Hier lees je meer over de geannuleerde vluchten, de oorzaak van de staking en de nieuwste updates!

*UPDATE 15 maart 2018*

Er is zojuist een akkoord gesloten met het personeel van Transavia. Het personeel krijgt een loonsverhoging van 6% tot 2020. We hopen dat de situatie hiermee opgelost is en er geen verdere stakingen zullen gebeuren.

Oorspronkelijk bericht

Deze morgen was het zover, de piloten van Transavia legden het werk neer en rond de dertig vluchten werden geannuleerd. De piloten zijn al lange tijd ontevreden over de arbeidsomstandigheden, en na lang overleg kwam er maar geen akkoord. Hierop kondigde de VNV (Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers) aan actie te gaan ondernemen, waarop de staking van de Transavia piloten het gevolg was. Nu de voorjaarsvakantie in het zuiden net begonnen is, hopen we maar dat dit de enige staking van Transavia was. Waarom staken de piloten precies, en wat zijn de gevolgen voor de geannuleerde vluchten? Je lees het allemaal in dit artikel.

Wachten op de vlucht

De feiten onder elkaar: wat weten we tot nu toe?

  • De piloten van Transavia staken naar aanleiding van een cao-conflict
  • Tot maandagmiddag 19 februari 12:00 vertrekken er geen Transavia vluchten
  • Naast de geannuleerde vluchten hebben er ook een hoop vluchten vertraging
  • Momenteel is dit de enige staking, maar houd deze pagina goed in de gaten voor updates!

 

Inhoudt van dit artikel:

 

Het begin van de staking bij luchtvaartmaatschappij Transavia

Gisteren werd het officieel, de Transavia piloten leggen op 19 februari van 00:01 tot 12 uur ’s middags het werk neer. Momenteel is dit de enige staking van Transavia vluchten die bekend is, het kan zijn dat er deze week nog meer stakingen aangekondigd worden. De geannuleerde vluchten zouden vertrekken vanaf Schiphol (19), Eindhoven (6) en Rotterdam (5). Naast deze geannuleerde vluchten hebben er ook een hoop vluchten vertraging. Voor het actuele overzicht van de vertragingen kijk je bij het overzicht van de staking op de website van Transavia.

De reden van deze grootschalige staking

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers en Transavia zijn het al langere tijd niet eens met elkaar. Momenteel zijn er twee struikelblokken: de roostervoering voor de piloten van Transavia is ingewikkeld. Vaak worden de piloten last minute nog geïnformeerd met roosterwijzigingen en weten ze aan het begin van de week nog niet hoe de week eruit gaat zien. Het tweede punt zou een jaarlijkse inflatiecorrectie in de lonen zijn, de piloten van Transavia zouden al 5 jaar geen loonsverhoging meer hebben gehad. Over de geldkwestie waren de twee groepen het al bijna eens geworden; de piloten van Transavia zouden een structurele loonsverhoging ontvangen inclusief een eenmalige uitkering. Toch waren de beslissingen niet genoeg voor de VNV, en werd de staking uitgeroepen. De piloten zitten al ongeveer veertien maanden zonder cao, en hopen met deze staking een duidelijk standpunt te maken. De directeur van Transavia heeft al gezegd graag weer met de VNV bond in gesprek te gaan om tot een akkoord te komen.

Wat zijn de gevolgen voor de vakantiegangers?

Vooral het zuiden van Nederland is flink de dupe geworden van deze staking. Afgelopen zaterdag begon daar de krokusvakantie/voorjaarsvakantie, en veel vakantiegangers stonden klaar op de luchthavens om aan de vakantie te beginnen. De directeur van Transavia, Mattijs Ten Brink, deelde maandag mee dat de geannuleerde vluchten zo veel mogelijk toch nog maandag uitgevoerd gaan worden. Wel moeten de vakantiegangers met vluchten van Transavia rekening houden met vertragingen. Je kan het beste de website van de luchthaven van vertrek goed in de gaten houden. Op de website van Schiphol zie je bijvoorbeeld een compleet overzicht met de vertragingen van de vluchten. De vakantiegangers waarvan de vlucht vandaag niet meer vertrekt krijgen een vlucht in de komende dagen aangeboden door Transavia. Sommige reizigers hebben zelf al de vluchten geannuleerd en een alternatief gezocht.

Ben jij een van de gedupeerde?

De vakantiegangers waarvan de vluchten zijn geannuleerd of vertraagd zijn worden door Transavia op de hoogte gehouden via SMS en email. Transavia is aan het proberen om alle geannuleerde vluchten toch nog vandaag te laten vertrekken. Zit je toch met vragen? Laat hieronder een comment achter en misschien kan ik het voor je uitzoeken!

Rechten bij een geannuleerde vlucht

Wat zijn je rechten wanneer een vlucht geannuleerd is? Dit ligt natuurlijk erg aan de situatie. Bij een vertraging of een situatie met buitengewone omstandigheden hebben de gedupeerde recht op een schadevergoeding. Helaas is dit niet het geval bij een staking door eigen personeel. In dit geval hebben de reizigers van Transavia recht op het omboeken van de vlucht zonder extra kosten, of de complete terugbetaling van de waarde van het vliegticket. Maak je je zorgen over de gemaakte kosten op bestemming, zoals de toegangskaartjes tot een concert of een dure rondleiding die al geboekt is? Neem dan contact op met je reisverzekering. Deze kunnen je verder helpen met vervolgschade problemen.

Ik hoop jullie zo voldoende te hebben geïnformeerd over de actuele staking van de piloten van Transavia. Ik houd het nieuws goed in de gaten en zal hier de updates plaatsen!

 

Een tijdje terug lazen we ook al de ophef rond de luchtvaartmaatschappij Ryanair. Hier vind je een overzicht van de situatie.