Populaire bezienswaardigheden zoals de Brandenburger Tor, de Sagrada Familia en de Eiffeltoren worden dagelijks door duizenden toeristen gefotografeerd, geüpload op Instagram of doorgestuurd naar vrienden. Klinkt normaal, toch? Dat is het ook! Maar er zijn ook plaatsen waar je jouw geliefde camera beter in je broekzak kunt laten zitten, je riskeert in het ergste geval zelfs een gevangenisstraf!

Eerst klikt de sluiter, daarna klikken de handboeien. Waar gebeurt er nou zoiets? En wat mag je dan eigenlijk niet fotograferen? De vakantiebestemming waar een toerist dit scenario overkwam, is het populaire Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Wat daarachter steekt en op welke bestemmingen in Europa je ook in grote problemen kunt komen, vertel ik je hier.

Op deze bestemmingen is fotograferen verboden

Rome | Egypte | India | St. Petersburg | Peking | Parijs | VAE

bezienswaardigheden fotograferen

Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad

De Vaticaanse musea behoren tot de populairste bezienswaardigheden tijdens een stedentrip naar Rome. Duizenden bezoekers bewonderen de waardevolle kunstschatten elke dag. Een bijzonder hoogtepunt van dit bezoek is de Sixtijnse Kapel, waar beroemde schilderwerken en de schepping van Adam zich bevinden. Voor wie alleen een blik op de waardevolle kunstwerken niet volstaat en graag een snelle fotoshoot zou willen houden rond Michelangelo’s meesterwerk, rest een teleurstelling. Als je foto’s maakt loop je het risico dat je je camera in moet leveren (en die zie je nooit meer terug). Daarom staan er duidelijke borden en attente bewakers in de heilige hallen; fotografie is hier verboden! Echter vind je op Instagram onder #sixtijnsekapel en #capelasistina meer dan honderd foto’s die je een kleine indruk geven van de prachtige kapel. En zelfs Paus Franciscus deelt op zijn Instagram account de schoonheid van de kapel.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Denis Quintavalle (@denisquintavalle) am

De Barnsteenkamer in Sint-Petersburg

Wat er met de overblijfselen van de originele Barnsteenkamer is gebeurd, is één van de grootste mysteries van de naoorlogse periode. In 1755 werd de kamer gecreëerd in het Catharinapaleis in Sint-Petersburg. De kostbare wandbekleding en barnstenen meubels werden tijdens de Tweede Wereldoorlog buitgemaakt door de Duitse bezetter. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog worden deze als verloren beschouwd. Gelukkig voor ons staat er sinds 2003 een reproductie in het Catharinapaleis, die je tijdens een reis naar Rusland kunt bewonderen. Deze pracht en praal heeft absoluut geen filter nodig en biedt natuurlijk een prachtige photo opportunity. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen, foto’s zijn ook hier niet toegestaan. Om deze regels na te streven is er erg strenge bewaking aanwezig in de Barnsteenkamer. Op Instagram vind je onder de hashtag #catherinepalace toch nog genoeg van dit soort “verboden” foto’s.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksi (@asyrja) on


Wist jij dat het nemen van  foto’s bij dit soort populaire bezienswaardigheden verboden is? Natuurlijk zijn de gevolgen niet overal zo groot als in de verenigde Arabische Emiraten, maar in het algemeen dien je je respectvol te gedragen en je aan de regels van het land te houden. Het fotoverbod is natuurlijk geen reden voor treurnis, in bovenstaande steden en landen zijn genoeg bezienswaardigheden te vinden die je zonder problemen kunt fotograferen.

Meer uit het Travel Magazine: