Koud zweet, hoofdpijn en misselijkheid – de klassieke tekenen van reisziekte. Hier lees je welke symptomen kunnen optreden tijdens je reis, als het evenwichtsorgaan in je oor van de kaart raakt, en hoe je dit voorkomen en behandelen kunt.

Het schokt en het deint, op topsnelheid vliegen wolken, land en zee aan ons voorbij. Binnen enkele tellen weer talloze kilometers afgelegd, met kans op turbulentie. Geen wonder dat de reis naar je vakantiebestemming je maag van streek kan brengen. Niet iedereen kan even goed tegen het gevoel van beweging. Je begint je slaperig te voelen en hebt een beetje hoofdpijn. Je begint meer speeksel te produceren. Nee hè?! Het zijn de klassieke tekenen van reisziekte.

Wat te doen bij reisziekte

Reisziekte | Preventie | Genezing | Ervaring uitwisselen

flight delay

Zo ontstaat reisziekte

Niet iedereen heeft last van reisziekte, maar de getroffenen zijn zeker niet in de minderheid. Wie zich tijdens een ritje met auto, trein, boot of zelfs vliegtuig ziek begint te voelen, hoort waarschijnlijk bij de ongelukkigen die tijdens de heenreis naar hun vakantiebestemming geen gelukshormonen produceren maar juist moeten vechten tegen negatieve symptomen. Beginnend met moeheid en hoofdpijn, kan dit uitlopen in misselijkheid en braken (afhankelijk van de intensiteit van de reisziekte). Misselijkheid, een razendsnel kloppend hart, en zweetaanvallen zijn ook typische symptomen. Maar waarom hebben sommige mensen last van wagenziekte en anderen niet? De vraag ‘waarom’ is niet altijd simpel te beantwoorden maar doktoren hebben een verklaring voor de ziekte. Het evenwichtssysteem, gelegen in het binnenste van ons oor, is de oorzaak van de problemen. Soms ontstaat wagenziekte wanneer ons brein overweldigd is door de pogingen om zich aan te passen aan bijvoorbeeld het deinen van een schip. Het lichaam registreert dan een soort foutmelding, die zich uit in de hierboven vermelde symptomen. Het lijkt zo vanzelfsprekend maar door de bewuste en onbewuste bewegingen die we maken is het voor de hersenen een complexe taak om ons lichaam in evenwicht te houden.

Een vrouw slaapt in het vliegtuig

Het is bewezen dat kinderen vaker last hebben van reisziekte omdat hun bewegingsstimuli (prikkels) nog niet volledig ontwikkeld zijn. Vooral kinderen tot twee jaar hebben last van wagenziekte. Hoe ouder je wordt, hoe minder gevoelig je bent. De meeste mensen hebben geen last meer tegen de tijd dat hun tienerjaren aanbreken. Slechts enkelen moeten tijdens hun hele levensreis omgaan met de symptomen.

Preventie: voorkomen is beter dan genezen

Iedereen die van tevoren weet dat de reis niet prettig zal verlopen, kan de ergste symptomen uit de weg gaan met enkele simpele tips & tricks. Vermijd het drinken van alcohol en het nuttigen van vettige maaltijden op de reisdag en eventueel de dag ervoor. Gebruik ook geen caffeïne, tenzij je echt niet zonder je koffietje kunt in de morgen. Neem in dit geval slechts een kleine kopje.

Afhankelijk van het vervoermiddel dat je gebruikt kun je letterlijk het stuur in handen nemen. Wie zelf de auto bestuurt, voelt zich vaak niet zo slecht. Probeer het maar eens. Uiteraard bevestigt de uitzondering de regel. 😉 Bestuurders houden hun blik op de horizon en hierdoor wordt je evenwichtsorgaan minder geprikkeld door de bewegingsstimuli. Ook voor degene op de bijrijdersstoel kan het een remedie zijn om zich te concentreren op de horizon. Als je met de bus reist, kun je het beste voorin een plaats uitzoeken. Een plaats in het middengedeelte kan trouwens ook wonderen verrichten. Hier is de zwenkende beweging van de bus veel minder merkbaar dan voor- of achterin. Dit geldt ook voor het vliegtuig, waar je het beste ter hoogte van de vleugels plaats kunt nemen. Kies een plaats aan het gangpad, zodat je af en toe even je benen kunt strekken.

Auto roadtrip

Noodoplossingen

Heb je een andere plaats toegewezen gekregen in de bus of de auto, probeer je dan zo veel mogelijk op de horizon de concentreren. Hierdoor verliezen je ogen niet de oriëntatie. Als dat niet helpt, sluit je ogen en probeer te slapen. Hierdoor mis je een groot gedeelte van de reis en hoeft je evenwichtsorgaan geen werk te doen. Ook is er speciale medicatie verkrijgbaar, vergelijkbaar met die voor reizigers met vliegangst. Symptomen zoals misselijkheid en hoofdpijn worden hierdoor verlicht. Zowel synthetische als plantaardige middelen zijn effectief en kunnen het beste 30 tot 60 minuten voor vertrek ingenomen worden. Ik zou zelf altijd eerst een plantaardig geneesmiddel proberen, de natuur weet vaak hoe ze ons kan helpen. Gember werkt bijvoorbeeld goed tegen misselijkheid. Heb je wel eens verse gemberthee geprobeerd met een beetje honing en een schijfje sinaasappel? Heerlijk, kan ik je zeggen.

Medicijnen en een eerste hulp tasje

Reisziekte zou je niet mogen hinderen bij het reizen

Ik hoop dat degenen die last hebben van reisziekte niet hun lust tot reizen verliezen. Er zijn te veel prachtige plaatsen in de wereld die je ten minste een keer met eigen ogen zou moeten zien. Wat mij nu interesseert, heb jij last van reisziekte? Zoja, heb je nog meer tips die tegen de nare symptomen helpen of ze voorkomen? Laat het mij en de andere lezers weten! Misschien kun je anderen zo helpen en tegelijkertijd zelf ook een tip ontdekken die wonderen doet.

 

Alle vluchten

 

Meer reistips uit het Travel Magazine: