Voor velen is New York de nummer 1 wereldstad ter wereld. Hier wonen de coolste, gekste en meest succesvolle mensen ter wereld. Het is ook de plek waar de meest legendarische feesten worden gegeven. Geweldige winkels zoals Victoria Secret, Michael Kors, Nike en vele meer trekken mensen aan van over de hele wereld om te komen winkelen in New York. Ik weet bijna zeker dat je alle bekende plaatsen van New York wel kent. Maar ik zal je hier een aantal dingen vertellen die je absoluut niet wist!

10x de leukste weetjes over New York

Dode lichamen | Vliegtickets | De Naakte Cowboy | Moorden | Feitjes en weetjes | Taxi vergunning | 10,000 km | €800 |Eigendom

Aerial view of lower Manhattan New York City

Duizenden lichamen onder de parken van New York

Nee, New York zag er niet altijd zo uit. Wat onder de wandelpaden en het groene gras van de parken ligt is eigenlijk vrij eng. Madison Square Park in Manhattan diende voorheen als militair kamp en tehuis voor jonge delinquenten. Tussen 1794 en 1797 werden delen van het park ook gebruikt als begraafplaats voor onbekende doden en voor degenen die een graf niet konden veroorloven.

In Washington Square Park is het zelfs nog erger. Er wordt gezegd dat hier tussen de 20.000 en 125.000 lichamen zijn begraven. Vanaf 1797 heeft het park als kerkhof gediend voor ongeveer 30 jaar. Dit is nog niet alles! Een aantal jaar lang werden hier executies uitgevoerd en de lijken werden begraven in hetzelfde park. In aanvulling op Madison Square Park en Washington Square Park werd ook Union Square Park en Bryant Park gebruikt als begraafplaats. We hebben allemaal de mooie foto’s van de hedendaagse parken in New York wel eens gezien. Bedenk er nu eens bij hoeveel lichamen er onder die aarde liggen, een beetje griezelig toch?

View of Washington Square Park in New York City

New York City geeft vliegtickets weg aan daklozen

Ze vlogen al naar Parijs, Orlando, Johannesburg en Puerto Rico. Sinds 2007 is New York begonnen met het kopen van one-way vliegtickets voor daklozen. Dit kan alleen op een voorwaarde: ze moeten kunnen aantonen dat iemand hen zal ondersteunen wanneer ze aankomen op de bestemming. New York kampt al jaren met een toenemend aantal daklozen. Het huisvesten van een dakloze familie voor een jaar kost de stad meer dan €36.000 euro. Een vliegticket naar Europa, Afrika of Zuid-Amerika kost een stuk minder, dus hebben ze deze methode aangenomen. Sinds de introductie van dit project hebben al meer dan 2000 daklozen een one-way ticket naar een nieuw leven gekregen.

Over vliegtickets gesproken, wist je dat ik elke dag op zoek ben naar goedkope reizen? Er zit vast een voordelige citytrip naar New York voor je bij!

De Naakte Cowboy van Times Square is nu een miljonair

Hij is een van de meest gefotografeerde mensen van de wereld. Robert Burck, beter bekend als The Naked Cowboy, is voor velen een symbool van New York, samen met het Vrijheidsbeeld. Gekleed in een kleine witte onderbroek, een cowboyhoed en cowboylaarzen, stond deze Amerikaan de afgelopen 7 jaar op Times Square liedjes te zingen naar zijn vrouwelijke fans. Volgens zijn management wordt hij tot wel 10.000 keer gefotografeerd op piekuren. Dat is per uur trouwens! Wanneer hij slechts een euro krijgt per fan, betekend dat al een erg goed uurloon. Deze 45 jarige heeft zich ondertussen al omgetoverd tot miljonair.

Naked Cowboy playing guitar on Times Square, New York City

Deze naakte vertoningen op Times Square zijn ondertussen al uitgelopen tot een miljoenen business. Onder zijn leiding werken er nu zeven andere cowboys en cowgirls op Times Square. Sinds een tijdje worden er nu ook witte onderbroeken verkocht met ‘Naked Cowboy’ erop. Vodafone, Pepsi, Citibank – de lijst met reclame contracten is ondertussen al erg lang. Burck heeft politiek gestudeerd in Ohio, maar zijn doel was altijd al om beroemd te worden. Toen zijn acteer carrière niet echt goed liep, verhuisde hij naar New York waar hij muziek begon te maken op Times Square als de Naked Cowboy. Bij slecht en goed weer staat hij daar in zijn onderbroekje, zelfs in een sneeuwstorm!

11 dagen zonder moord – een record voor New York

Wat voor bizar record is dit dan? In februari 2015 had New York City 11 dagen zonder moord. Dat was niet meer gebeurt sinds de 90’s. Gemiddeld zijn er tussen de 30 en 40 moorden per maand in deze grote stad. In 1990 werden er 2245 moorden gepleegd in New York. Dat gezegd hebbende, is het aantal moorden de laatste jaren afgenomen door de vooruitgang van de medische behandeling na een schotwond. Echter, nadat de criminelen hoorde over dit succes probeerde ze uit alle macht dit te bederven. En helaas, met succes.

Gekke feitjes over The Big Apple

  • New York City heeft met zijn 8.2 miljoen inwoners een grotere populatie dan Zwitserland, en twee keer zoveel inwoners als Ierland.
  • Per jaar worden er 100miljoen Chinese take away doosjes gebruikt.
  • Er zijn 10,500 inwoners per vierkante kilometer
  • Een uit de 21 New Yorkers is miljonair
  • Elke 9.1 minuten gaat er iemand dood
  • Elke 4.4 minuten wordt er een kind geboren
  • Er worden 800 verschillende talen gesproken in New York, wat het de meest taalkundige stad ter wereld maakt

Trouwens, het is compleet legaal om als vrouw topless door New York te wandelen. 🙂

Empire State Building in New York

Een taxi vergunning in New York kost 1 miljoen euro

Nonchalant wachten aan de kant van de weg, met Wall Street aan je linkerhand en een hotdog kar aan je rechterkant, steek jij je hand in de lucht. Je moet dat natuurlijk ten minste een keer proberen nu je in New York bent. Een trip maken met een van deze gele taxi’s is een absolute must do in New York. Om een taxivergunning te hebben, moet je wel rustig even 1 miljoen euro neertellen. En de prijzen van deze vergunning stijgen ongeveer met 8% per jaar. Op het eerste zicht lijkt dit belachelijk duur, maar de New York taxi-industrie is een fortuin waard. Zelfs de veranderingen in onroerend goed, aandelen en de prijs van goud houden het niet bij met de jaarlijkse stijging van de taxivergunningen. In 1947 betaalde je slechts 2500 US-dollar voor een taxivergunning, en nu zitten ze al rond de miljoen.

 

 

New York’s 10,000 km straten netwerk

Cementen jungle – zo wordt New York ook wel liefkozend genoemd. En met een goede reden, want het New Yorkse straten netwerk is meer dan 10.000 kilometer lang en hierbij het langste ter wereld. De Verenigde Staten heeft zelfs het langste wegennet ter wereld, van in totaal 6.430.366 kilometer. Op de tweede plaats komt India met 3.383.344 km, gevolgd door China met 1.930.544 km. Ondanks het feit dat deze steden veel straten hebben, kan je als nog verwachten om lang in de file te staan. De gemiddelde reistijd is ongeveer twee uur per dag. Daarom raad ik aan New York met de fiets te ontdekken, dat is veel ontspannender.

times_square_iStock_63144293_Large

Een man vindt €800 euro per week in de goten van New York

Om in New York te kunnen wonen moet je inventief zijn, of gewoon heel erg sluw. Net zoals deze New Yorkse schatzoeker. Raffi Stepanian doorzoekt de goten van New York in de diamanten wijk, waarbij bij goud, diamanten en robijnen vindt. Gewapend met slechts twee messen en een pincet, kamt deze 47-jarige de straten van New York elke dag af. Het zijn vaak flinterdunne stukjes goud die hij hier vindt, maar dat is genoeg voor Raffi om een fatsoenlijk leven van te hebben. Voor zijn werk als New Yorkse schatzoeker, werkte Raffi als edelstenenzetter en heeft hierdoor een oog voor kleine, waardevolle stukjes ontwikkeld. Vanwege zijn beroepsonderwijs geniet Raffi van een goede reputatie in de Diamond wijk. Hier reinigt, polijst, en verkoopt hij de stukken. Tof verhaal toch?

Een man tegen New York: hij gaf zijn eigendom niet op

Respect! In het begin van de 19e eeuw, bezat Daniel Hess een groot pand in het hart van New York City. Dit pand stond op de hoek van Seventh Avenue en Christopher Street. Hij zou dit pand nooit hebben verkocht, maar zoals vaker in die tijd gebeurde, werden er verschillende documenten te voorschijn gehaald en werd hij uiteindelijk uit zijn appartement gezet. Maar, er was een klein stukje van dit eigendom wat nog steeds in zijn bezit bleef. Het was niet eens groter dan een kartonnen doos. Tot op deze dag staat er nog steeds een plaquette in het beton waar op staat ‘Bezig van Hess Estate die er nooit mee instemde dit voor publieke doeleinde te gebruiken’. In 1938 werd dit eigendom verkocht voor €1000 euro. De nieuwe eigenaren vonden het zo’n mooi verhaal dat ze het zo bewaard hebben gelaten met de plaquette. Een man tegen New York City! Verbazingwekkend!

New York is simpelweg fascinerend: word verliefd op the Big Apple tijdens je eigen stedentrip!

New York aanbiedingen

Meer uit het Travel Magazine: