Een reis naar China is niet compleet zonder een bezoek aan het wereldberoemde Terracottaleger in Lintong. Dit is wat je kunt verwachten van de historische en spannende archeologische opgravingen.

In de centraal gelegen Chinese provincie Shaanxi deden boeren in 1974 een ongelooflijke ontdekking. Bij het slaan van een bron vonden ze de eerste fragmenten van het Terracotta Leger, dat ze alleen kenden uit de vele sagen. Na veldonderzoek en boringen stond het vast: op de velden van Lintong bevond zich een van de belangrijkste archeologische opgravingen ter wereld. Hoe zit het precies met de duizenden strijders uit klei?

Strijders van het Terracotta Leger

Terracotta Leger van mysterieuze strijders

Al voor de sensationele vondst stond vast – de kleistrijders en hun strijdpaarden moesten ooit bestaan hebben. Verschillende geschiedschrijvingen uit de vroege keizertijd beschreven het legendarische leger, maar de vondst bij de aanleg van waterputten in Lintong was eigenlijk puur toeval.

Ongeveer 36 kilometer ten noordoosten van Xi’an begonnen in 1974 de opgravingen en de blootlegging van de figuren, vandaag de dag is een vierde van het terrein ontsloten. Sinds 1987 behoort het ongeveer 8.000 man sterke Terracotta Leger tot het UNESCO werelderfgoed en trekt het bezoekers vanuit de hele wereld. Zij hebben de kans de uiteenlopende figuren, paarden en oorlogstuigen in het museum te bezoeken en het indrukwekkende leger van dichtbij te bekijken.

De grote hal van het Terracotta Leger

Grootheidswaanzin of genialiteit?

Het enorme leger werd vanaf 221 voor Christus vervaardigd in opdracht van de slechts 13-jarige Qin Shi Huang Di, de eerste Keizer van China. Hij geldt als een van de meest onverschrokken en meest succesvolle krijgsheren van zijn tijd. Hij zou zeven strijdende koningshuizen hebben verenigd in een groot keizerrijk en zo de geschiedenis van China in een volledig nieuwe richting hebben gestuurd. Zijn erfenis? Een van de grootste mausolea ter wereld, bestaand uit een enorme grafheuvel, een groot complex van tombes en natuurlijk het indrukwekkende Terracotta Leger.

Close up van het Terracotta leger

Duizenden infanteristen, boogschutters, ruitersoldaten en generaals bewaken al duizenden jaren de graftombe van de keizer en maken van het oord een van de spannendste objecten voor archeologen van over de hele wereld.

Het Terracotta leger in China

Het makkelijkst bezoek je het mausoleum en het museum met een gids, die je kan vertellen over de geschiedenis van het leger en hoe het met de eerste keizer afliep. Gunstige vluchten naar China vind je hier en goede hotels hier.

►De beste deals voor een rondreis door China◄

►De beste reistijd voor China◄