Tibet, het door de Himalaya afgeschermd en het meest hooggelegen gebied ter wereld is voor vele wereldreizigers een echte droombestemming. De indrukwekkende bergen, de eindeloze steppe, culturele schatten en het centrum van het boeddhisme, dat is wat avonturiers aan Tibet waarderen!

De geschiedenis kent ook een donkere bladzijde, gekarakteriseerd door onderdrukking en protesten, iets waar toeristen ook aan denken wanneer het over Tibet gaat. Daarnaast, de toegang tot Tibet is niet vanzelfsprekend. Ik wil je graag meer vertellen over deze fascinerende regio met al haar façades en bewegelijke geschiedenis. Ik laat je de mooiste plaatsen zien en geef je advies over het reizen naar Tibet.

Tibet – het dak van de wereld

Tibet ligt in Centraal-Azië en het land wordt met name omringd door de Himalya’s, een gebergte met enkele van de hoogste pieken ter wereld, waaronder de Mount Everest. In het zuiden schermen de bergen het land af. Hier horen ook de Tibetaanse hooglanden bij, die men ook wel het dak van de wereld noemt, vanwege de hoge altitude. Geografisch en politiek gezien hoort Tibet bij China. Gedeelten van historisch Tibet vallen tegenwoordig onder Pakistan, India, Nepal, Bhutan en Myanmar. De precieze grenzen zijn moeilijk aan te wijzen, omdat Tibet al eeuwen om onafhankelijkheid strijdt. De onafhankelijkheidsverklaring van 1913 werd niet erkend door de internationale wetgeving en daarna kwam het land onder de heerschappij van China in 1949, door Mao Zegong. De Dalai Lama hoorde altijd bij de hoofdautoriteiten van het land. Dit systeem ontstond in 1578. Tenzin Gyatso, de huidige Dalai Lama, is over de hele wereld bekend en sinds zijn ontsnapping uit Tibet, woont hij verbannen in India. Noch zijn naam of foto mogelijk publiekelijk gesproken or vertoond worden in Tibet. De Dalai Lama wil een vriendelijke oplossing voor de Tibetaanse crisis vinden en als spiritueel en politiek leider en vanwege zijn vriendelijke karakter wordt hij over de hele wereld geprezen.

7 Years in Tibet – Brad Pitt als Heinrich Harrer

Een indrukwekkende film over de geschiedenis van Tibet tot aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is een verfilming van het boek 7 Years in Tibet. Bijzonder aan het verhaal van de Oostenrijkse klimmer Heinrich Harrer, ook de auteur van het boek, is dat hij destijds een van de zes buitenlanders die in Tibet woonde was. Tijdens zijn gedwongen verblijf, bracht Harrer zijn tijd door als raadgever voor de jonge Dalai Lama. De twee kregen een intense band die bleef bestaan tot het einde van Harrer’s leven. Naast de geschiedenis laat de film ook indrukwekkende afbeeldingen en impressies van Tibet zien. Het levenswerk van Heinrich Herrer, waaronder zijn succes als bergbeklimmer en de resultaten van zijn onderzoek, kun je vandaag bewonderen in het Heinrich Harrer Museum in het Oostenrijkse Carinthia.

Foto: facebook.com/pages/Seven-Years-in-Tibet

Lhasa – De hoofdstad van Tibet

Lhasa is de hoofdstad van Tibet. Het ligt in het zuiden achter de hoogste bergen van de wereld. Men ziet deze stad als het centrum van het boeddhisme, in de stad spot je dan ook veel monniken. Geen wonder, aangezien de stad een van de topattracties van Tibet huisvest: het Potala paleis. De voormalige zetel van de Dalai Lama rust op de Mapori berg, die 130 meter boven Lhasa uitsteekt. Het paleis wordt gezien als een van de meest belangrijke heilige plekken voor Tibetaanse Monniken en het prijkt ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Als je het prachtige bouwwerk bezoeken wilt, waarin 3,700 kg goud verwerkt zit, moet je er rekening mee houden dan er slechts 2300 bezoekers per dag naar binnen mogen.

Wanneer je Lhasa bezoekt, maak ook een stop bij de Jokhang Tempel. Het representeert het meest centrale heiligdom in Tibet, die elke Tibetaanse monnik eens bezocht moet hebben. In het westen van de stad vind je de Norbulingka, de voormalige zomerresidentie van de Dalai Lama. Het paleis met immense tuin is een mooi voorbeeld van Tibetaanse architectuur. Je kunt hier 374 kamers verkennen en een dierentuin.

Als je meer wilt leren over deze regio tijdens je trip naar Tibet, raad ik je aan het Tibet Museum in Lhasa te bezoeken. Hier vind je diverse tentoonstellingen over de culturele en politieke geschiedenis van het gebied. In de stad heb je accommodaties voor iedere portemonnee en het is een goed startpunt om het land te leren kennen.

Since 2006 kun je Lhasa bereiken met de Chinese spoorlijn vanaf Beijing. De reis duurt twee dagen, dus neem iets mee om je in de tussentijd te vermaken. Je verdoet je tijd echter niet, want tijdens de rit krijg je geweldige uitzichten over de surreële landschappen van China en de Himalaya’s. Daarnaast neemt de trein je mee over de hoogste spoorlijn ter wereld. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze dit hebben meegemaakt, of wel?

Plekken om te ontdekken in Tibet

In het noorden van Tibet ligt het Sera klooster, een van de grote drie kloosters van de Gelug Orde, waar de huidige Dalai Lama uit komt. Als je alle drie de kloosters wilt bezoeken, kun je het beste met deze beginnen, aangezien het slechts enkele kilometers van Lhasa ligt. Bezoek daarna het Drepung klooster in de buurt en als laatste het Ganden klooster, gebouwd op de Drog Riboche berg, zo’n 50 kilometer van de stad af. Je kunt alle kloosters bezoeken met een kleine bijdrage. Hier zul je meer leren over het boeddhisme en krijg je een goed overzicht van de eeuwenoude cultuur van Tibet. Ook merk je hoe diep boeddhisme en het dagelijks leven van de Tibetanen verbonden zijn.

Een andere plek die je zeker moet bezoeken in Tibet is de Rongpu Tal. Hier vind je niet alleen het Rongpu klooster, het meest hoog gelegen klooster ter wereld, maar je krijgt hier ook een uniek overzicht op het Mount Everest basiskamp, vanwaar talloze klimmers ieder jaar vertrekken om de hoogste top ter wereld te beklimmen. Het Rongpu klooster is een belangrijke heilige plek voor het Sherpavolk in Nepal, die een reis van dagenlang ondergaan om hun zegen te geven aan de volgende expeditie naar de Mount Everest. Het geloof van de Sherpa dicteert namelijk dat alleen gezegenden de geesten die op de bergtoppen dwalen mogen benaderen. Rongpu ligt te ver van Lhasa voor een dagtrip. Je kunt het beste een kamer huren in Tal. Ik geef toe: je hebt hier weinig keus en luxe, maar een blik op de hoogste berg op de wereld is het allemaal waard!

De laatste magische bestemming die ik je wil laten zin is de Kailash berg in het Gangdise gebergte. Deze onaangeraakte berg telt als heilige plek voor de Tibetanen, aangezien vier grote rivieren in het gebied van deze bergen ontstaan. Tot de opening van de Ngari-Gunsa luchthaven 200 kilometer verderop, werd dit gezien als een van de meest onherbergzame gebieden ter wereld. Om er vanuit Lhasa te komen was moeilijk en voor veel toeristen onredelijk. Desondanks maken duizenden Tibetanen jaarlijks een reis naar deze plek. Na een verbetering in de infrastructuur reizen steeds meer pelgrims naar de plek af. Het uitzicht van de magnifieke berg met haar toppen in de sneeuw laat zien dat dit terecht is. Kailash torent boven alle andere bergen uit en heeft de vorm van een piramide. Een werkelijk adembenemende plaats!

Hoe kom ik Tibet binnen?

Ik weet niet hoe jij er over denkt, maar dit land fascineert mij enorm. Als je deze Tibet-koorts ook voelt, zal ik je wat advies geven over hoe je deze regio het beste kunt bereiken. Ten eerste moet je een toegangsbewijs hebben, die je kunt verkrijgen bij het Tibetaanse toeristenkantoor. Je mag alleen het land betreden wanneer je een chauffeur en een gids boekt voor je tijd in Tibet. Zorg eerst dat je de toestemming hebt voordat je verdere plannen maakt. De Chinese autoriteiten veranderen namelijk nog wel eens iets aan de eisen. Daarnaast moet je ook een entreebewijs voor Tibet kunnen laten zien wanneer je op de trein of op het vliegtuig naar Tibet stapt. Een reis naar Tibet moet je goed plannen, dus een backpackingtrip kun je helaas wel vergeten.

Nadat je je toegangsbewijs hebt ontvangen, kun je het beste naar Lhasa reizen. Hou rekening met een lange tocht: je stopt gegarandeerd in Chinese steden als Guangzou, Beijing of Changsha. Ik raad je aan om de stop over te gebruiken om een paar dagen te acclimatiseren. Een andere manier om Lhasa te bereiken is met de eerder beschreven Lhasa Express. Kaarten voor deze reis kun je tot tien dagen van te voren kopen. De treintickets zijn in trek, dus ook hier geldt: regel je reis op tijd!

Zoals je ziet is een reis naar Tibet duur en ook niet gemakkelijk. Je lichaam moet daar ook nog eens wennen aan een hoogteleven van 4,000-5,000 beter boven de zee! In vergelijking, een groot gedeelte van ons land ligt onder de zeepeil! De extreme hoogte van de steden van Tibet en het bijbehorende tekort aan zuurstof heeft effect op onze lichamen. Hoogteziekte komt snel voor en je herkent het aan misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Maak je echter geen zorgen: als je jezelf wat rust gunt na aankomst in Tibet, wen je aan de hoogte. Als je meer over hoogteziekte wilt weten, ga dan op bezoek bij de dokter voor je reis.

Tibet is de perfecte bestemming voor reizigers die iets heel speciaals willen zien en die niet bang zijn voor de logistieke uitdaging en de bureaucratie. De regio van Tibet heeft mij zeker betoverd: met name de spiritualiteit en de adembenemende landschappen. Wat denk jij? Zie jij jezelf wel naar Tibet reizen?