Hoog tijd om jezelf of een geliefde te verwennen met een weekendje weg of een dagje wellness. Totale ontspanning, een vakantiegevoel en een heerlijke spa behandeling doen alle stress uit het dagelijks leven vergeten. Hier stel ik de tien bekendste wellnessresorts in Nederland aan je voor, van een goede spa en bekende wellnesshotels tot zuiverende thermen.
Ben je op zoek naar ontspanning in een oase van wellness waar je ongeacht het weer kunt relaxen? Breng dan een bezoek aan een wellnessresort in Nederland. Er is bijna geen betere plek om de drukte van alledag te vergeten en in alle rust bij te tanken. “Welzijn” wordt in thermen en spa’s met een hoofdletter geschreven. Een ontspannende massage en andere lichaamsbehandelingen zorgen ervoor dat je lijf extra soepel aanvoelt. Om de keuze voor een wellnessresort te vergemakkelijken, stellen we hier tien wellness hotels, spa’s en thermen aan je voor. Is de wereld van sauna’s, hamams en thermen nieuw voor je? Lees dan onderaan de pagina onze tips voor een eerste bezoek.
Top 10 Wellnessresorts in Nederland
Veluwse bron
De Veluwse Bron in Gelderland is een van de bekendste wellnesscentra van Nederland. Naast een groot binnengedeelte heeft de Veluwse Bron ook een Kneipp kuurtuin met onderwaterwandelpad en wellnessdorp met knusse houten huisjes. Door de ligging aan een meer kun je optimaal genieten van de prachtige natuur, zelfs vanuit de sauna! Vanuit de wildobservatiesauna heb je mooi uitzicht over het water en kun je af en toe zelfs reeën zien. Na een bezoek aan de luisterboeksauna, zoutsteenmijnsauna of een van de andere sauna’s kun je afkoelen in de gletsjergrot (-6 graden, brr!).
De Veluwse Bron heeft verschillende baden, waaronder een kruidenbad, zoutwaterbad en buitenbad. In het Oosters badhuis kun je ontspannen in het stoombad en de hamamruimte. Er zijn zoveel sauna’s, dat het vrijwel onmogelijk is deze allemaal in een dag uit te proberen. Pure ontspanning en voor ieder wat wils!
Elysium
Tussen Den Haag en Rotterdam ligt het Elysium, het bekendste wellnesscentrum van Zuid-Holland. In baden zoals het duizend en een nacht binnenbad, het stiltebad en het zoutwaterbad kun je heerlijk ronddobberen. De watervallen in de laguna geven het Elysium een fijne sfeer. Vele sauna’s maken dat je hier verschillende keren terug kunt komen en toch steeds weer iets nieuws kunt uitproberen. Van een heksensauna en Russische Banja tot de karakteristieke Fins blokhutsauna van 80 graden Celsius. Vanuit de Finse sauna’s voelt het direct alsof je in een sprookje van 1001 nacht bent beland als je de hamam betreedt. Tegen betaling kun je van een ontspannende hamambehandeling genieten in een van de mooiste hamams van Nederland.
Veel wellnessresorts zijn in Nederland van dezelfde eigenaar. De Veluwse Bron, de Zwaluwhoeve en SpaPuur in Tilburg behoren bijvoorbeeld tot dezelfde groep als Elysium.
Thermen Bussloo
Thermen Bussloo is een van de grootste wellnessresorts van Nederland. In het 32 graden zwembad zwem je van binnen naar buiten en weer terug. Het bad bevat water uit eigen bron en wordt gezuiverd door middel van zoutelektrolyse. In de sauna kun je meerdere keren per dag gratis deelnemen aan verschillende rituelen. In de zoutkristalgrot kun je ontspannen tijdens een klank-, kleur- en geurritueel. In de geysersauna vindt een verwenritueel plaats, waarbij je een peeling op de huid kunt smeren. In deze belevenissauna borrelen vijf geisers stoom, water en lucht omhoog. De achtergrondmuziek en een natuurfilm nemen je ondertussen mee naar de adembenemende natuur van IJsland.
Sanadome
Sanadome is een thermen zonder saunagedeelte. Je kunt er ontspannen tijdens een massage of hamam behandeling. Daarnaast worden er verschillende schoonheidsbehandelingen aangeboden. Sanadome ligt midden in het bos, op korte afstand van het gezellige Nijmegen. Gewichtloos drijf je in het zoutwaterbad met dode zee effect of waad je door de zoetwaterbaden met water uit eigen bron. In Sanadome kun je drie keer per dag gratis deelnemen aan aquagym in het grote thermaalbad. In de mintkamer voel je je luchtwegen openen en in de stoomkamer ligt de temperatuur constant op 45 graden. Sanadome heeft vijf verschillende restaurants en bars. Wie er graag wat langer blijft, kan overnachten in het luxe 4* hotel.
Thermae 2000
Bovenop de Cauberg ligt Thermae 2000 – je kunt je wel voorstellen hoe het uitzicht vanaf hier moet zijn. Oorspronkelijk opgericht als kuuroord, is Thermae 2000 inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste wellness centra van Nederland. In het badenlandschap (waar hotelgasten al vanaf 8 uur welkom zijn) kun je deelnemen aan thermae motion en floating sessies. Door de rustige bewegingsvormen komen lichaam en geest in evenwicht. Met negen sauna’s en twee stoombaden kun je er een hele dag vertoeven. In de Valso sauna luister je onder een sterrenhemel naar muziek terwijl je in de Tuli sauna ontspant bij het geknisper van de open haard. Buiten op het blotevoetenpad worden je voeten gemasseerd door de natuur. In Thermae 2000 kun je (tegen betaling) advies ontvangen van een leefstijlcoach.
Hotel & Wellness Zuiver
In onze hoofdstad vind je het wellnesshotel Hotel & Wellness Zuiver. Het hotel aan het Amsterdamse bos telt acht sauna’s, waaronder een haardsauna en muzieksauna. Na een bezoek aan de sauna koel je af onder de koudwater waterval of in de ijsruimte, waar je je huid kunt scrubben met vers ijs. Zijn sauna’s jou iets te heet? Dan vind je het caldarium misschien fijner. Hier worden de muren en banken verwarmd waardoor een “warmtekamer” ontstaat. In de hottub met water uit eigen bron kun je uitrusten van het zwemmen. In het deels overdekte zwembad kun je onder de frisse boslucht namelijk baantjes trekken over veertig meter lengte. Hotel & Wellness Zuiver is niet alleen een spa, maar richt zich ook op voeding en beweging. Je vindt er een sportschool en diverse tennisbanen. Kom je voor de ontspanning, dan kun je tegen betaling diverse massages of hamam behandelingen ondergaan.
SpaSereen
In de buurt van Utrecht ligt SpaSereen, een wellness met een geweldige beoordeling van 4.5 van de 5 sterren op Tripadvisor. Van een opgietcabine met prachtig uitzicht en het Turks stoombad tot en met de klankschalenruimte, overal zijn sfeervolle ruimtes gecreëerd. Door de prachtige omgeving en grote tuin ben je er echt even uit. Buiten kun je zwemmen, uitrusten en relaxen in de whirlpool. Na een bezoek aan de watervalcabine, lavendelcabine of een van de andere sauna’s kun je afkoelen in de neveldouche om daarna uit te rusten op een van de waterbedden. Zoals SpaSereen het zelf formuleert: “grote kans dat uw verwachtingen worden overtroffen”.
Thermaalbad Arcen
Dankzij een 892 meter diepe bron kun je in Thermaalbad Arcen ontspannen in thermaalmineraalwater van ongeveer 35 graden Celsius. Je vindt er bubbelbanken, onderwaterstraalmassages en whirlpools. Naast het ervaren van de heilzame werking van de binnen- en buitenbaden kun je een bezoek brengen aan de zes Finse sauna’s met bijbehorende Kneippbaden. De sauna’s geuren naar eucalyptus, alpenkruiden, limoen en bamboe en hebben een temperatuur van ongeveer 80 graden Celsius. Het thermaalbad dient ook als kuuroord. Mensen met uiteenlopende aandoeningen komen naar Arcen om te profiteren van de heilzame werking van de thermaalbaden. Kom jij ook baden, kuren en ontspannen?
Fontana Bad Nieuweschans
Het eerste kuuroord van Nederland is Fontana Resort Bad Nieuweschans, gelegen in de provincie Groningen. In Duitsland bestonden er al verschillende kuuroorden, maar Nieuweschans had de Nederlandse primeur nadat hier in de jaren ’80 geneeskrachtig bronwater was ontdekt. In 1985 opende Fontana haar deuren en inmiddels is het niet alleen meer een kuuroord maar een compleet wellness & spa resort. In het thermaalbad voel je je gewichtloos terwijl in het Stoom Badhuis stoom en warm thermaalwater over de schouders stromen. Gevorderde saunabezoekers voelen in de kelosauna niet alleen een hoge temperatuur maar ook een hoge luchtvochtigheid. Je ruikt de geur van het dennenhout uit de poolcirkel. In de aardsauna wordt het meer dan 100 graden! Achter het resort ligt een grote natuurtuin van tien hectare, waar je in het badjassenpark een wandeling kunt maken over het blotevoetenpad of kunt relaxen in een hangmat.
Zwaluwhoeve
Nummer 11 in deze lijst is de Zwaluwhoeve. Dankzij de vele badkleding dagen en acties voor goedkope wellnessarrangementen is de Zwaluwhoeve de perfecte plek voor mensen die voor het eerst naar de sauna gaan. Maak kennis met een dagje wellness en verken op je gemak de vele sauna’s en baden die het resort rijk is. Ontspan in de zoutsteensauna, noorderlichtsauna of in een van de andere sauna’s en zwem een rondje in het verwarmde buitenbad. Na een massage en hapje in het restaurant kom je als herboren weer buiten.
Thermen Berendonck
Een ander wellnessresort in de buurt van Nijmegen is Thermen Berendonck. Dit unieke resort geeft je het gevoel alsof je bent afgereisd naar het Verre Oosten. Met maar liefst 13 sauna’s is hier voor ieder wat wils! Geniet bijvoorbeeld van het wijdse uitzicht in de panoramasauna of duik in oosterse sferen in de duizend-en-een-nacht sauna. Tussendoor laat je je smaakpapillen verrassen met de heerlijke Indiase gerechten in het restaurant. Ook leuk: in het grote binnenbad kun je een verfrissend drankje bestellen bij de Swim up bar terwijl je ondertussen dobbert in het heerlijk warme water.
Het eerste bezoek
Voor het eerst naar de sauna?
Voor het eerst naar de sauna gaan kan best spannend zijn. Hier leg ik uit hoe een bezoek aan de sauna werkt. De sauna is een plek waar je een droog heteluchtbad kunt nemen. Door de hoge temperatuur zul je snel gaan zweten, wat als reinigend wordt ervaren. De poriën van je huid openen zich waardoor afvalstoffen makkelijk kunnen worden afgevoerd. Daarnaast versterkt een bezoek aan de sauna het afweersysteem. Ook kan de warmte ontspannend werken. De sauna wordt over het algemeen naakt betreden, waarbij je ligt op je eigen badhanddoek. Het is de bedoeling dat het zweet op de handdoek valt.
Dit is de volgorde van handelingen voor een optimaal bezoek aan de sauna:
douchen
afdrogen
een warm voetenbad nemen
8 – 12 minuten in de sauna (de bovenste banken van de sauna zijn het warmst)
afkoelen onder een koude douche of in het dompelbad
15 minuten rusten
Let op: neem zelf een grote badhanddoek, badjas en badslippers mee. Je kunt deze vaak wel huren bij het wellness resort maar de prijs daarvoor kan tegenvallen.
Let op: zorg dat je genoeg water drinkt als je in de sauna bent. Je verliest veel vocht waardoor je gedehydrateerd kunt raken.
Wat is een hamam?
De hamam is een oosters badhuis waar een badritueel wordt uitgevoerd. In de hamam, waarvan de wanden vaak bedekt zijn met mozaïeken, wordt vochtige warmte verspreid via stoom. Hierdoor kan de hamam heter aanvoelen dan de sauna, terwijl de temperatuur lager is. Terwijl je op een verwarmde stenen tafel ligt, wordt je huid gescrubd waarbij dode huidcellen worden verwijderd en de huid diep wordt gereinigd. Daarna word je ingezeept met een zeepzak en kun je ontspannen tijdens een zeepmassage.
Hoe werkt een thermaalbad?
Het water uit een thermische bron wordt als helend beschouwd. Het water wordt diep uit de grond opgepompt en bevat allerlei mineralen. Het warme water verwijdt de bloedvaten en versnelt de hartslag. Hierdoor daalt je bloeddruk en neemt het bloed meer zuurstof op. Dit is goed voor de doorbloeding, de stofwisseling en de afvoer van afvalstoffen. Een thermaalbad is bedoeld om rustig in te baden. In tegenstelling tot de sauna en de hamam is het na het baden in een thermaalbad niet de bedoeling dat je de huid afspoelt. Onder meer de volgende mineralen zijn vaak aanwezig in het thermaalbad:
Zout: zoals je kent van de Dode Zee, zorgt een hoge concentratie zout in het water ervoor dat je blijft drijven. Doordat je gewichtloos bent, worden spieren en gewrichten ontlast en eventuele pijn verzacht.
Magnesium is kalmerend en werkt ontspannend voor de spieren.
Jodium werkt positief op ontstekingen
Bromide werkt desinfecterend
Badkledingdagen
Niet iedereen voelt zich comfortabel genoeg om naakt een sauna te bezoeken. Daarom hebben veel sauna’s badkledingdagen ingesteld. Op deze dagen is bij een wellness badkleding altijd verplicht. Vaak is dit echter op doordeweekse dagen. Zoek je een wellnessresort met badkledingdag op zondag? Dit zijn de wellness’ die in het weekend badkledingdag hebben:
In de Veluwse Bron kun je iedere laatste zondag van de maand met badkleding naar de sauna.
In de Zwaluwhoeve is het ene weekend zaterdag de badkledingdag en het volgende weekend de zondag.
Bij Thermae 2000 is het eerste weekend van de maand badkledingdag.
In Sanadome is badkleding altijd verplicht (hier is geen sauna).
Klaar voor een dagje wellness?
Nu je alles weet over sauna’s, hamams en thermen, kun je met een gerust hart een dagje uit in de wellness boeken in het resort van jouw keuze. Ik ben altijd op zoek naar goede deals en aanbiedingen voor spa’s en wellness resorts in Nederland. Neem zeker eens een kijkje in het aanbod. Misschien boek je er gelijk een overnachting bij? Een weekendje weg wordt zo relaxter dan ooit!