De rotsstad Petra in Jordanië is wereldberoemd. In het hart van de woestijn op ongeveer drie en een half uur van de hoofdstad Amman vind je een unieke collectie aan gebouwen. De huizen en paleizen van de stad zijn perfect gedetailleerd uitgesneden uit rots en vormen zo een architectonisch meesterwerk. 

De Nabataeans, een oude groep nomadische stammen in noordwest-Arabië, zijn verantwoordelijk voor de bouw en het ontwerp van dit fascinerende wonderHet meesterwerk is tegenwoordig een UNESCO Werelderfgoed en trekt geïntrigeerd bezoekers van over de hele wereld aan. De hoofdingang van Petra heet de Siq en bestaat uit een 70 meter diepe kloof waar toeristen doorheen moeten lopen om binnen te komen. Het pad gaat loopt een kilometer in de rots en dan bereik je de oude rotsstad. Duizenden jaren geleden werd deze kloof gevormd door een rivier, maar vandaag de dag vind je hier een unieke wereld die te voet of op de rug van een muilezel ontdekt kan worden.

De rotsenstad Petra

Petra – een eeuwenoud wonder in Jordanië

Tot op de dag van vandaag zijn er nog enkelen geheimen te ontdekken in Petra. Het hoogtepunt van deze bezienswaardigheid is de zogenoemde Al-Khazneh. Deze gevel is gewoonweg adembenemend en wanneer je er voor staat kan je niet anders dan de oude architectuur te verwonderen. Met veel vaardigheid maar zonder moderne gereedschappen die we vandaag hebben is deze prachtige gevel rijk gedetailleerd gevormd uit rode steen in het hart van de stenen stad. Als je een kleine hoofdingang verwacht, dan kan je verwonderd opkijken tegen de 40 meter hoge pilaren die simpelweg adembenemend zijn. Helaas is het hier altijd erg druk omdat de zogenoemde ‘schatkist’ het makkelijkste gebouw is om toegang tot te krijgen.

De schatkamer van Petra in Jordanie

Een uitstapje naar deze woestijnstad is het zeker waard

Degenen onder jullie die tijd en een toegewijde gids hebben kunnen zich verder in de stad wagen. Op het pad naar het centrum van Petra vinden de bezoekers een theater met meer dan 5000 zitplaatsen en een indrukwekkend afwateringssysteem. Dit was bedacht zodat de bezoekers geen natte voeten zouden krijgen. Even zo indrukwekkend is de badplaats in een van de stenen gebouwen. Er wordt gezegd dat zelfs de vloeren en wanden verwarmt waren. En je moet niet vergeten dat dit wonder meer dan 2000 jaar geleden werd gebouwd. Daarnaast vind je tempels en het voormalige stadscentrum van Petra in een grote open ruimte. Een kleinere versie van Al-Khazneh is de Ad-Deir rocktempel. Dit opvallende gebouw staat geïsoleerd in het hart van de woestijn. Degenen die er meer dan een dag voor uittrekken om deze stad te ontdekken kunnen overnachten in een van de kampen of hotels in de buurt. Hierdoor heb je verschillende dagen om alle hoekjes van deze magische plek te ontdekken.

Kamelen in Petra, Jordanie

Het feit dat de woestijnstad van Petra een van de zeven wereldwonderen is is reden genoeg om het te gaan bezoeken!

 

Meer uit het Travel Magazine: