Eyjafjallajökull: je herinnert je vast nog wel de uitbarsting in 2010, toen deze er voor zorgde dat het luchtverkeer in Europa voor lange tijd was verstoord. Maar de vulkanen in IJsland hebben veel meer te bieden dan rook, ongemakkelijkheid en ingewikkelde namen. Vandaag wil ik je kennis laten maken met drie rondleidingen langs vulkanen in IJsland, die je een stuk dichter bij deze slapende reuzen zullen brengen.

Geisers, watervallen en het Noorderlicht. De berichten over de schoonheid van IJsland verspreiden zicht langzaam over de wereld. IJsland scoort niet alleen punten met zijn indrukwekkende landschap, maar ook met een breed scala aan unieke activiteiten die je hier kan beleven. Land op een actieve vulkaan, kruip door lava pijpen of daal af in een vulkanische krater. Avontuur en IJsland horen gewoon bij elkaar! Ik stel je nu voor aan drie excursies voor actie in IJsland.

Ontdek de IJslandse vulkanen

Leiðarendi Cave | Thrihnukagigur | Helikopter rondleiding | Ervaar IJsland

 

 

Leiðarendi grot – het einde van de weg

We beginnen bij de Leiðarendi grot, die je op ongeveer 25 tot 30 minuten van Reykjavik vindt. Het is gelegen in een van de vele lava velden in IJsland. Wanneer je Leiðarendi direct vertaald betekent dit ‘het einde van de weg’. The lava gang werd gevormd als gevolg van een uitbarsting van een van de vulkanen. Lava stolde op de vloer, terwijl het magma hieronder doorstroomde, waardoor corridors en kamers werden gevormd. De kleine gang waardoor je in de aarde kan afdalen is onopvallend en kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

Algemene informatie over de rondleiding:

  • Duur: 3,5 uur
  • Beschikbaarheid: het hele jaar door

Net voor de ingang aan het begin van de rondleiding krijg je een helm en een fakkel, die je een klein beetje licht zal geven. Dus ondanks alle duisternis kan je altijd zien waar je bent, waar je loopt en hoe geweldig de grot er uit ziet in de schaduwen van het licht van je fakkel. In een afgesloten gebied kan je nog steeds een skelet van een lammetje zien, dat al lang geleden verdwaalde in de grot en de uitweg niet meer kon vinden. Om deze ervaring nog een stuk indrukwekkender te maken, wordt er aan elke deelnemer gevraagd zijn fakkel uit te doen en compleet stil te zijn, waarmee je in dezelfde situatie wordt geplaatst als het lammetje zich in bevond. Opeens is het zo stil als een muis om je heen en verlies je elke gevoel van richting die je had.

Mijn tip: Je kan het beste stevige schoenen en warme kleren aandoen, waarvan je niet bang bent dat het vies zal worden. Voor het grootste gedeelte loop je rechtop door de grot, maar zo nu en dan zijn er alleen nauwe doorgangen, waar je alleen op handen en voeten doorheen kan. De tour duurt ongeveer 3,5 uur, en bijna de helft van de tijd breng je door in de grot. Deze tour krijgt zeker twee duimen omhoog van mij – dit avontuur is zelfs geschikt voor families, want kinderen vanaf 6 jaar mogen al meedoen.

Thrihnukagigur – het centrum van de aarde

Als de vorige rondleiding volgens jou nog niet genoeg actie had, dan zal deze tour je misschien wel beter bevallen. Op deze tour heb je de mogelijkheid om te gaan abseilen in een vulkanische krater. Thrihnukagigur (IJslands: Þríhnúkagígur) slaapt al meer dan 4,000 jaar en kan gezien worden als een klein natuurwonder. Normaal gesproken koelt de lava van de vulkaan na een uitbarsting direct af in de krater. Hoewel, in het geval van Thrihnukagigur, is de lava langzaam weggesijpeld en dat creëerde een echt spektakel van de natuur.

Algemene informatie over de rondleiding:

  • Duur: 6 uur
  • Beschikbaarheid: juli – oktober
  • Temperaturen: 5-6°C

Je rondleiding begint in Reykjavik, en na een ritje van 40 minuten kom je aan bij je eerste stop. Aangezien je niet direct naar de vulkaan kan rijden, kom je hier aan het begin van de rondleiding meteen je eerste uitdaging tegen: een 3,2 km lange wandeling, welke door de ruige lava velden van Thrihnukagigur leiden. Zodra je eenmaal aankomt bij de vulkaan, ontvang je de nodige uitrusting. Hieronder valt onder meer een helm en harnas. Nu kan het spannendste stuk van de tour beginnen. Nadat je in de gondel bent geklommen en goed ingepakt bent, begin je aan je afdaling van 120 meter. Voor een goede zes minuten zal je stijl naar beneden afdalen. Tijdens deze afdaling kan je de muren met de uitgebrande magma bewonderen, en genieten van de bizarre gestolde rots, die in al zijn verschillende kleuren schijnt. Daarna heb je ongeveer een half uur de tijd om de natuurlijk gevormde ruimte te verkennen, voordat je terug gaat in de gondel.

Mijn tip: Omdat deze tour relatief uitdagend is, moet je in ieder geval 12 jaar oud zijn en fysiek fit. Sportschoenen en spijkerbroeken zijn vooral afgeraden tijdens deze tour. Het is het beste om robuuste wandelschoenen te dragen en een warme jas.

Helikopter tour – vulkanen en geisers van bovenaf

Heb je niet zo heel veel zin in een spannende wandeltocht of jezelf door een aantal kloven te moeten persen? Geen probleem, met de volgende tour heb je de mogelijkheid om het ongelooflijke vulkanische landschap van IJsland van bovenaf te bekijken. Je begint op het vliegveld van Reykjavik en kan uitkijken naar een 2-uur durende reis over IJsland. Net na het opstijgen van de helikopter wacht het eerste hoogtepunt al op je, wanneer je namelijk over de uitgestorven zwarte zandstranden, de gletsjers en de karakteristieke onvruchtbare landschappen van IJsland vliegt. Je zal ook de actieve vulkanen Katla en Hekla kunnen bewonderen, die zich in de Mýrdalsjökull gletsjer bevinden.

Algemene informatie over de tour:

  • Duur: 2-2.5 uur
  • Beschikbaarheid: het hele jaar door

Maar dat is nog niet alles. Afhankelijk van de weersomstandigheden bevat deze tour ook een landing bovenop een van de vulkanen: de Eyjafjallajökull of de Fimmvörðuháls. Neem de prachtige natuur in je op, en las even een pauze in. Voel de wind door je haren, en bewonder de schoonheid die voor je uitgestrekt ligt. Hierna zal je weer op de weg terug zijn en nog een keer de mogelijkheid hebben om de diversiteit in het IJslandse landschap te kunnen bewonderen.

Mijn tip: Deze tour duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur, en vindt het hele jaar door afhankelijk van het weer plaats. Zorg ervoor dat je vooraf goed informeert bent of en hoe laat de tour begint. Ik vind het vooral leuk dat iedereen met deze tour kan deelnemen. Het biedt ook aan gehandicapten te kans om de schoonheid van IJsland te kunnen ontdekken.

Cityscape-Reykjavik-iStock_000057210438_Large-2

Ervaar IJsland

Wil jij graag de diversiteit van de vulkanen van IJsland ontdekken? Of het nu wandelen, abseilen of vliegen is, er is voor ieder wat wils. Is dit allemaal een beetje te spannend voor je? Misschien is een ontspannen duik in de beroemde Blue Lagoon of het bewonderen van het Noorderlicht meer iets voor je. Het maakt niet uit wat je beslist, een reis naar IJsland is zeker de moeite waard.