Vakantie in coronatijden

Een vakantie in coronatijden, hoe ga je daarmee om? Een goede voorbereiding voor je reis is belangrijker dan ooit door het coronavirus. Het boeken van een vakantie is sinds half juni weer mogelijk en we kunnen dus weer op reis maar het is belangrijk om in de gaten te houden of er sprake is van reisrestricties en bijzondere maatregelen. Op deze pagina kom je alles te weten over een vakantie in coronatijden zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wil je meer te weten komen over het coronavirus zelf, bekijk dan de website van het RIVM.

Laatste corona updates

Reisadviezen

De Nederlandse overheid adviseert vakantiegangers door middel van reisadviezen of een vakantie naar het buitenland verantwoord is. Zo weet je precies waar het veilig is om op vakantie te gaan en waar het virus juist weer wat oplaait. De reisadviezen worden bepaald in samenspraak met de Nederlandse ambassade in het betreffende (vakantie)land. Vervolgens stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies samen. Dankzij dit advies kan je onbezorgd op vakantie in coronatijden.

Welke reisadviezen bestaan er?

Door gebruik te maken van een kleurensysteem kan je in een oogopslag zien wat het reisadvies van de Nederlandse overheid is voor een specifieke bestemming. Per bestemming valt op de website van Nederlanderswereldwijd.nl een uitleg te vinden van de totstandkoming van dit reisadvies. Wil je goed voorbereid op reis dan is het dus aan te raden om deze website van te voren te checken.

Actueel reisadvies voor populaire vakantiebestemmingen in Europa

Bekijk hier de meest actuele reisadviezen voor Europese bestemmingen. Via deze kaart kan je meer informatie vinden over het reisadvies voor populaire vakantielanden als Frankrijk, Spanje, België, Italië en Griekenland.

Bron: ANWB & Nederlanderswereldwijd.nl via dvhn.nl

Heeft het reisadvies gevolgen voor mijn vakantie?

Wanneer je een vakantie hebt geboekt en het reisadvies verandert naar ‘alleen noodzakelijke reizen’ of ‘niet reizen’ dan kan dit invloed hebben op je reis. Heb je een pakketreis geboekt bij een Nederlandse reisorganisatie die aangesloten is bij de ANVR, dan kan je een bericht van de reisorganisatie verwachten om je vakantieplan aan te passen, je reis te annuleren of een voucher te ontvangen. Daarnaast is de reisorganisatie verplicht je op te halen mocht de veiligheidssituatie in het land veranderen wanneer je daar op dat moment op vakantie bent. Dat maakt een vakantie in coronatijden een stuk aangenamer. Heb je zelf een los vliegticket en / of accommodatie geboekt dan is de situatie iets anders. Mocht de aanbieder (bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappij of de accommodatie) de dienst (vlucht of het verblijf) nog wel kunnen aanbieden dan is dit niet kosteloos te annuleren. Voor extra vakantiezekerheid kan je dus het best een pakketreis boeken.

Inreisbeperkingen

Een beperkt aantal bestemmingen weigert Nederlandse vakantiegangers of verplicht hen eerst in quarantaine te gaan. In dat geval staat het reisadvies voor deze landen op ‘oranje’ maar niet wegens gezondheidsrisico’s. De overheid adviseert Nederlanders niet naar deze landen te reizen om te voorkomen dat je op het vliegveld zal worden geweigerd of in quarantaine zal moeten gaan. Landen waar nu inreisbeperkingen gelden zijn:

Laatste update: 20-08-2020. Meest recente status bekijk Nederlandwereldwijd.nl

Voor vertrek een PCR coronatest laten doen

In sommige gevallen dien je voor een specifieke bestemming een PCR test te laten doen, zodat je kunt aantonen dat je geen Corona hebt. Is dat voor jouw bestemming het geval? Dan moet je goed opletten dat je dit door een betrouwbaar lab laat uitvoeren. De PCR coronatest is alleen geldig als deze in het Engels is opgesteld en moet daarnaast gecertificeerd zijn. Zoek je naar een coronatest voor je vakantie kijk dan eens bij Vaccinatiesopreis.nl of Travelclinic. Beide partijen zijn gecertificeerd en kunnen binnen 48 tot 72 uur een testresultaat overleggen.

Het (in sommige landen verplichte) PLF formulier

In sommige gevallen dien je voordat je naar een land reist een extra formulier in te vullen. Dit formulier (Public Health Passenger Locator Form) kan de overheid gebruiken om je te bereiken wanneer er een coronauitbraak is en maakt het voor overheden makkelijker om de bron van een eventuele besmetting te achterhalen. Let goed op of dit formulier verplicht is voor de vakantiebestemming waar je heen wenst te reizen. Zonder formulier kunnen landen je ter plekke weigeren en terugsturen. Een PLF formulier is bijvoorbeeld verplicht als je naar Griekenland reist. Dit formulier dien je uiterlijk 24 uur voor vertrek in te vullen wil je Griekenland binnenkomen. Blijf je langer dan 48 uur in België, dan ben je daar ook verplicht een formulier te kunnen overleggen. Dit formulier moet 48 uur voor aankomst in België worden ingevuld.

De kust van Sardinie

Voor- en nadelen van een vakantie in coronatijden

Het coronavirus zorgt ervoor dat we anders reizen dan ‘normaal’. Toch heeft deze tijd ook een paar voordelen. Vakantiegangers ervaren bestemmingen op een hele andere manier. Massatoerisme is er dit jaar even niet bij en de hotspots waar je normaal voor in de rij moest staan zijn nu vrij toegankelijk. Daarnaast zijn de locals op de plaats van je vakantiebestemming waarschijnlijk erg blij om je te zien. Inwoners van populaire vakantiestreken missen veel inkomsten door het wegblijven van toeristen. De toeristen die wel komen worden extra hartelijk ontvangen. Daarnaast zijn veel vakanties goedkoper geworden doordat het aantal boekingen flink is teruggelopen. Daar kan jij dus van profiteren door voordelig een last minute vakantie te boeken.

Het nadeel van dit coronavirus is dat niets 100% zeker is. Het reisadvies van een vakantiebestemming kan regelmatig veranderen en lokale coronamaatregelen kunnen worden aangescherpt. De oplossing hiervoor is simpel, boek op het laatste moment! Bepaal van tevoren je reisperiode en wacht tot een paar dagen voor vertrek met het boeken van je vakantie. Zo kan je eventueel een andere vakantiebestemming kiezen mochten de reisadviezen veranderen. Daarnaast heb je daarmee ook kans dat je een goedkope last minute vakantie kan boeken.

Coronavouchers

Om te voorkomen dat reizigers hun geld kwijt zijn wanneer een vakantie door corona niet meer door kan gaan is de coronavoucher in het leven geroepen. Met deze voucher kan je binnen een jaar weer een reis boeken voor dezelfde waarde als de vakantie die je al had geboekt. Het voordeel van de voucher is dat deze is gedekt door de SGR. Mocht de reisorganisatie failliet gaan, dan blijft de voucher nog steeds geldig en ben je je geld niet kwijt.

Wanneer krijg ik een coronavoucher?

Heb jij een vakantie bij een ANVR aangesloten reisorganistatie geboekt en kan deze reis vanwege de coronasituatie op je vakantiebestemming niet doorgaan, dan kan de reisorganisatie je een coronavoucher aanbieden. Om te controleren of de reisorganisatie waar je een vakantie hebt geboekt aangesloten is bij de ANVR kan je de website van de ANVR raadplegen of kijken op de website van de reisorganisatie (ANVR logo staat meestal onderin). Deze regeling is geldig voor boekingen die zijn gedaan vóór 1 september 2020 (het vertrek mag uiteraard wel ná 1 september zijn).

Hoe werkt de vakantievoucher?

Heb je naar aanleiding van een geannuleerde reis een vakantievoucher ontvangen, dan kan je deze binnen een jaar inwisselen bij de reisorganisatie of airline. Beschik je bijvoorbeeld over een voucher met een waarde van €1000 en je boekt vervolgens een reis voor €600 dan hou je nog €400 over. Het is dus niet verplicht in één keer de volledige voucherwaarde te gebruiken. Mocht je de voucher niet binnen één jaar inwisselen dan krijg je vervolgens je geld terug via de vervoerder of touroperator. Op deze manier zorgen ANVR reisorganisaties ervoor dat je zonder zorgen een vakantie in coronatijden kan boeken.

Het voordeel van de voucher is dat de waarde wordt gedekt door een garantiefonds (SGR). Stel je voor dat de reisorganisatie waarbij jij een vakantie hebt geboekt failliet gaat, dan blijft de waarde van je voucher bestaan en raak je dit geld dus niet kwijt. Wil je de voucher toch omzetten naar geld dan kan je contact opnemen met de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Let wel op dat het lang kan duren voordat de organisatie dit geld kan terugstorten op je rekening en dat het terugstorten van de reissom niet zal worden gedekt door het SGR garantiefonds.

Voucher of geld terug?

Bij een geannuleerde reis kan je kiezen voor de coronavoucher of voor het terugkrijgen van je geld. De voucher biedt een aantal voordelen. Zo ben je de reissom niet kwijt mocht de reisorganisatie failliet gaan dankzij de SGR dekking. Daarnaast beschik je direct over de voucher en kan je meteen een nieuwe vakantie boeken. Verwacht je echter niet binnen een jaar op vakantie te gaan voor de totale reissom, dan kan het natuurlijk zo zijn dat je het geld liever op je bankrekening hebt staan. In dat geval kan je je geld terugvragen. Dit proces duurt alleen langer en in de tussentijd is de reissom niet gedekt door de SGR. Bij een faillisement bestaat er dus een kans dat je je geld niet meer terug zal krijgen.

strand

Vakantietips in coronatijden

Zie jij een klein tripje toch wel zitten? Dan vind je hier tips om er even tussenuit te gaan:

Vakantiedeals

Wij zoeken dagelijks handmatig naar de beste vakantieaanbiedingen in Nederland en in het buitenland. Uiteraard houden we rekening met de coronasituatie op de vakantiebestemmingen. Check voor de zekerheid het reisadvies voor je boekt en geniet van je reis! Bij onder meer TUI en Corendon kun je je reis later nog gratis omboeken: