Populaire bezienswaardigheden, zoals Brandenburger Tor, de Sagrada Familia en de Eiffeltoren worden dagelijks door duizenden toeristen gefotografeerd, geüpload op Instagram of doorgestuurd naar vrienden. Klinkt normaal, toch? Dat is het ook! Maar er zijn ook plaatsen waar je jouw geliefde camera beter in je broekzak kunt laten zitten anders kun je in het ergste geval zelfs een gevangenisstraf riskeren!

Eerst klikt de sluiter, daarna klikken de handboeien. Waar gebeurt er nou zoiets? En wat mag je dan eigenlijk niet fotograferen? De vakantiebestemming waar een toerist dit scenario overkwam, is het populaire Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten.

Op deze bestemmingen is fotograferen verboden

Rome | Egypte | India | St. Petersburg | Peking | Parijs | VAE

shutterstock_612097949

Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad

De Vaticaanse musea behoren tot de populairste bezienswaardigheden tijdens een stedentrip naar Rome. Duizenden bezoekers bewonderen de waardevolle kunstschatten elke dag. Een bijzonder hoogtepunt van dit bezoek is de Sixtijnse Kapel, waar beroemde schilderwerken en de schepping van Adam zich bevinden. Als een loutere blik naar het schilderwerk niet genoeg is en je graag even een snelle photoshoot houdt van Michelangelo’s meesterwerk, heeft pech! Maak je foto’s dan heb je kans dat je jouw camera moet inleveren (en die zie je nooit meer terug). Daarom staan er duidelijke borden en attente bewakers in de heilige hallen; fotografie is hier verboden! Echter vind je op Instagram onder #sixtijnsekapel en #capelasistina meer dan honderden foto’s die je een kleine indruk geven van de prachtige kapel. En zelfs Paus Franciscus deelt op zijn Instagram account de schoonheid van de kapel.

A post shared by Pope Francis (@franciscus) on

De Vallei der Koningen in Egypte

Iedereen die ooit een keer door Egypte is gereisd en de culturele schatten heeft kunnen bewonderen, weet dat het resterende bewijs van het oude Egypte uniek is. Het lijkt een echte zegen te worden dat we als toeristen tussen de piramides van Gizeh mogen wandelen of de tombes van Farao’s mogen bezichtigen. Maar terwijl je van dit moois geniet moet je opletten dat fotografie verboden is in de Vallei der Koningen. Echter! In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Sixtijnse kapel in Vaticaanstad hechten ze hier minder waarde aan deze regel. Echt jammer, want volgens archeologen beschadigt flitsfotografie de zeer goed bewaarde muurschilderingen. Onder #valleyofthekings vind je op Instagram genoeg momentopnamen van de graven.

Taj Mahal in India

De foto’s van India’s meest bezochte toeristische attractie, de Taj Mahal, kent iedereen vast wel en het liefdesverhaal dat zich achter de muren van het gebouw afspeelde heb je zeker ook wel eens gehoord. Maar wist je eigenlijk dat het maken van foto’s bij de Taj Mahal verboden is? Als je een foto van jezelf maakt voor de Taj Mahal breek je geen regels. Maar wanneer je het mausoleum binnen gaat moet de camera uit. Ondanks het verbod komen er zo nu en dan foto’s van deze bezienswaardigheid online op Instagram. Sommigen weergeven zelfs het graf van de keizer en zijn vrouw.

De Barnsteenkamer in Sint-Petersburg

Het verblijf van de echte Barnsteenkamer, dat in 1755 in het Catharinapaleis ontstond, is één van de grootste mysteries van de naoorlogse periode. De kostbare wandbekleding en meubels die gemaakt zijn van amber, tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitsers bezet geworden, worden sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog als verloren beschouwd. Maar de huidige architecturale reproductie, opgericht in 2003, jaarlijks vele hordes toeristen naar zich toe. Zoveel pracht en praal heeft bijna geen filter nodig en is natuurlijk bij fotografen erg in trek. Maar misschien voel jet het al aankomen, foto’s zijn ook hier niet toegestaan. Om deze regels na te streven is er erg strenge bewaking aanwezig bij de Barnsteenkamer. Op Instagram vind je onder de hashtag #catherinepalace toch nog genoeg van dit soort “verboden” foto’s.

Mausoleum in Peking en Moskou

De Taj Mahal wordt door vele gezien als één van de mooiste graven, bij deze volgende twee grafmonumenten wordt het echter een beetje griezelig. Er is spraken van een mausoleum van Mao in Peking en het Lenin’s mausoleum in Moskou. In 1976 werd er een gedenkhal opgericht waar de leider van de revolutie Wladimir Iljitsch Lenin nu al meer dan 90 jaar opgeborgen ligt in een glazen kist op het Rode Plein. De organen van de man zijn na zijn dood bewaard geworden en kunnen nu ook “bezocht” worden. Het onderhouden van het lijk van Lenins kost Rusland sindsdien meer dan een miljoen euro per jaar! Wat voor een dood is dat! Het fotograferen van de overblijfselen is verboden in beide steden verboden. Maar laten we eerlijk zijn wie wil nou een foto van ehet lijk van gestorven politicus op zijn telefoon? Ik niet en laat dat dan ook fijn tussen de muren van het gebouw 😉

A post shared by Denis Esakov (@denisesakov) on

A post shared by Elham Nazari (@elhamnazaree) on

 

De Eiffeltoren in Parijs

De Eiffeltoren is het symbool van Parijs en is één van de meest gefotografeerde monumenten ter wereld. Echter het feit dat het verboden is de Eiffeltoren te fotograferen, is voor de meeste toeristen een absurde gedachte. Niet het maken van foto’s van de Eiffeltoren is verboden, maar het nemen van foto’s in de avonduren van de Eiffeltoren met haar prachtige verlichting en deze vervolgens verspreiden via social media kan reden geven op een verbod. Dit is namelijk auteursrechtelijk beschermd. Mocht je het verbod negeren kun je riskeren dat een gedeelte van jouw vakantieopnames verwijdert moeten worden. Er vinden steeds meer van dat soort gevallen plaats bij ondermeer amateurfotografen en toch vind je nog honderden van dit soort foto’s op Instagram onder #toureiffel.

A post shared by shexican (@shexican) on

De geheimen van de Verenigde Arabische Emiraten

Als je met een waarschuwing of boeten ermee wegkomt heb je werkelijk geluk, want in de Verenigde Arabische Emiraten kun je in de gevangenis eindigen als je foto’s maakt van bepaalde gebouwen! het gaat hierbij niet om heilige moskeeën, zoals de prachtige Sheikh Zayed Grand moskee, maar om overheidsgebouwen, gebouwen van het leger of woningen van leiders. In Abu Dhabi is dat bijvoorbeeld het presidentieel paleis, Qatar en Dubai zijn het vooral de lichthavens en havens die niet gefotografeerd mogen worden. Terwijl deze verboden zaken in Dubai iets minder streng zijn geworden, gebeurt het nog wel eens dat nietsvermoedende toeristen in Abu Dhabi om die reden gearresteerd worden. En is die arrestatie de foto dan waard?

Overigens: zijn foto’s van militaire instellingen niet alleen verboden in de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook in Duitsland bijvoorbeeld riskeer je een gevangenisstraf van 5-jaar, daarmee kun je namelijk de zekerheid van het land in gevaar brengen.

Wist jij dat het nemen van  foto’s bij dit soort populaire bezienswaardigheden daadwerkelijk verboden is? Natuurlijk zijn de gevolgen niet overal zo hard als in de verenigde Arabische Emiraten, maar in het algemeen dien je je respectvol te gedragen en de regels als toerist te tolereren. En vaak zijn er ook nog genoeg andere bezienswaardigheden die je zonder problemen kunt fotograferen.