Het is weer bijna Valentijnsdag, een dag die de verliefden onder ons vast al een tijd in de agenda hebben gemarkeerd met rode hartjes. Nu de vraag, hoe is deze dag tot stand gekomen? Als we het hebben over hoe Valentijnsdag tot stand is gekomen, bestaan daar veel verschillende versies over. De versie die het meest voor de hand ligt leidt ons naar een klein Italiaans stadje, Terni. Dus, wat dachten jullie van een kleine city trip om in de voetstappen van St. Valentine te treden deze Valentijnsdag? 

Velen van jullie zullen waarschijnlijk denken dat Valentijnsdag bedacht was om de bloemenindustrie een boost te geven, right? De waarheid is dat de gewoontes van Valentijnsdag al vele eeuwen meegaan. Natuurlijk kan niks met harde feiten worden bewezen, maar we kunnen ervan uitgaan dat de dag vernoemd is naar Bisschop Valentijn. Hij leefde en woonde in het Italiaanse stadje Terni, waar hij nu ook begraven is in de Basiliek van San Valentino. Vandaag zal ik niet alleen met jullie de geschiedenis van Valentijnsdag delen, maar jullie ook laten zien dat Terni een geweldig alternatief is voor Parijs of Venetië voor een Valentijns uitstapje.

Valentijnsdag in Terni

Oorsprong | Viering | Andere redenen om Terni te bezoeken

Valentijnsdag

Het ontstaan van Valentijnsdag

Er zijn twee hoofdpersonen in de geschiedenis van Valentijnsdag, een priester uit Rome en een bisschop uit Terni. Het is onduidelijk of dit twee verschillende personen zijn of toch een persoon vertegenwoordigen. Volgens de legende was Valentijn bekend door het genezen van ziektes. Buiten dit, staat hij er ook bekend om koppels te trouwen middels het christelijke geloof, ondanks dat dit verboden was door de  Romeinse keizer. Als gevolg hiervan, werd hij op 14 februari 269 geëxecuteerd. Sinds die dag wordt hij gezien als de heilige martelaar en heilige in het christelijke geloof. Sommige zeggen ook dat hij de koppels bloemen gaf uit zijn tuin na de trouw ceremonie, wat ook weer uitleg geeft voor het geven van bloemen aan je geliefde op Valentijnsdag. Valentijns ligt begraven in de Basiliek van San Valentino in Terni.

Valentijnsdag in Terni – De geboortestad van de heilige Valentijn

Terni, de geboorde-, en begraafplaats van de heilige Valentijn, maakt het natuurlijk een passende plek om Valentijnsdag te vieren. En omdat deze stad zo trots is om de heilige Valentijn on hun midden gehad te hebben, wordt deze dag niet alleen de 14e gevierd maar de hele maand februari. Hotels en winkels maken zich klaar om mooie deals aan te bieden en zijn genoeg culturele evenementen die deze maand plaatsvinden. Een van de highlights is ‘Cioccolentino’, een festival over chocolade. Dit natuurlijk omdat chocolade gezien wordt als het populairste cadeau om te geven met Valentijnsdag. Een ander evenement is de ‘Run for Love’, een marathon voor de liefde. Naast al deze festiviteiten wordt er ook veel aandacht besteed aan de religieuze achtergrond van Valentijnsdag in Terni. Er zijn veel herdenk ceremonies te vinden en elk jaar reikt de stad een prijs uit aan degene die een contributie hebben geleverd aan vrede en menselijkheid.

Zoals je kan zien heeft Terni genoeg mogelijkheden te bieden aan toeristen. Gelukkig voor jou weten niet veel mensen van deze plek en dus een Valentijns city trip blijft een geheime tip, om jou de mogelijkheid te geven om even van de massa’s toeristen te ontsnappen in Parijs etc. De idilische atmosfeer brengt je meteen in de romantische sferen. Een speciale gelegenheid voor geliefden om hun geloften opnieuw uit te spreken in de Basiliek van San Valentino, met de zegen van de heilige Valentijn zal de liefde voor altijd blijven bloeien.

Couple at the wedding holding hands

Wat heeft Terni nog meer te bieden?

Terni een ander moment van het jaar bezoeken is ook de moeite waard. Naast de Basiliek van San Valentino zijn er nog veel meer plekken en historische architectuur te bewonderen. De late gotische San Francesco D’Assisi kerk en de San Salvatore kerk zijn onder andere indrukwekkende plekken om het christendom te aanbidden. Iedereen moet ook het Romeinse ampitheater bezoeken, zoals de Fausto in Terni in ieder geval een keer. Concerten en theatervoorstellingen vinden nog steeds plaats op deze speciale plek. La Passegiata park is een groene oasis van rust in het hart van deze historische stad.

Valentijnsdag

Aan de rivier Nera in Umbria, een centrale regio ook bekend als het Groene hart van Italie’, laat Terni de vakantiegangers een geweldige indruk achter met de indrukwekkende natuur en diversiteit aan vrijetijds besteding. Tussen de bossen, bergen, olijfgaarden en traditionele dorpjes, kan je gaan wandelen, mountainbiken. klimmen of zelfs gaan kanoen op de Piediluco rivier. Als je geinteresseerd bent in archeologie mag je de trip naar de archelogische plaats Carsulae niet overslaan. De nummer 1 highlight is zonder twijfelen de Cascata delle Marmore waterval, met een hoogte van 165 meter, daarmee een van de hoogste watervallen van Europa.

Wil je graag een relaxte en romantische Valentijnsdag met je geliefde doorbrengen? Als je de voetstappen van de Heilige Valentijn volgt en richting Terni gaat is dat precies wat je te wachten staat. Een unieke en rustgevende viering van de liefde!

► Hier zijn mijn huidige deals naar Italië ◄