Vakantie in coronatijden

Een vakantie in coronatijden, hoe ga je daarmee om? Een goede voorbereiding voor je reis is belangrijker dan ooit door het coronavirus. De Nederlandse overheid raadt op dit moment af om naar het buitenland te reizen voor vakantie. Het advies is om tot en met 31 maart 2021 geen reizen naar het buitenland te boeken. Hotels en vakantieparken in Nederland zijn wel geopend, maar wel met bepaalde restricties. Op deze pagina kom je alles te weten over een vakantie in coronatijden zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wil je meer te weten komen over het coronavirus zelf, bekijk dan de website van het RIVM.

Laatste corona updates

Reisadviezen

De Nederlandse overheid adviseert vakantiegangers door middel van reisadviezen of een vakantie naar het buitenland verantwoord is. Zo weet je precies waar het veilig is om op vakantie te gaan en waar het virus juist weer wat oplaait. De reisadviezen worden bepaald in samenspraak met de Nederlandse ambassade in het betreffende (vakantie)land. Vervolgens stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies samen. Dankzij dit advies kan je onbezorgd op vakantie in coronatijden.

Welke reisadviezen bestaan er?

Door gebruik te maken van een kleurensysteem kan je in een oogopslag zien wat het reisadvies van de Nederlandse overheid is voor een specifieke bestemming. Per bestemming valt op de website van Nederlanderswereldwijd.nl een uitleg te vinden van de totstandkoming van dit reisadvies. Wil je goed voorbereid op reis dan is het dus aan te raden om deze website van te voren te checken.

Actueel reisadvies voor populaire vakantiebestemmingen in Europa

Bekijk hier de meest actuele reisadviezen voor Europese bestemmingen. Via deze kaart kan je meer informatie vinden over het reisadvies voor populaire vakantielanden als Frankrijk, Spanje, België, Italië en Griekenland.

Bron: Bookatrekking.com

Heeft het reisadvies gevolgen voor mijn vakantie?

Wanneer je een vakantie hebt geboekt en het reisadvies verandert naar ‘alleen noodzakelijke reizen’ of ‘niet reizen’ dan kan dit invloed hebben op je reis. Heb je een pakketreis geboekt bij een Nederlandse reisorganisatie die aangesloten is bij de ANVR, dan kan je een bericht van de reisorganisatie verwachten om je vakantieplan aan te passen of je reis te annuleren. In het laatste geval zal de organisatie je aanbetaling terugstorten. Daarnaast is de reisorganisatie verplicht je op te halen mocht de veiligheidssituatie in het land veranderen wanneer je daar op dat moment op vakantie bent. Dat maakt een vakantie in coronatijden een stuk aangenamer. Heb je zelf een los vliegticket en / of accommodatie geboekt dan is de situatie iets anders. Mocht de aanbieder (bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappij of de accommodatie) de dienst (vlucht of het verblijf) nog wel kunnen aanbieden dan is dit niet kosteloos te annuleren. Voor extra vakantiezekerheid kan je dus het best een pakketreis boeken.

Voor vertrek een PCR coronatest laten doen

In sommige gevallen dien je voor een specifieke bestemming een PCR test te laten doen, zodat je kunt aantonen dat je geen Corona hebt. Is dat voor jouw bestemming het geval? Dan moet je goed opletten dat je dit door een betrouwbaar lab laat uitvoeren. De PCR coronatest is alleen geldig als deze in het Engels is opgesteld en moet daarnaast gecertificeerd zijn. Zoek je naar een coronatest voor je vakantie kijk dan eens bij Vaccinatiesopreis.nl of Travelclinic. Beide partijen zijn gecertificeerd en kunnen binnen 48 tot 72 uur een testresultaat overleggen.

Het (in sommige landen verplichte) PLF formulier

In sommige gevallen dien je voordat je naar een land reist een extra formulier in te vullen. Dit formulier (Public Health Passenger Locator Form) kan de overheid gebruiken om je te bereiken wanneer er een coronauitbraak is en maakt het voor overheden makkelijker om de bron van een eventuele besmetting te achterhalen. Let goed op of dit formulier verplicht is voor de vakantiebestemming waar je heen wenst te reizen. Zonder formulier kunnen landen je ter plekke weigeren en terugsturen.

De kust van Sardinie

Voor- en nadelen van een vakantie in coronatijden

Het coronavirus zorgt ervoor dat we anders reizen dan ‘normaal’. Toch heeft deze tijd ook een paar voordelen. Vakantiegangers ervaren bestemmingen op een hele andere manier. Massatoerisme is er dit jaar even niet bij en de hotspots waar je normaal voor in de rij moest staan zijn nu vrij toegankelijk. Daarnaast zijn de locals op de plaats van je vakantiebestemming waarschijnlijk erg blij om je te zien. Inwoners van populaire vakantiestreken missen veel inkomsten door het wegblijven van toeristen. De toeristen die wel komen worden extra hartelijk ontvangen. Daarnaast zijn veel vakanties goedkoper geworden doordat het aantal boekingen flink is teruggelopen. Daar kan jij dus van profiteren door voordelig een last minute vakantie te boeken.

Het nadeel van dit coronavirus is dat niets 100% zeker is. Het reisadvies van een vakantiebestemming kan regelmatig veranderen en lokale coronamaatregelen kunnen worden aangescherpt. De oplossing hiervoor is simpel, boek op het laatste moment! Bepaal van tevoren je reisperiode en wacht tot een paar dagen voor vertrek met het boeken van je vakantie. Zo kan je eventueel een andere vakantiebestemming kiezen mochten de reisadviezen veranderen. Daarnaast heb je daarmee ook kans dat je een goedkope last minute vakantie kan boeken.

Coronavouchers

Aan het begin van de corona pandemie werd de coronavoucher in het leven geroepen door de SGR. Hiermee konden reizigers binnen een jaar nog eens een vakantie boeken voor dezelfde waarde als de oorspronkelijke reis. Inmiddels is duidelijk dat de pandemie er langer dan een jaar  voor zorgt dat reizen niet door kunnen gaan. Reisorganisaties die aangesloten zijn bij de ANVR geven daarom inmiddels geen vouchers meer uit maar zullen het aanbetaalde bedrag terugstorten wanneer een reis geannuleerd wordt. Iedereen die nog vouchers heeft, kan deze natuurlijk gewoon nog gebruiken.

Heb je nog een vakantievoucher?

Heb je naar aanleiding van een geannuleerde reis een vakantievoucher ontvangen, dan kan je deze inwisselen bij de reisorganisatie of airline. Denk je voorlopig niet op reis te gaan, dan kun je je geld terugvragen. Het kan zijn dat dit enige tijd in beslag neemt.

 

strand

Vakantietips in coronatijden

Zie jij een klein tripje toch wel zitten? Dan vind je hier tips om er even tussenuit te gaan:

Vakantiedeals

Wij zoeken dagelijks handmatig naar de beste vakantieaanbiedingen in Nederland en in het buitenland. Uiteraard houden we rekening met de coronasituatie op de vakantiebestemmingen. Check voor de zekerheid het reisadvies voor je boekt en geniet van je reis! Bij onder meer TUI en Corendon kun je je reis later nog gratis omboeken: