Nepal is een schitterend land en een fantastische bestemming vanwege zijn spectaculaire uitzichten, religieuze rijkdom, fascinerende etnische culturen en zeer gastvrije mensen. Nepal is gelegen in de Himalaya en omringt door China in het noorden en India in het zuiden.

Kathmandu

Kathmandu is de hoofdstad van Nepal. Het ligt samen met de oude koningssteden Bhaktapur en Patan in de Kathmandu vallei aan de voet van het Himalayagebergte. Bij aankomst met je vlucht heb je dan ook meteen een waanzinnig mooi uitzicht op de Himalaya. Als je door Kathmandu loopt kan je je ogen uitkijken naar de prachtige architectuur en de vele tempels. Een van de tempels die je dan ook niet mag missen is de Swayambhunath tempel. Dit is het oudste tempelcomplex van Kathmandu en is door zijn ligging bovenop een heuvel al van ver te zien. Het wordt ook wel de ‘Monkey Temple’ genoemd omdat er heel veel apen rondhangen. Maak een stadswandeling door het oude centrum van Bhaktapur en breng een bezoek aan het levendige Durbar Square met zijn prachtige tempels en het oude paleis. Hier vind je tempels en monumenten waarvan de meeste 3 a 4 eeuwen oud zijn. De toeristenwijk Thamel, wat ongeveer 1 km noordelijker ligt van het centrum, is compleet volgepakt met winkeltjes, restaurants en hotels en super gezellig om lekker doorheen te slenteren en ’s avonds een drankje te gaan doen.

Monkey Temple

Op de straten is het altijd een drukte van jewelste, auto’s staan in lange files, brommers en motoren proberen er tussendoor te glippen en ook jij staat daar om je weg te vinden naar de overkant dus ik raad je dan ook sterk aan om bij aankomst meteen een mondkapje te kopen tegen het stof en smog!

Pokhara

Na Kathmandu gezien te hebben raad ik je aan om je reis te vervolgen naar Pokhara. Dit is opnieuw een populaire toeristische plaats. Hier kan je even lekker tot rust komen en aan de drukte en smog van Kathmandu ontsnappen. Je kan hier heerlijk over het Phewa meer varen en je ogen uitkijken van de waanzinnige natuur om je heen en uitzichten op het Himalaya gebergte waar je onder andere de beroemde ‘Fish Tail’ kunt zien! Wil je liever iets uitdagender? Ga raften of klim het Annapurna gebergte in en glij met een paraglider de lucht in om Pokhara vanuit de lucht te bewonderen.

Lake Phewa

De Mount Everest en het Himalaya gebergte

De Mount Everest is met een hoogte van 8848m de hoogste/grootste berg ter wereld. Voor velen staat een trekking dan ook op het to-do-lijstje. Er zijn zoveel verschillende routes dat het voor iedereen mogelijk is of je nu een ervaren trekker bent of juist je eerste tocht wilt maken. Velen beginnen hun meerdaagse trekking vanuit Pokhara om het Annapurna gebied te ontdekken maar je kunt er ook voor kiezen om te trekken vanuit Nagarkot of de Kathmandu vallei. Tijdens je reis overnacht je in trekkerslodges, in de ene lodge is stromend water aanwezig in de andere niet, houd hier rekening mee dat het allemaal heel basic is. Let op dat je lichte en alleen het nodige aan bagage meeneemt maar vergeet zeker je camera niet om de spectaculaire en adembenemende uitzichten en de wit besneeuwde bergtoppen vast te leggen!

Prayer vlaggen Annapurna

Chitwan National Park

Wanneer je naar het Zuiden afreist kom je uit bij Chitwan, waar je het Chitwan National Park kunt bezoeken voor verschillende safari’s. Chitwan ligt ca. 155 km van Kathmandu en is te bereiken per vlucht of per bus. Ik raad je aan om voor beide opties te kiezen. Bijvoorbeeld heen met de bus waarbij wel een aantal uur onderweg bent maar wel prachtig door de bergen rijdt en veel van het land ziet. Daarna ben je met een internationale vlucht vanuit Bharatpur zo weer in Kathmandu. Eenmaal aangekomen in Chitwan heb je tal van prachtige wildlife safari lodges waar je kunt verblijven, velen met een ligging direct aan het National Park gelegen zodat je vanuit je bungalow kan genieten van het uitzicht. Je kunt verschillende activiteiten ondernemen zoals een olifantensafari, waarbij je op de rug van een olifant het park in rijdt en oog in oog staat met neushoorns, herten, vogels, aapjes en wie weet ook wel de Bengaalse tijger. Zit je liever in een jeep? Ook dat is mogelijk! Of kies voor een kanotocht over de Rapti rivier, speur goed de zandbanken af en ontdek de gavialen, visetende krokodillen.

Chitwan National Park

En nog veel meer…

Uiteraard is er nog veel meer te doen is Nepal. Bezoek bijvoorbeeld Lumbini wat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Lumbini ligt in het zuiden van Nepal en grenst aan India. Het is de geboorte plaats van Boeddha en doordat het een belangrijke pelgrimsplaats is vind je hier tempels uit verschillende landen. Wat ook heel leuk is voor een unieke ervaring is om Nepal te bezoeken tijdens het Holi festival. Dit is een Hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond maart gevierd wordt waarbij met water en gekleurd poeder naar elkaar wordt gegooid. Pas op, want vooral toeristen zijn een erg vermakelijk doelwit dus trek oude kleren aan en doe lekker mee!

 

De beste reistijd voor Azië: