De RSM Titanic zonk in 1912 naar de bodem van de Noord-Atlantische Oceaan, samen met meer dan 1.500 slachtoffers. Tot heden geldt het steeds als één van de grootste en bekendste scheepsrampen in de geschiedenis. Nu, 106 jaar later, kunnen toeristen het Titanic scheepswrak bezoeken. Lees er hier alles over!

Het beroemdste scheepswrak ter wereld, de RMS Titanic, is vanaf nu geopend voor toeristen. De Titanic, het in 1912 gezonken luxe schip waar in 1997 die wereldberoemde film met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet over verscheen, kan nu bezocht worden via een duikbootexpeditie. Prijskaartje? Vanaf slechts $105.129 per persoon kan jij het wrak bezoeken!

De Titanic bezoeken

Titanic informatie | Titanic film | Titanic bezoeken

tekening van de Titanic

Informatie over de Titanic

Op woensdag 10 april 1912 vertrok het Royal Mail Ship (RMS) de Titanic, eigendom van de White Star Line rederij, vanuit de haven van Southampton op route naar New York. Het schip was spectaculair in luxe en schoonheid, en het was toentertijd het grootste schip ter wereld. Het legendarische schip had vooraf volop in de publiciteit gestaan als een “onzinkbaar” schip. Helaas bleek deze bewering niet waar: in de nacht van 14 op 15 april 1912 zonk de Titanic tijdens haar allereerste reis, na aanvaring met een ijsberg in de Noord-Atlantische Oceaan. Het schip zonk binnen enkele uren en de ramp kostte het leven aan 1522 opvarenden, waarmee het één van de grootste scheepsrampen in de geschiedenis is. Slechts 704 passagiers en bemanningsleden konden op tijd gered worden, wat betekent dat het aantal overlevenden van de Titanic slechts 31,9% van het totaalaantal opvarenden bedroeg.

Het schip verdween naar de bodem van de Atlantische Oceaan en het was niet tot 1985, meer dan 70 jaar nadat de Titanic gezonken was, dat het wrak teruggevonden werd. Het schip ligt in meerdere delen verspreid over de oceaanbodem, op een duizelingwekkende diepte van 3.800 meter. Sindsdien zijn er meerdere malen expedities gedaan om het wrak te bestuderen, en zo meer te weten te komen over waarom het schip zonk. Tot op heden blijft de bootramp van de Titanic de bekendste scheepsramp in de geschiedenis.

Hoe ziet de Titanic er nu uit? Hieronder een video met indrukwekkend filmmateriaal gemaakt tijdens voorgaande expedities naar het wrak, op bijna 4 kilometer diepte:

De film Titanic (1997)

In 1997 haalde de scheepsramp wederom het wereldnieuws, maar ditmaal vanwege de romantische verfilming door regisseur James Cameron. Hoofdrollen werden vertolkt door Leonardo DiCaprio (als Jack Dawson) en Kate Winslet (als Rose DeWitt Bukater). De film gaat over de romantiek die opbloeit tussen Jack en Rose aan boord van de Titanic. De Titanic film is een mengeling van feit en fictie, want een groot deel van het verhaal is wel degelijk berust op de waarheid.

De film was direct een daverend succes en won maar liefst elf Oscars, waaronder de Oscar voor de beste film. Na de film Avater heeft de Titanic het meeste geld opgebracht in dollars, rekening houdende met inflatie. Het themanummer van de film – My Heart Will Go On, gezongen door Celine Dion – was eveneens een grote hit. Een klassieker, zeker met die scene op het dek van het schip tegen de railing. Ik kon het dan ook niet laten om deze ook hier in het artikel erbij te zetten 😉

De Titanic bezoeken

Deze zomer, 106 jaar nadat het schip verdween naar de bodem van de Atlantische Oceaan, kun ook jij als “toerist” het beroemde wrak bezichtigen; op bijna 4 kilometer diepte! Het bedrijf OceanGate biedt deze zomer aan particulieren de mogelijkheid om tot de zeer selecte groep mensen te horen die ooit dit wrak heeft bezocht. Wist je namelijk dat er op het moment meer mensen in de ruimte zijn geweest dan dat er mensen de Titanic op de bodem van de oceaan hebben gezien?!

Deze zomer zullen er in totaal 54 mensen meekunnen op de OceanGate Expeditions als onderdeel van de bemanning in een kleine onderzeeër. Om mee te kunnen moet je officieel solliciteren als “Mission Specialist”. Een titel die het bedrijf geeft aan de mensen die meewillen, maar je hoeft hier verder geen opleiding of voorkennis voor te hebben. Wel zijn er enkele tests die horen tot het sollicitatieproces, zoals bijvoorbeeld een een-daagse Helicopter Underwater Egress Training (HUET). Belangrijkste om mee te mogen is echter – vanzelfsprekend – geld:

Om mee te mogen met een expeditie in 2018 betaal je $105.129 per persoon. Op de website van de Titanic Survey Expedition van OceanGate staat uitgelegd dat deze prijs het equivalent is van de kosten voor een First Class ticket ($4.350) voor de Titanic ten tijde van de originele vaart in 1912, aangepast naar inflatie.

Lijkt het jou wel wat, dit scheepswrak van dichtbij observeren? Boek dan snel! Het enige wat je nodig hebt is een ton geld op je bankrekening 😉

Titanic pose