online interesse vakanties 2020 [infographic]

Online Interesse Vakanties 2020 [Infographic]

2020 is in alle opzichten een bijzonder jaar. Door de corona pandemie konden veel vakanties geen doorgang vinden en moesten reizigers op zoek naar een alternatieve bestemming. Holidayguru zocht uit welke bestemmingen aan populariteit wonnen en waar juist de vraag naar reizen daalde.

Online Interesse Vakanties 2020:

Interesse in vakanties 2020

Voor deze statistieken wordt gebruik gemaakt van Google Trends en KWfinder om het maandelijkse zoekvolume in Google te bepalen voor vakantiebestemmingen, accommodatietypes en reissoorten in de maanden juli en augustus. De volledige infographic is hier terug te vinden.

Winnaars en verliezers zomervakantie bestemmingen 2020

 

 

 

Bestemmingen die populairder zijn dan vorig jaar

Nadat in het voorjaar het aantal reisbewegingen bijna tot stilstand kwam, veranderde in juni het reisadvies van de Nederlandse overheid waardoor tijdens de zomervakantie gereisd kon worden naar veel Europese bestemmingen. Naar onderstaande bestemmingen werd veel meer gezocht dan een jaar eerder:

  1. Nederland +309%
  2. Frankrijk +174%
  3. Oostenrijk +124%
  4. Zwitserland +100%
  5. België +26%

Duitsland volgt België op de voet als nummer 6. Andere Europese vakantiebestemmingen met een grotere online interesse dan een jaar eerder zijn Denemarken, Italië en Griekenland. De vraag naar vakanties in Spanje bleef ongeveer gelijk met de zomer van 2019.

Naar deze bestemmingen was minder vraag

Zoals op te maken uit bovenstaande gegevens waren vooral bestemmingen die goed te bereiken zijn met de auto populair. Naar vakanties in Kaapverdië, Mexico en Egypte was begrijpelijkerwijs bijna helemaal geen vraag. Naar deze bestemmingen was ruim 75% minder vraag op het internet dan een jaar eerder. De Europese bestemmingen die het meest aan vraag moesten inboeten in de zomer van 2020 zijn:

  1. Montenegro -72%
  2. Bulgarije -57%
  3. Malta -54%
  4. Turkije -49%
  5. Ierland -49%

Populaire accommodaties in de zomer van 2020

Dankzij de wil om afstand te houden hadden toeristen meer interesse in vakantiehuisjes en vakantieparken. Resorts en hotels waren daarentegen een stuk minder gezocht in de zomer. Doordat mensen wegbleven uit de steden was ook Airbnb minder populair dan vorige zomer. Glamping heeft een enorme vlucht genomen. Buiten in de natuur en toch luxe, de ideale vakantie in tijden van Corona. Ook andere luxe vakantiehuizen, bijvoorbeeld die aan zee of met bubbelbad, zagen een explosieve groei in vraag.

Top 3 winnaars Top 3 verliezers
 Vakantiehuis  Resort
 Vakantiepark  Hotel
 Glamping  Airbnb

Populaire vakantiesoorten tijdens corona

Wandelvakanties, fietsvakanties en kamperen genoten hernieuwde populariteit deze zomer. Deze ging ten koste van de vraag naar zonvakanties. Ook voor stedentrips en rondreizen lag de online interesse meer dan 70% lager dan in 2019.

Populariteit van reissoorten in de zomer van 2020

 

 

 

Interesse van buitenlandse toeristen voor een vakantie in Nederland

De normaal gesproken volgepakte straten van Amsterdam lagen er verlaten bij. De hotelprijzen waren volgens Trivago zelfs 46% lager dan in vorige zomers. Er waren echter ook winnaars deze zomer. Zeeland mocht zich in juli verheugen op 2% meer gasten uit binnen- en buitenland dan vorig jaar. Duitse toeristen waren deze zomer naarstig op zoek naar een vakantie in Nederland. De zoekterm Holland Urlaub werd nooit eerder zo vaak ingetikt in ’s werelds bekendste zoekmachine als deze zomer. Volgens het CBS mocht Nederland deze zomer 9% meer gasten uit Duitsland verwelkomen dan in juli en augustus 2019.

Interesse van buitenlandse toeristen in een vakantie in Nederland

Hotelovernachting in grote steden stuk goedkoper

Door de afgenomen interesse in hotel- en resortovernachtingen zijn de prijzen van hotels in grote Europese steden enorm gedaald. Een analyse uit de hotelgegevens van Trivago.com laat zien dat tijdens de zomervakantie de hotelprijzen in Amsterdam met gemiddeld €45 per nacht daalden. Ook in Barcelona, Dublin en Istanbul daalden de prijzen fors. Alleen in Parijs steeg de gemiddelde prijs per nacht van € 131 naar € 155 (+15,5%).

Prijsniveau hotels in Europese steden zomer 2020

Bron: Trivago.com

 

 

 

De totale infographic met informatie over het zoekgedrag van Nederlandse vakantiegangers tijdens de coronapandemie is hier te vinden. Het persbericht is hier te openen.