Een eerste keer alleen op reis gaan kan behoorlijk wat spanning met zich meebrengen. Maar je kan op voorhand al enkele maatregelen nemen die je eerste singlereis heel wat vlotter kunnen doen verlopen. Solo reizen zal altijd spannend zijn maar op deze manier wordt het fun in plaats van stressvol.

Een singlereis voorbereiden doe je niet alleen praktisch, ook mentaal moeten sommige reizigers een grote stap zetten. Daarom geef ik jou tips rond alleen reizen die beide thema’s behandelen. Ik hoop dat deze tips je helpen om een zorgeloze singlereis te beleven en je zin geven om alleen op vakantie te vertrekken!

Singlereis mentaal voorbereiden

Kies de perfecte bestemming

Sommige vakantiebestemmingen zijn bijna op maat gemaakt voor solo reizigers. Ga je alleen op reis? Dan is het interessant een bestemming te kiezen waar je de taal beheerst, de bevolking over het algemeen vriendelijk is en waar je denkt dat je je veilig kan voelen. Enkele topbestemmingen voor een eerste singlereis zijn bijvoorbeeld: Schotland, Canada, Nieuw Zeeland, IJsland, … Dat zijn ook meteen landen waar veel soloreizigers rondtrekken. De kans is dus groot dat je gelijkgestemde zielen tegenkomt.

Hou een generale repetitie

Waarom geen generale repetitie? Wil je echt wel alleen op reis maar schrikt het idee van meteen 3 weken op reis je af? Waarom probeer je dan niet eens een single weekend? Kies bijvoorbeeld voor een stedentrip of een weekendje weg dichtbij. Of zelfs nog simpeler: ga bijvoorbeeld eens alleen op restaurant. Op die manier doe je meteen wat ervaring op en heb je meer zelfvertrouwen wanneer je vertrekt op je eerste grote soloreis.

Singlereis voorbereiden

Durf alleen op restaurant gaan

Alleen op restaurant gaan, kan de eerste malen best wel intimiderend zijn. Maar ik heb enkele tips voor je! Want op singlereis zal je dit wellicht een paar keer meemaken… Knoop bijvoorbeeld een gesprek aan met het personeel, meestal vinden zij het ook wel leuk om tegen nieuwe mensen te praten. Bovendien zijn het meestal locals die leuke insider tips hebben. Als het kan, kies ik een plekje aan de bar. Zo heb je niet dat alleen-aan-een-tafeltje-gevoel. En vaak zitten er nog andere mensen naast je met wie je een leuk gesprek kan voeren. Een boek in je rugzak is ook steeds handig, het is heus niet raar om te lezen terwijl je op je eten wacht. En heb je echt geen zin om alleen te gaan, dan laat je toch gewoon take away bezorgen 🙂

Boek groepsactiviteiten

Boek op voorhand al enkele activiteiten zoals wandelingen, tours en workshops. Op die manier vul je niet alleen je dagen maar stimuleer je jezelf om uit je schulp te komen. Zulke activiteiten kunnen niet enkel interessant en leuk zijn. Je ontmoet er ook andere reizigers die misschien alleen reizen. Dan is het altijd tof om een gesprek aan te knopen en eventueel even samen te reizen of andere activiteiten samen te doen. Op die manier reis je niet altijd alleen.

Singlereis voorbereiden

Ga Couchsurfen

Maak een profiel aan op Couchsurfing.com. De website is een handige manier om mensen te leren kennen tijdens het reizen. Sommige leden bieden een sofa of zelfs bed aan waar je kan gratis overnachten. Andere hosts gidsen je graag door de stad of willen gewoon gezellig samen iets doen met nieuwe mensen. Het is een relatief veilige en eenvoudige manier om mensen te leren kennen of om bijvoorbeeld je toch een beetje thuis te voelen in een vreemde stad.

Vul je dag

Soms reis je ergens door een stad en heb je niet veel zin om ’s avonds in je eentje de kroegen in te duiken. Dat kan altijd gebeuren. Ik zorg er altijd voor dat ik dan mijn dag heel goed vul. Ik sta extra vroeg op en geniet van een uitgebreid ontbijt vooraleer ik eropuit trek. Als je dan ’s avonds eindelijk terug in je hostel, Airbnb of hotelkamer aankomt, ben je zo moe dat je heel snel in slaap valt!

Singlereis voorbereiden

Singlereis praktisch voorbereiden

Bereid je voor op het hostel leven

Over accommodatie gesproken. Op single reis verblijf je al sneller eens in een hostel. En zo’n slaapzaal kan soms best luidruchtig zijn. Ik heb het al zo vaak meegemaakt: reizigers die pas laat inchecken of dronken hun bed opzoeken en met hun zaklamp naar overal schijnen behalve hun bed… Maar daar ken ik ondertussen enkele middeltjes voor: ik heb altijd oordopjes en een nachtmasker in mijn bagage zitten, zo bespaar ik me een hoop slapeloze nachten en een onnodig ochtendhumeur.

Boek vooraf

Boek accommodatie voor de eerste nacht(en). Je wilt heus niet op je eentje door een bekende stad in een onbekend land zwerven op zoek naar een hotel of hostel. En indien nodig kan je op voorhand vervoer van de luchthaven naar je hotel vastleggen. Doe het rustig aan in die eerste dagen. Wen eraan om alleen op reis te zijn en raak gewend aan de nieuwe omgeving, taal, gebruiken, …

Singlereis voorbereiden

Deel je reisschema

Deel het reisschema van je singlereis met het thuisfront, zodat je familie en vrienden weten waar je zoal naartoe reist. Dat geeft hen niet enkel wat rust en zekerheid, maar op die manier weten ze perfect waar jij bent in geval van nood.

Reis licht

Neem nooit te veel bagage mee! Denk goed na over wat je wilt meenemen op singlereis, je moet het immers zelf dragen. Wanneer ik alleen op reis ga, probeer ik af en toe in een wassalon of hotel een wasje te doen. Zo bespaar ik mijn schouders heel wat extra sjouwwerk. Of ruil bijvoorbeeld je boeken in voor een e-reader. Dat scheelt al snel enkele kilo’s.

Reis cadeau

Maak kopieën

Op singlereis heb je vaak verschillende belangrijke documenten op zak: je paspoort, internationaal rijbewijs, tickets, … Neem vooraf een kopie van die documenten. Je weet immers nooit. Je kan ze onderweg vergeten, verliezen, … Bewaar de kopieën ergens veilig en op een andere plek dan de originele documenten.

Kies een reisverzekering

Een goede reisverzekering kan wonderen doen! Hopelijk gebeurt er niks erg op je eerste single reis maar een ongelukje is snel gebeurd. En als er dan iets voorvalt, wil je niet helemaal in je eentje alles moeten regelen. Dankzij de juiste reisverzekering kan je heel wat kopzorgen en paperassen vermijden. Terwijl de verzekeringmaatschappij zich bezighoudt met de praktische kant, kan jij je helemaal focussen op je herstel of op het verdere verloop van je soloreis. Gurutip: Neem op voorhand een foto en eventueel inventaris van je bagage. Mocht er eventueel iets gestolen worden, kan je dat eenvoudig bewijzen aan de verzerkeringsmaatschappij.

Singlereis voorbereiden

Selfies on fleek!

Het klinkt misschien gek maar misschien is een selfiestick kopen ook wel een leuk idee! Op die manier kan je zelf ook vaak in het shot komen. En, laten we eerlijk zijn, het is altijd leuk om je familie en vrienden jaloers te maken met een leuke selfie vanop een tropisch wit zandstrand in de Malediven of voor zo’n typisch Boeddhabeeld in Thailand! Het lijkt misschien wat een gênante situatie de eerste keren maar vergeet niet, iedereen neemt selfies! Zo’n stick is al lang geen uitzondering meer.

Ben je er klaar voor?

Ik hoop dat dit artikel jou inspireert en dat je zelf een stap dichter zet naar het avontuur van je eerste singlereis. Het is een unieke manier om niet nkel de wereld maar ook jezelf te leren kennen. Met momenten zal het niet eenvoudig zijn, maar dat zijn net de momenten waarop je je bewust wordt van jezelf. Geniet met volle teugen en kom terug met fantastische herinneringen!

Singlereis aanbiedingen