Yurt

Overnachten in een yurt in Nederland

Je hebt er misschien weleens van gehoord of er eentje gezien, maar wat is een yurt eigenlijk? Een yurt is een traditionele Mongoolse tent die al duizenden jaren gebruikt wordt door rondtrekkende nomaden. Inmiddels is deze bijzondere overnachting ook naar ons kikkerlandje overgewaaid en vind je op de mooiste plekken in Nederland deze unieke accommodaties. Geniet midden in de natuur van een avontuurlijk weekendje weg in deze ronde tent. De leukste yurts in Nederland vind je hier!

Yurt in Limburg

Kleurrijke yurt in Limburg

  • Mongoolse tent gelegen bij een woonboerderij
  • Geschikt voor 2 personen
Glazen yurt

Unieke glazen yurt

  • Sterren kijken door het dakraam
  • Yurt voor 2 personen - met hottub

 

Yurts op Texel

Maak je vakantie op Texel nog specialer door te overnachten in een yurt! De Waddeneilanden zijn magisch, en doordat er hier niet veel lichtvervuiling is, heb je grote kans dat je spectaculair uitzicht op de sterrenhemel hebt vanuit je yurt. In Nationaal Park Duinen van Texel staan meerdere yurts voor een bijzonder weekendje weg!

Romantische yurt op Texel

Romantische yurt op Texel

  • Hideaway in de Texelse duinen
  • Beleef magische Mongoolse nachten
Interieur van een yurt op Texel

2-persoons yurt op Texel

  • Yurt inclusief fornuis en koelkast
  • Ontspannen in de hangmat
  • Op de fiets naar het strand

Meestgestelde vragen

Wat is een yurt?

Een yurt, ook wel joert, is een ronde Mongoolse tent waar de nomadische volken in wonen als zij de op de vlaktes zijn met hun dieren. De vilten lagen die de tent isoleren zorgen ervoor dat de bewoners beschut blijven van de koude wind die over de vlaktes van Kirgizië en Mongolië blaast.

Wat kun je verwachten van slapen in een yurt?

Slapen in een yurt kun je zien als een luxe vorm van kamperen, het is bijna een soort glamping! Er is meer ruimte dan in een tent, je kunt gewoon staan en rondlopen en vaak hebben de yurts een houtkachel. In Nederland hebben de meeste yurts electriciteit, maar niet allemaal! Er is geen sanitair aanwezig in een yurt, eigenlijk net als wanneer je in een vouwtent op vakantie gaat. Zelfs in de winter is het in een yurt nog lekker warm, ook als er een laag sneeuw ligt, kun je hier nog kamperen! Een yurt is meestal geschikt voor 2 – 4 personen. Er bestaan ook yurts die verschillende slaapvertrekken hebben.

Welke yurts hebben een traditionele inrichting?

Het is extra speciaal om in een yurt te overnachten als deze traditioneel is ingericht. Een traditionele yurt staat altijd met de uitgang naar het zuiden gericht, zodat het meeste daglicht naar binnen valt. Dankzij een ‘wiel’ in de kroon van de tent kan daar licht naar binnen komen of een schoorsteen naar buiten gestoken worden.

Waar op letten bij het huren van een yurt?

Wil je een yurt huren, let dan op de volgende dingen:

Wat kost een yurt?

Wil je je eigen yurt in de achtertuin? Dat kan! Het vergt wel een iets grotere investering dan een luxe tent. Een niet-geisoleerde yurt begint bij ongeveer €2.500, maar wil je het het hele jaar door lekker warm hebben in de ronde tent, dan loopt de prijs al snel op. Een luxe yurt met 6 tot 8 zijden kost tussen de €5.000 en €15.000.

 

Dit zou je ook kunnen interesseren: