Kijk jij wel eens om je heen wanneer je op straat loopt? Of loop je al tweetend naar plaats van bestemming? Zo mis je nog wel eens wat moois aan street art! Neem nou graffiti…sommige mensen associeren graffiti met vernieling van metro’s en treinen, terwijl er een andere groep is die dit als kunst zien. Zo zijn er wereldwijd ware graffiti-kunstwerken te vinden! Lege muren vertellen ineens een verhaal en het zicht op bouwplaatsen wordt een stuk aangenamer dankzij getalenteerde kunstenaars die zich graag uitdrukken op meer dan alleen canvas.

Ik hou wel van ‘een beetje anders’ en heb ik dus besloten opkomend Purmerends graffiti talent in te schakelen om een kale muur op mijn huidig kantoor te verfraaien: Shando van Shandokando Graffiti enzo. Shando maakt op aanvraag graffiti op bijvoorbeeld een kamermuur, een kaartje of iets anders wat met graffiti te maken heeft. Hij heeft ook wel eens een workshop met kinderen georganiseerd om hun creativiteit in kwijt te kunnen. Zie hier een leuk filmpje van Shando in actie.

…dit is het geworden! Wat vind jij ervan?

Ik ben steeds meer gaan letten op wat voor graffiti kunstwerken ik tegenkom op straat. Wat verrassend! Zoals ik al zei is deze vorm van kunst overal ter wereld te vinden. Altijd leuk om te zien, dus laat je inspireren en ga met me mee op excursiereis!

NDSM Werf, Amsterdam (Artist: onbekend)
De NDSM werf staat bekend als graffiti spot. Hier vindt je werken van verschillende graffiti artiesten. Steeds kan je weer nieuwe werken bewonderen, haast een outdoor pop-up gallerie! Ga er eens heen, er valt genoeg te zien: oud en nieuw, bekend en onbekend.

Kraakpand Amsterdam, Nederland  (Artist: onbekend)

 

Haarlemmerstraat, Amsterdam (Artist: TelmoMiel)
Dit bekende meesterwerk van Frans Hals verfraait dankzij TelmoMiel een muur in de Haarlemmerstraat. Echt onvoorstelbaar dat een meesterwerk, zulk gedetailleerd werk, ‘gewoon’ met een spuitbus is gedaan. Je moet het maar kunnen! Zo zijn er nog 2 andere werken te bewonderen in de warmoesstraat (door Focuz) en NDSM-werf (door Donovan Spaanstra) Knap werk! Deze leuke clip vertelt je meer.

Berlijn, Berlijnse muur (Artist: Onbekend)
Als je al eens naar Berlijn bent geweest, heb je vast ook de muur gezien! Een muur met een donker verleden is nieuw leven ingeblazen door verschillende graffiti artiesten, waardoor het er nu een stuk aangenamer uitziet. Het brengt kleur in de stad. Dit is toch een van mijn favoriete werken op de muur…wat een detail! Het lijkt wel een foto. Ik ben ook meteen geïnspireerd om eens een nieuw kapsel te doen…leuk kleurtje, niet?

Londen, Verenigd Koninkrijk (Artist: David Walker)
David Walker is een artist uit Londen en maakt verschillende kleurrijke portretten. Hij is een wereldwijd gewaardeerde graffiti artiest en heeft kortgeleden nog een succesvolle expositie gehad in zijn thuisstad. Wat ik knap vind aan zijn werk is dat hij met de vrije hand werkt, zonder sjablonen. Vroeger maakte hij alleen zwart/wit werken maar ik ben wel blij met zijn keus om te gaan voor een kleurenexplosie! Klik op de foto om David Walker in actie te zien -je zal versteld staan.

Londen, Verenigd Koninkrijk (artist: Alexis Dias aka “La Pandilla”)
Als je in Londen bent, echt een street art tour in Shoreditch doen!  Alexis Dias is een van de graffiti artiesten die hier ook haar gedetailleerd werk op de muren heeft prijken. Een van mijn favoriete is deze “Octophant”. Je moet het maar kunnen en bedenken.

Rio de Janeiro, Brazilië (Artist; unknown)
Het is al best lastig om je op vlak papier aan proporties te kunnen houden; daarom vind ik dit kunstwerk op trappen in Rio mindblowing! Wat een knap werk…die emotie en precisie hierin is simpelweg indrukwekkend.

Sao Paolo, Brazilië (Artist: eduardo kobra)
Oscar Niemeyer, Braziliaanse architect, wordt gezien als een van de pioniers in de ontwikkeling van de moderne architectuur. Het is dan ook niet erg verbazend dat zijn gezicht groot prijkt op dit gebouw in Sao Paolo, Brazilië. Artiest Eduardo Kobra heeft dit werk met zijn signatuur opnieuw tot leven gebracht, zoals hij vaker doet met voornamelijk zwart/wit foto’s.

Los Angeles, USA -Artist: El Mac
Sinds zijn kindertijd maakt en bestudeerd Mac zelfstandig kunst. Hij liet zich op jonge leeftijd inspireren door de klassieke schilders als Caravaggio, en Vermeer en Art Nouveau symbolisten zoals Klimt en Mucha. Vandaar dat in zijn werk de combinatie van hedendaagse invloeden van graffiti en fotorealisme goed te zien zijn, evenals als de Mexicaanse cultuur waarmee hij opgegroeid is. (bron: bio website)

NYC, Verenigde Staten (artist: eduardo kobra)
Als je van fotografie houdt, dan herken je dit plaatje vast wel. Dit werk is geïnspireerd door de inmiddels beroemde foto van fotograaf Alfred Eisenstaedt. Hij fotografeerde de zoenende marinier en verpleegster in 1945. De passie spat zó van de foto af, dat men nieuwsgierig werd naar de mensen in de foto dat er uiteindelijk een zoektocht werd gestart en in 2007 werd de marinier gevonden en geïdentificeerd als Glenn McDuffie, de identiteit van de vrouw op de foto is onbekend. Uiteraard zie je hier weer het signatuur van Kobra terug komen. Ik vind het maar knap werk!

Mexico Stad, mexico (Artists: Aryz  & Saner)
De (zelfstandige) artiesten Aryz en Saner hebben de handen ineen geslagen voor dit werk. Deze aparte robotachtige hybrides van mens en hond kan je vinden in Mexico Stad.

Melbourne, Australie (artist: onbekend)
Deze graffiti artiest heeft het anders aangepakt. Ik vind zelf het materiaalgebruik en de combinatie met deze bakstenen muur erg mooi; dit had zomaar in je huiskamer kunnen staan!

Melbourne, Australie (artist Shepard Fairey)

Hou jij ook van street art? Ik ben heel benieuwd naar wat jouw favoriete plekken zijn die bekend staan om indrukwekkende street art!

Disclaimer: de foto’s waaronder geen bron vermeld zijn aangekocht via Shutterstock