Populaire bezienswaardigheden zoals de Brandenburger Tor, de Sagrada Familia en de Eiffeltoren worden dagelijks door duizenden toeristen gefotografeerd, geüpload op Instagram of doorgestuurd naar vrienden. Klinkt normaal, toch? Dat is het ook! Maar er zijn ook plaatsen waar je jouw geliefde camera beter in je broekzak kunt laten zitten, je riskeert in het ergste geval zelfs een gevangenisstraf!

Eerst klikt de sluiter, daarna klikken de handboeien. Waar gebeurt er nou zoiets? En wat mag je dan eigenlijk niet fotograferen? De vakantiebestemming waar een toerist dit scenario overkwam, is het populaire Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Wat daarachter steekt en op welke bestemmingen in Europa je ook in grote problemen kunt komen, vertel ik je hier.

Op deze bestemmingen is fotograferen verboden

Rome | Egypte | India | St. Petersburg | Peking | Parijs | VAE

shutterstock_612097949

Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad

De Vaticaanse musea behoren tot de populairste bezienswaardigheden tijdens een stedentrip naar Rome. Duizenden bezoekers bewonderen de waardevolle kunstschatten elke dag. Een bijzonder hoogtepunt van dit bezoek is de Sixtijnse Kapel, waar beroemde schilderwerken en de schepping van Adam zich bevinden. Voor wie alleen een blik op de waardevolle kunstwerken niet volstaat en graag een snelle fotoshoot zou willen houden rond Michelangelo’s meesterwerk, rest een teleurstelling. Als je foto’s maakt loop je het risico dat je je camera in moet leveren (en die zie je nooit meer terug). Daarom staan er duidelijke borden en attente bewakers in de heilige hallen; fotografie is hier verboden! Echter vind je op Instagram onder #sixtijnsekapel en #capelasistina meer dan honderd foto’s die je een kleine indruk geven van de prachtige kapel. En zelfs Paus Franciscus deelt op zijn Instagram account de schoonheid van de kapel.

A post shared by Pope Francis (@franciscus) on

De Vallei der Koningen in Egypte

Iedereen die ooit een keer door Egypte is gereisd en de culturele schatten heeft kunnen bewonderen, weet dat de overblijfselen van het oude Egypte uniek zijn. Het is echt een voorrecht dat we als toeristen tussen de piramides van Gizeh mogen wandelen en de tombes van Farao’s kunnen bezichtigen. Terwijl je van dit moois geniet moet je niet vergeten dat fotografie (eigenlijk) verboden is in de Vallei der Koningen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Sixtijnse kapel in Vaticaanstad hechten ze hier minder waarde aan deze regel. Echt jammer, want volgens archeologen beschadigt flitsfotografie de zeer goed bewaarde muurschilderingen. Onder de hashtag #valleyofthekings vind je op Instagram echter genoeg kiekjes van de graven.

Taj Mahal in India

De foto’s van India’s meest bezochte toeristische attractie, de Taj Mahal, kent iedereen vast wel en het liefdesverhaal dat zich achter de muren van het gebouw afspeelde heb je zeker ook wel eens gehoord. Maar wist je eigenlijk dat het maken van foto’s bij de Taj Mahal verboden is? Als je een foto van jezelf maakt voor de Taj Mahal breek je geen regels. Maar wanneer je het mausoleum binnen gaat moet de camera uit. Ondanks het verbod komen er zo nu en dan foto’s van deze bezienswaardigheid online op Instagram. Sommigen weergeven zelfs het graf van de keizer en zijn vrouw.

De Barnsteenkamer in Sint-Petersburg

Wat er met de overblijfselen van de originele Barnsteenkamer is gebeurd, is één van de grootste mysteries van de naoorlogse periode. In 1755 werd de kamer gecreëerd in het Catharinapaleis in Sint-Petersburg. De kostbare wandbekleding en barnstenen meubels werden tijdens de Tweede Wereldoorlog buitgemaakt door de Duitse bezetter. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog worden deze als verloren beschouwd. Gelukkig voor ons staat er sinds 2003 een reproductie in het Catharinapaleis, die je tijdens een reis naar Rusland kunt bewonderen. Deze pracht en praal heeft absoluut geen filter nodig en biedt natuurlijk een prachtige photo opportunity. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen, foto’s zijn ook hier niet toegestaan. Om deze regels na te streven is er erg strenge bewaking aanwezig in de Barnsteenkamer. Op Instagram vind je onder de hashtag #catherinepalace toch nog genoeg van dit soort “verboden” foto’s.

Mausolea in Peking en Moskou

Wordt de Taj Mahal door velen gezien als één van de mooiste graven, bij deze volgende twee grafmonumenten wordt het echter een beetje griezelig. We hebben het over het mausoleum van Mao in Peking en Lenin’s mausoleum in Moskou. In 1976 werd de praaltombe op het Rode Plein gebouwd waar de leider van de revolutie, Wladimir Iljitsch Lenin, nu al meer dan 90 jaar opgeborgen ligt in een glazen kist. De organen van de man zijn na zijn dood bewaard gebleven en kunnen nu ook “bezocht” worden. Het onderhouden van het lijk van Lenin kost Rusland sindsdien meer dan een miljoen euro per jaar! Het fotograferen van de overblijfselen van beide heren is verboden. Maar laten we eerlijk zijn, wie wil er nou een foto van het lijk van een gestorven politicus op zijn telefoon? Ik niet – en laat dat dan ook fijn bij een foto van de buitenkant van het gebouw.

A post shared by Denis Esakov (@denisesakov) on

A post shared by Elham Nazari (@elhamnazaree) on

 

De Eiffeltoren in Parijs

De Eiffeltoren is hét symbool van Parijs en één van de meest gefotografeerde monumenten ter wereld. Dat het verboden is om de Eiffeltoren te fotograferen, is voor de meeste toeristen een absurde gedachte. Hoe zit dat? Niet het maken van foto’s van de Eiffeltoren is verboden, maar wel het fotograferen en verspreiden van de beelden van de prachtig verlichte Eiffeltoren. Op deze verlichting ligt copyright. Publiceer je toch je beelden, dan loop je de kans dat er binnenkort een gerechtelijk bevel op je deurmat ligt. Er duiken telkens weer gevallen op waarbij hobby fotografen tot de verantwoording geroepen worden. Toch bevinden zich honderden betoverende foto’s onder de hashtag #toureiffel op Instagram. Durf jij het nog aan tijdens je volgende stedentrip naar Parijs? 😉

A post shared by shexican (@shexican) on

De geheimen van de Verenigde Arabische Emiraten

Wie met een waarschuwing of geldboete is weggekomen heeft werkelijk geluk, want tijdens je reis in de Verenigde Arabische Emiraten kun je in de gevangenis eindigen als je foto’s maakt van bepaalde gebouwen! Het gaat hierbij niet om heilige moskeeën, zoals de prachtige Sheikh Zayed Grand moskee, maar om overheidsgebouwen, gebouwen van het leger en woningen van leiders. In Abu Dhabi is bijvoorbeeld het presidentieel paleis streng verboden te fotograferen, in Qatar en Dubai zijn het vooral de vliegvelden en havens die niet gefotografeerd mogen worden. Hoewel ze in Dubai iets minder streng zijn geworden op dit gebied, gebeurt het nog steeds dat nietsvermoedende toeristen in Abu Dhabi gearresteerd worden omdat ze een plaatje staan te schieten. Of het de foto werkelijk waard was…?

Overigens: het maken van foto’s van militaire instellingen is niet alleen verboden in de Verenigde Arabische Emiraten, ook in Nederland mag je lang niet altijd foto’s maken rond militair terrein. In Duitsland riskeer je een gevangenisstraf van 5 jaar voor het in gevaar brengen van de veiligheid van het land.

Een bericht gedeeld door Raddie G (@rady62) op

Wist jij dat het nemen van  foto’s bij dit soort populaire bezienswaardigheden verboden is? Natuurlijk zijn de gevolgen niet overal zo groot als in de verenigde Arabische Emiraten, maar in het algemeen dien je je respectvol te gedragen en je aan de regels van het land te houden. Het fotoverbod is natuurlijk geen reden voor treurnis, in bovenstaande steden en landen zijn genoeg bezienswaardigheden te vinden die je zonder problemen kunt fotograferen.

Meer uit het Travel Magazine: