Statistieken: is vliegen veilig in tijden van corona?

Het aantal vluchten nam in 2020 een duikvlucht door de komst van het coronavirus. Wat weten we over corona en vliegen? De statistieken op deze pagina zijn onder meer afkomstig uit onderzoek van de New York Times, cijfers van het CBS en eigen research en geeft onder meer antwoord op de vragen:

  • Wanneer zijn mensen bereid in het vliegtuig te stappen?
  • Is vliegen gevaarlijk door de komst van het coronavirus?
  • Willen mensen betalen voor een lege stoel naast hen?
  • Hoeveel passagiers reisden in 2020 met het vliegtuig van en naar Nederland?

corona en vliegen

 

Wanneer zijn mensen bereid (weer) in het vliegtuig te stappen?

Holidayguru vroeg tijdens een straatonderzoek aan 415 personen uit de grote steden wanneer zij zich veilig genoeg voelen om het vliegtuig te nemen naar een vakantiebestemming. 35% van de ondervraagden gaf hierbij aan dat er geen aanvullende maatregelen genomen hoeven te worden. Zo’n 30% wacht met vliegen totdat er een vaccin is tegen het coronavirus. Iets meer dan 10% heeft graag dat iedereen aan boord zich voor vertrek laat testen. Afstand houden en spatschermen zijn minder doorslaggevend.

Vraag: wanneer zou jij overwegen om (weer) in het vliegtuig te stappen?  Percentage
Er hoeven voor mij geen aanvullende maatregelen getroffen te worden  35,2%
Wanneer er een vaccin is voor het coronavirus  29,2%
Wanneer alle passagiers en het personeel van tevoren getest worden op het coronavirus  11,3%
Wanneer er voldoende afstand gehouden kan worden in het vliegtuig  7,2%
Wanneer er een mondkapjesplicht zou gelden op mijn vlucht  5,1%
Wanneer er voldoende spatschermen in het vliegtuig aanwezig zijn  1,7%
Onder een andere voorwaarde  10,4%

Is vliegen veilig in tijden van corona?

Een groot onderzoek in opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft uitgewezen dat het risico dat COVID-19 zich aan boord van een vliegtuig verspreid uiterst onwaarschijnlijk is. Zolang passagiers op hun plaats blijven zitten en een mondkapje dragen, is er zelfs als het vliegtuig geheel gevuld is slechts een kans van 0,003 procent dat schadelijke luchtdeeltjes (aerosollen) de ademzone van een passagier bereiken. Dit is onder andere te danken aan de snelle luchtwisseling, de luchtcirculatie van boven naar beneden en de hoge werkzaamheid van HEPA-luchtfilters in vliegtuigen. De studie werd uitgevoerd in vliegtuigen van United Airlines. Dit is de omvangrijkste studie over vliegen en corona tot nu toe.

De Harvard School of Public Health zocht uit dat het risico op transmissie van COVID-19 hoger is tijdens het doen van routine activiteiten zoals boodschappen doen of uit eten gaan dan op een vlucht. Hierbij is rekening gehouden met het dragen van een masker en andere maatregelen.

De International Air Transport Association (IATA) berichtte een totaal van 44 vastgestelde coronagevallen aan boord op een totaal van 1,2 miljard passagiers tussen januari en juli. Dit is 1 geval per 27 miljoen reizigers. “De kans om Covid-19 op te lopen aan boord van een vliegtuig is kleiner dan om geraakt te worden door de bliksem”, aldus Dr. David Powell, medisch adviseur van IATA.

Eerdere meldingen van coronabesmettingen aan boord van vliegtuigen lijken te wijten aan het niet dragen van mondkapjes en het niet op de plaats blijven zitten tijdens de vlucht. Dit leek het geval te zijn geweest op de gewraakte TUI vlucht van Zakynthos naar Wales waar een corona uitbraak aan boord van het vliegtuig plaatsvond en minstens zeven passagiers besmet raakten.

Uit bron- en contactonderzoek van de GGD bleek eind augustus dat ook als er iemand aan boord ging die al besmet was, er aan boord van vliegtuigen op weg naar Nederland geen nieuwe besmettingen hebben plaatsgevonden.

Vliegtuigbouwer Boeing kwam tot de conclusie dat naast elkaar zitten in het vliegtuig net zo veilig is als twee meter uit elkaar staan in de meeste gebouwen, zoals kantoren.

Al met al lijkt het risico om het coronavirus op te lopen tijdens een vlucht gering.

Reizigers zijn bereid te betalen voor een lege stoel naast hen

Uit een eerdere poll onder meer dan vijfhonderd bezoekers op Holidayguru.nl bleek dat meer dan een kwart van de ondervraagde reizigers bereid is om extra te betalen voor een lege stoel naast hem of haar in het vliegtuig. Deze 28% van de ondervraagden is bereid gemiddeld €48 te betalen voor een vrije stoel naast hen in het vliegtuig.

Southwest Airlines en Delta Airlines hielden lange tijd de middelste stoel vrij, om meer ruimte te bieden aan passagiers.

Interesse in vliegen

Op Google Trends is duidelijk te zien dat de interesse in vliegtickets scherp afneemt in de tweede week van maart. Half juni bereikt de interesse voor vluchten een voorlopig hoogtepunt sinds corona. Deze verhoogde interesse viel samen met het versoepelen van het reisadvies, waardoor vakanties in het buitenland weer mogelijk zijn. Vanaf 14 december staat “de hele wereld op oranje” en worden vliegreizen weer afgeraden.

Interesse in vliegtickets op Google Trends
Bron: Google Trends

Ook het werkelijke aantal passagiers op Nederlandse luchthavens neemt een duikvlucht, met een dieptepunt in april van 134.000 passagiers in 2020 vs. 6.9 miljoen passagiers in 2019. In augustus 2020 lag het aantal passagiers dat reisde via de Nederlandse luchthavens Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Groningen en Maastricht Airport met 2.24 miljoen passagiers ongeveer 70% lager dan in 2019.

Grafiek van het aantal passagiers op Nederlandse luchthavens in 2020

 

De prijs van vliegtickets

De invloed van corona op de prijs van vliegtickets doet zich vooral blijken bij de bekende prijsvechters. Ryanair gooide begin september miljoenen vliegtuigstoelen in de uitverkoop. Voor €5 enkele vlucht konden reizigers vliegtickets aanschaffen naar bestemmingen met code oranje. Easyjet gooide direct in maart al de vliegtickets in de uitverkoop. Ook voor lange-afstandsvluchten zijn hoe langer hoe meer goedkope vliegtickets boekbaar, zo ziet Holidayguru. Voorbeelden zijn vluchten van Amsterdam naar Mexico voor €286 retour en vliegtickets van Amsterdam naar Hawaii voor €342 retour.

Lees meer over vakanties en corona: