Nu is het jouw beurt. Neem een diepe adem, loop voorzichtig naar de rand.. 10 meter worden er 5 en ineens sta je voor een diepe afgrond. Je gaat zitten en schuift de laatste centimeters naar de rand, tot je deze vast kan grijpen met je handen. Voor de echte durfal: gooi je voeten over de rand.

Dit is echt iets voor echte avonturiers en durfals! Als je een vakantie naar het mooie Noorwegen plant, zou ik zeker ook richting het westen trekken. Je kunt dan de rots Trolltunga beklimmen! Echt iets voor op de bucketlist!

Trolltunga in Noorwegen

Voorbereiding | Alleen of in een groep | Aankomst | De weg naar de top
Overwinnaars van de troltong

Veiligheid eerst

De route naar de Trolltunga en haar rand is lang en gevaarlijk. Trolltunga, is waarschijnlijk een van de meest spectaculaire rotsformaties in Noorwegen. Op 1,100 meter hoogte en de rots steekt 700 meter uit over het meer Ringedalsvatnet. Tot 2014 kon je de formatie per kabelbaan bereiken, maar tegenwoordig moet je de 23 kilometer lange tocht per voet ondernemen. Wil je op deze tocht gaan? Denk dan even na over het volgende:

  • Ben je gezond en in goede conditie?
  • Heb je genoeg eten en drinken? (Water kun je eventueel bijvullen bij de watervallen)
  • Heb je warme en waterdichte kleding? (Vooral in de nacht wordt het boven koud)
  • Heb je aan een lamp, kaart en kompas gedacht?
  • Heb je een tent als je daar wilt overnachten?
  • Blijf beneden in de vallei als het slecht weer is!

Nog een ding: vergeet je camera niet! Je moet dit echt vastleggen!

Andere belangrijke dingen

Deze tocht is geen kinderspel, neem maar van mij aan. Als je twijfelt aan je eigen skills om dit te doen, kun je een tour boeken die naar boven gaat, of ga op pad met andere hikers.

Hiken is niet toegestaan van oktober tot maart en vanaf midden maart mag je alleen met een tour naar boven, uitgerust met sneeuwschoenen. Wil je zelf de Trolltunga op met klimuitrusting? Geen probleem, klimtours zijn beschikbaar al dan niet in combinatie met hiken, fietsen en klimmen. Er zit iets voor iedereen bij!

Het beginpunt voor je tocht naar de Trolltunga

Waar vind je deze imposante formatie nou eigenlijk? Je begint in het kleine dorp Odda, dat je alleen per auto, bus of boot kunt bereiken. De luchthaven van de stad Bergen is het meest dichtbij. Wanneer je in Odda arriveert is je volgende halte Skjeggedal. Met een huurauto neem je de weg 13 en volgt de borden naar Skjeggedal. Vanaf Skjeggedal neem je de Trolltunga Shuttle, die je om 6.30 of 7.30 naar de tong brengt en om 19.10 of 20.10 weer terug. Koop je kaarten voor de bus vooraf!

 

 

De weg naar de top

Goed, Thor is je gunstig gezind, je hebt de complete uitrusting en je bent in goede conditie, laten we gaan! Start vroeg, want veel anderen nemen dezelfde route en je bent zeker drie tot vijf uur onderweg. En het begint niet makkelijk, de eerste stappen zijn al een uitdaging.

Je kunt het gemarkeerde pad volgen of (dit is een grijs gebied wettelijk gezien) je klimt over de houten treden van de voormalige kabelbaan. Dit is op eigen risico! Onderweg kom je zeker een paar rotte treden tegen. Terwijl je klimt, vind je tekens die je informeren over waar je nu bent en hoever je bent gekomen. Een zegen en een vloek tegelijk!

Een kloppend hart en blijheid

Je hebt het gehaald?! Gefeliciteerd! Nu rest nog een laatste obstakel. Je bent waarschijnlijk niet de enige daarboven, dus moet je in de rij staan voor je foto. Iedereen wil de perfecte foto, dus het kan even duren. Als je dat eenmaal gehad hebt, geniet je van het adembenemende uitzicht!

Trolltunga

Ik word een beetje duizelig als ik denk aan het feit dat een vrije val van 700 meter op de loer ligt. Als je het durft, kun je naar de rand lopen. Maar ook vanaf het midden van het plateau krijg je een mooi uitzicht over Noorwegen. Kijk uit wanneer je weer naar beneden loopt, ook dan kan het verraderlijk zijn. Trek hier zo’n 3 tot 4 uur hiken voor uit.

Ik weet zeker dat je straalt als je terugdenkt aan het uitzicht daarboven. De hike zelf is ook al een geweldige ervaring die je nooit zal vergeten! Klaar om jouw reis naar Noorwegen te boeken?

 

 

Meer uit het Travel Magazine: