder moet je de exacte tijdsperiode vaststellen van je Sabbatical zodat je werkgever niet zomaar de tijd kan inkorten. Het is ook erg belangrijk dat je een beëindiging bescherming van je contract in dit document

Belangrijk: Maak een Sabbatical contract met je werkgever zodat je niet voor nare verassingen staat als je terug komt.

Je kan niet zomaar ontslagen worden tijdens je Sabbatical, en andersom kan je niet zomaar ontslag nemen tijdens je Sabbatical. Ook al is de voorbereiding vervelend, de tijd en moeite die je er in steekt is het zeker waard. In andere gevallen, zoals het faillissement van de werkgever, moet je contact opnemen over je Sabbatical contact met een advocaat van arbeidsrecht. Het is niet alleen voor je werkgever belangrijk om vroeg geïnformeerd te worden, je moet ook je persoonlijke omgeving niet in het diepe gooien. Vraag rond wie je plek in het bedrijf kan overnemen in je afwezigheid en wie er voor je appartement gaat zorgen. Het zal misschien handiger zijn om je appartement compleet te verhuren? Welke contacten moeten er allemaal op tijd geannuleerd worden: lidmaatschap bij de sportschool, mobiele telefoon contract en onnodige verzekeringen?

 

Sabbatical voor ambtenaren, leraren en werknemers in de publieke dienst

Voor sabbaticals in de publieke dienst zijn er andere regels dan in een vrij bedrijf. Vaak zijn er verschillende part-time modellen die kunnen dienen voor een langere periode (maximaal 10 jaar) voor het beginnen van een Sabbatical. Verder is de duur van een Sabbatical in de publieke dienst vaak ook langer: die kan hier tot wel 5 jaar duren. Iedereen die een Sabbatical wil nemen tijdens zijn of haar tijd bij de publieke dienst kan dit niet een keer, maar vaak meerdere keren tijdens zijn carrière nemen. Hoe dan ook, de regulatie voor de verschillende modellen verschillen per land, dus het is geadviseerd eerst uit te zoeken welke regels er voor je gelden. Het is over het algemeen makkelijker om een Sabbatical te nemen voor leraren, ambtenaren en werknemers in de publieke dienst.

Neem een pauze

In de wereld van vandaag hoef je niet meer bang te zijn dat je als ‘lui’ wordt beschouwd als je een Sabbatical wil nemen. Een tijdje er tussenuit gaan is onderdeel van een gezonden en  bewuste levensstijl en helpt niet alleen jezelf maar ook je omgeving en je werknemer. En als een hele Sabbatical te veel voor je is kan je ook denken aan een vakantie in een klooster? Deze time-out kan goed zijn voor verschillende persoonlijke redenen en kan je helpen om iets nieuws te leren zoals een nieuwe taal. Hoe je je sabbatical jaar doorbrengt ligt helemaal aan jou – het belangrijkste is dat je deze tijd voor jezelf neemt, want dit zal je lichaam en ziel goed doen.

 

Meer uit het Travel Magazine: