Er gaan momenteel verschillende nep win acties over het Internet. Trap hier niet in en lees hier over welke het gaat en wat te doen als je ze tegenkomt!

We komen ze allemaal af en toe wel eens tegen, de win acties die geweldig lijken maar echt te mooi zijn om waar te zijn. Twee gratis vliegtickets omwille van het zoveel jarig bestaan van een luchtvaartmaatschappij, het klinkt ideaal toch? Vaak moet je een aantal korte vragen beantwoorden voordat je de tickets toegestuurd krijgt. Ik kan jullie met zekerheid melden, dit gaat absoluut niet gebeuren. In dit artikel breng ik jullie up-to-date met de laatste spam acties die met reizen te maken hebben en leg ik uit hoe je het beste een spam bericht kan herkennen!

Wat is een spam bericht? | Whatsapp spam van KLM | Whatsapp spam van Ryanair | Gratis vluchten winnen via Facebook | Hoe herken je een spam bericht?

Bron: radar.avrotros.nl

Wat is een spam bericht?

Een spambericht wordt ook wel een hoax genoemd. De lezers worden blij gemaakt met een gratis reis of een mooi cadeau, en het enige wat je hiervoor hoeft te doen is even mee te werken. Dit kan zijn in de vorm van een kleine enquête invullen, het bericht delen met je vrienden of klikken op een link zodat je op een andere site terecht komt. Dit soort berichten gaan vaak als een lopend vuurtje over het internet, en kunnen de getroffenen in grote problemen brengen. Deze spam berichten zijn namelijk nep, er ligt geen mooie reis op je te wachten wanneer jij op de link hebt geklikt. Wat je hier wel mee kan krijgen is een virus, of je deelt je persoonlijke informatie met een organisatie die dit voor onjuiste doeleinden zal gebruiken. Verder heb je via de sociale mediakanalen Facebook en Whatsapp vaak, dat nadat je op de link hebt geklikt, je het bericht deelt met je complete vriendenlijst.

Whatsapp spam van KLM

De spamberichten via Facebook waren al eerder bij ons bekend, maar deze tricky manier van nep nieuws verspreiden wordt nu ook via Whatsapp doorgestuurd. Het zou om een bericht gaan van KLM, wat aangeeft dat KLM twee gratis tickets aan iedereen weggeeft, om te vieren dat het bedrijf 97 jaar bestaat. Dit is natuurlijk niet waar. Wanneer je op de link in het Whatsapp bericht klikt, wordt het originele bericht meteen naar je hele Whatsapp contactenlijst doorgestuurd. Ik weet helaas niet precies wat er achter deze link zit, of het een virus is of alleen een snelle manier van nep nieuws verspreiden, maar je kan het beste maar helemaal op safe spelen en het bericht negeren. Hoewel het zo lijkt, hebben deze berichten niks met de organisatie KLM te maken!

Whatsapp spam van Ryanair

De spam die we momenteel van Ryanair zien lijkt op die van KLM. Een organisatie stuurt in de naam van Ryanair berichten rond dat je twee vliegtickets hebt gewonnen omwille van het 33 jarige bestaan van het bedrijf. Verder moet je op een link klikken om de gratis tickets te claimen. Hieronder zie je een Frans voorbeeld, want het bericht lijkt in verschillende landen voor te komen.

Frans voorbeeld hoax Ryanair

Gratis vluchten winnen via Facebook

We komen af en toe nep win acties van gratis vluchten tegen op Facebook. Verschillende luchtvaartmaatschappijen zijn hier al de dupe van geweest, en dit zullen ook niet de laatste zijn. Deze berichten worden populair door het leuk vinden en delen op de Facebook tijdlijn, en bereiken zo grote groepen mensen. De ene hoax is gevaarlijker dan de andere. Bij het klikken op een link kan je zo een virus op je computer hebben wat je computer onbruikbaar kan maken. Het kan ook zijn dat de scammers je gegevens van Facebook kunnen verzamelen nadat jij op de link in de nep actie hebt geklikt. Het is nooit direct duidelijk hoe gevaarlijk de post is, en lees hieronder verder hoe je een hoax het beste kan herkennen.

Hoe kan je een spam bericht herkennen?

Er zijn verschillende manieren om een nep bericht te leren herkennen. De ene of andere manier kan misschien vanzelfsprekend voor je zijn, maar ik wil ze toch allemaal even uitleggen.

  • Vaak hangt er een onbetrouwbare en onbekende link onder de post. Let hier goed op.
  • Een Nederlandse reisorganisatie zou win acties in Nederland altijd in het Nederlands publiceren. Wanneer een bericht in het Engels verschijnt, moet je hier dus al extra voorzichtig mee zijn.
  • Indien je er niet zeker van bent of het om een spam bericht gaat of een echte actie, kan je altijd de betreffende organisatie vragen of het bericht werkelijk van hun afkomstig is.
  • Denk logisch na. Een win actie waarbij iedereen recht heeft op twee gratis vliegtickets kan niet echt zijn.
  • Soms zitten er vreemde voorwaarden aan het winnen van de actie. Het moeten delen van het bericht in tientallen Facebook groepen kan nooit getraceerd worden, dus de kans op het werkelijk winnen van de tickets is erg klein.

 

Om nog even duidelijk te maken: deze nep acties hebben niks met de luchtvaartmaatschappijen te maken. De luchtvaartmaatschappijen zijn hier zelf ook de dupe van, en ik hoop door middel van dit artikel dat jullie dit soort berichten snel herkennen en hier niet intrappen. Hieronder vind je mijn goedkope vluchten, zulke lage prijzen voelen toch een beetje alsof je de jackpot gewonnen hebt. Toch?