Kom mee op een spannende reis door het verleden en ontdek Teotihuacan, de oude stad aan de rand van Mexico-stad.

Mexico is veel meer dan alleen zon, zee en strand. Het land heeft ook talloze geheimen die wemelen in de onontdekte grotten en ruïnes. Eeuwen en al millennia lang leven er grote, bloeiende culturen op de verschillende gebieden van Mexico met allemaal ook nog eens legendarische religie. Een bezoek aan een van de magische plaatsen zoals de oude Maya steden van Chichén Itzá en Uxmal zullen je echt versteld laten staan. Zeer zeker een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de cultuur! Net als Teotihuacán, de oude stad aan de rand van Mexico-stad, vind je fascinerende en onthullend geheimen over de voormalige cultuur die wel al 2000 jaar oud zijn. Teotihuacán bestond rond de tijd van 100 v. Chr. tot 750. Begon als een zeer religieuze stad en groeide later uit tot de meest welvarende stad in de nieuwe wereld!

Fascinerend Teotihuacan

2000 jaar oude geschiedenis| Ondergrondse tunnels | Onderzoek

Panorama of Teotihuacan Pyramids

De 2.000-jaar oude stad van Teotihuacan in de buitenwijken van Mexico

Vooral op het hoogtepunt in de 5de en 6de eeuw werd de bevolking geschat op bijna 125.ooo mensen wat de stad gelijk in één van de grootste steden maakte ter wereld. Maar nog voordat dat de Azteken in de 14e eeuw erg machtig werden ging het rijk van de Teotihuacans ten onder. We wete nog altijd tot op de dag van vandaag niet waarom de inwoners de stad verlieten, maar er is wel een verband tussen de migratie en een verwoestende brand. Dus wellicht was er een opstand of werd de stad binnengevallen.

De Azteken verlieten de stad en geven de stad de naam: Teotihuacan. Als je dit vertaald betekent dit: ‘De plaats waar de goden werden gecreëerd’ en het beschrijft vrijwel precies wat de Azteken van de stad dachten toen ze het voor het eerst zagen. De goden van de Azteken zijn identiek aan die van de veel oudere stad. Echter is de oorspronkelijke naam geheime informatie net zoals over de manier van leven, de waarden en de cultuur van de bewoners.

Na 100 jaar, van onderzoek door wetenschappers zijn er nu onderdelen en oppervlaktes toegankelijk geworden en zijn er grote toeristische attracties ontstaan. Teotihuacan staat bekend om zijn opmerkelijke Meso-Amerikaanse piramides (zon en maan piramide) en de complexe en verschillende culturen (zoals de Maya en Oaxaca). Vandaag de dag is de stad vooral voor wetenschappers zeer interessant die graag de oude resten met eigen ogen willen zien.

Detail of the temple of Quetzalcoatl, Teotihuacan (Mexico)

Ondergrondse tunnel van de tempel  “Poort naar de onderwereld”

Ongeveer 11 jaar geleden werd er onder één van de tempels in Teotihuacáns, ook wel de “tempel van de gevederde Slang” ondergrondse tunnels gevonden.  Sindsdien zijn scanners en robots  de 103 meter lange tunnel grondig aan het onderzoeken. Er wordt hier bijvoorbeeld ontdekt waar glinsterende poeder op het plafond van de grot is gemaakt of waarom de muren met fonkelende stenen de hele grot kunnen verlichten.

Er zijn al duizenden overblijfselen in het bezit van onderzoekers. Beelden, zaden, aardewerk, schelpen, edelstenen en dierlijke beenderen werden geplaatst in de drie kamers langs de tunnel.

In de buurt van de ingang, ongeveer 18 meter onder de tempel, ontdekten onderzoekers het graf van talloze slachtoffers. Dit is de reden waarom de tempel lange tijd gesloten bleef. “Dit was een van de meest heilige plaatsen in heel Teotihuacan, dus we geloven dat de leden van de elite hier naartoe kwamen voor goddelijke ondersteuning en motivering voor hun aanspraak op de macht,” zei projectleider Sergio Gomez.

Nu hebben onzerzoekers voor het eerst het einde van de 103 meter lange tunnel bereikt en kan er een nauwkeurigere prognose worden gesteld. Het “Nationaal Instituut voor antropologie en geschiedenis (INAH)” in Mexico schat dat de oude tunnel de laatste keer in het jaar 250 gebruikt werd. Tot nu toe zijn er nog geen restanten van de voormalige heersende elites gevonden, maar het is zeker dat ze er wel zijn: “we hebben nog steeds “verloren” hoop ze te vinden en als ze er daadwerkelijk zijn, zijn ze heel, heel, heel belangrijk,” heeft Gomez aangekondigd.

Ancient Painting Drinking Tequila Ruins Teotihuacan Mexico City Mexico
Foto: iStock.com/bpperry

Onderzoeken en meer mysterieuze ruïnes moeten nadere informatie geven

Tot nu toe is er slechts 60 centimeter van de nieuw gevonden omliggende kamers ontdekt en onderzocht. Het waarschijnlijk nog een jaar duren voordat verdere onderzoeken en meer informatie te verkrijgen is. We kunnen er wel zeker van zijn, dat zij grote nieuwe ontdekkingen hebben en er misschien nog meer te wachten staan! Het belooft bijvoorbeeld dat er meer inzicht zal komen over hoe de bestuurlijke structuur in elkaar zat – bijvoorbeeld, of macht erfelijk was. Ook zijn er nog veel meer van dit soort dergelijke ruïnes te ontdekken. Er wordt gehoopt om 95% van de ruïnes in het gehele gebied uiteindelijk op te graven.

De overblijfselen van de oude cultuur van de stad Teotihuacán bieden stuk voor stuk steeds meer informatie. Een 2.000 jaar oude cultuur met een eigen religie, zijn eigen architectuur, eigen douane… Dit klinkt allemaal zeer intrigerend! Ik ben erg benieuwd wat de wetenschappers nog allemaal zullen vinden. En wanneer kunnen we de ruïnes te bezoeken!? Zolang we nog moeten wachten, moeten we nog maar even doorgaan met Googlen over dit pareltje

Teotihuacan Pyramids Mexico

Hier vind je mijn beste deals voor een vakantie in Mexico