De Thaise overheid heeft Maya Bay, een van de populairste toeristische bestemmingen in Thailand, voor maanden gesloten. Met dit en andere verboden wil de overheid de roekeloze toeristen en de bijbehorende schade aan het milieu aanpakken. Wat vakantiegangers nu moeten overwegen, zal je hier leren.

De Maya-baai op het Thaise eiland Koh Phi Phi Leh is een van de beroemdste baaien ter wereld. Beroemd geworden na de wanderlust-film “The Beach” met Leonardo DiCaprio, is de prachtige baai een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Thailand. Elke dag reizen honderden boten naar het strand, waar Leo in 2000 in het paradijs strandde. De boten lossen massa’s toeristen af en verankeren voor de kust van het eiland, dat jaren geleden eigenlijk tot natuurreservaat uitgeroepen werd. Maar dat is nu precies wat het fragiele ecosysteem van koraal en ander zeeleven vernietigt. Maar dat zal nu voorbij zijn!

De regering van Thailand sluit Maya Bay

Maya Bay gesloten | Enquete – jouw mening | Terugblik: Rookverbod in Thailand

Maya Bay gesloten, Thailand, The Beach, verbod
Toeristen bij de beroemde Maya Bay

Maya Bay sluit voor onbepaalde tijd

Lange tijd werd de sluiting van de Maya-baai besproken, aangekondigd en vervolgens opnieuw geannuleerd. In juni 2018 was het dan zover, Maya Bay zou de rest van het seizoen gesloten blijven voor toeristen. Na deze vier maanden werd echter geconstateerd dat de baai meer tijd nodig had om te herstellen. Logischerwijze werd de tourism-ban verlengd, op dit moment voor onbepaalde tijd.

De instantie voor nationale parken in Thailand kondigde in 2018 aan dat de baai langer gesloten zou blijven:

 

Wat houdt de sluiting in voor toeristen?

Het afsluiten van de baai op Koh Phi Phi Leh houdt voor toeristen die naar de westkust van Thailand reizen in, dat zij te maken hebben met een aantal beperkingen: de populaire boottochten naar Maya Beach zullen in de nabije toekomst niet plaatsvinden.

De natuur lijdt onder het massatoerisme

Door deze drastische maatregelen hopen de verantwoordelijken van de regering op een herstel van de natuur, die jarenlang heeft geleden onder de toeristenmassa’s. Een nauwelijks te stoppen verbleking van het koraal en de vervuiling van het water en het strand door het afval van de toeristen is het trieste gevolg van een toeristische hausse die 17 jaar achtereen door kon gaan.

Maya Bay gesloten
Zo leeg is het Maya Beach strand zelden

Enquête: Wat vind jij van de sluiting van Maya Bay?

Nu vraag ik het aan jullie: wat vind jij van de sluiting van Maya Bay? Een goede stap van de regering of hoor jij bij de teleurgestelde vakantiegangers? Stem!

Terugblik: rookverbod op de stranden van Thailand

Maar niet alleen de fans van Leonardo DiCaprio moeten zich aanpassen aan de restricties van Thailand, want sinds enige jaren is er een rookverbod op 20 populaire stranden in Thailand. De reden hiervoor is de enorme vervuiling van de favoriete stranden van toeristen vanwege sigarettenpeuken die in het zand achterblijven. Dat dit echt niet de bedoeling is en het rookverbod daarom waarschijnlijk terecht is geïntroduceerd, hoef ik je verder niet te vertellen. Op de volgende stranden geldt het rookverbod in Thailand sinds 01. november 2017:

Op deze Thaise stranden is roken verboden

 

  • Patong Beach op Phuket
  • Bo Phut Beach op Koh Samui
  • Phra Ae Beach & Khlong Dao Beach op Koh Lanta
  • Bang Saen & Pattaya Beach
  • Tam Pang op Ko Sichang
  • Hua Hin Beach, Cha-am Beach & Khao Takiap Beach
  • Ko Khai Nok Island & Ko Khai Nai Island
  • Tha Wa Sukri Beach
  • Mae Phim Beach & Laem Sing Beach
  • Sai Ri Beach op Koh Tao

Rookverbod in Thailand

Roken op de genoemde stranden is alleen toegestaan in de daarvoor bestemde gebieden en overtredingen kunnen leiden tot boetes van maximaal € 2.500 of zelfs een jaar in de gevangenis, aldus de Tourism Authority of Thailand in een persbericht. Een uitbreiding van het verbod op andere stranden is niet uitgesloten, zegt het bericht verder.

Zorgen de verboden van Thailand voor een dreiging op het toerisme?

Rookverbod en andere beperkingen – hoe zie jij de nieuwe restricties en wetten in Thailand? Persoonlijk beschouw ik het rookverbod op de Thaise stranden als een nuttige maatregel om de vervuiling van het strandparadijs te stoppen. En de tijdelijke blokkering van de Maya-baai is naar mijn mening een stap in de goede richting. Eigenlijk, al bedroefd, omdat we allemaal wat milieubewuster zouden reizen, ons afval op de juiste manier afvoeren en in het algemeen meer rekening houden met de natuur, zouden verboden zoals deze uiteindelijk overbodig zijn.

Meer nieuws & trends uit de reiswereld

Travel Magazine

Ontdek meer van Thailand