De Thomas Cook Group heeft faillissement aangevraagd. In dit artikel vind je actuele informatie en alles wat je moet weten als je één van de betrokkenen bent.

Update:

Thomas Cook Nederland en Neckermann schrappen alle reizen die vandaag vertrekken. Dit maakte de reisorganisatie gisteren bekend, na het faillissement van het Britse moederbedrijf. Nederlandse reizigers die nog op reis zouden gaan, of die op dit moment op reis zijn, kunnen voor meer informatie terecht bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). De SGR is vanaf 9.30 uur vandaag bereikbaar op een speciaal noodnummer, dat nog bekend gemaakt wordt. Van faillissement is bij Thomas Cook Nederland vooralsnog geen sprake, maar de reisorganisatie deed bij de SGR wel meding van financieel onvermogen.

De afgelopen dagen waren erg spannende voor Thomas Cook en reizigers die een reis geboekt hebben bij Thomas Cook. Inmiddels is er echter zekerheid: de Britse reisorganisatie heeft zijn faillissement aangekondigd. Wat er met de Nederlandse tak gebeurt, waar ook Neckermann onder valt, is echter nog niet bekend. Zowel Thomas Cook Nederland als Neckermann hebben formeel nog geen faillissement aangevraagd. De Nederlandse tak van Thomas Cook neemt echter op dit moment geen nieuwe reserveringen aan. Ook Neckermann neemt geen nieuwe reserveringen meer aan. Reizigers hoeven echter niet te vrezen: alle gemaakte reserveringen zijn beschermd via de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). Je kan dus nog op vakantie gaan, al kan het ook zo zijn dat je je geld terugkrijgt. Volgens de SGR geldt de garantieregeling voor alle boekingen, ongeacht de bestemming of hoogte van de reissom. Losse vliegtickets die zijn geboekt bij een SGR-deelnemer vallen niet onder de garantieregeling. Ook lijndiensten en charters vallen niet onder de SGR-garantie.

Ondanks dat Thomas Cook Nederland en Neckermann nog geen faillissement hebben aangevraagd, betekent dit niet dat dit de komende dagen niet alsnog gebeurd. Ik houd je de komende dagen natuurlijk op de hoogte! Momenteel zijn er rond de 10.000 mensen op vakantie met één van de twee reisorganisaties. Dankzij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) hoeven zij echter niet te vrezen voor het abrubt afbreken van hun vakantie.

thomas cook

Thomas Cook zat al langer in de problemen. Er was ongeveer een miljard euro nodig om Thomas Cook te redden, maar de gesprekken tussen de verschillende partijen zijn op niets uitgelopen. Bij het 178 jaar oude concern werken zo’n 22.000 mensen.