Als het een van je grootste dromen is om het noorderlicht te bekijken, lees dan vooral even door! Ontdek mijn top vijf van landen waar je het noorderlicht kunt waarnemen samen met tips om een zo groot mogelijke kans te hebben om dit adembenemende spektakel te aanschouwen.

Het noorderlicht is absoluut een van de meest bijzondere natuurfenomenen op aarde en de meest majestueuze bovendien. De schoonheid van het spektakel is onovertroffen. Golven van licht lijken door de lucht te zweven en verlichten het ijslandschap en de besneeuwde grond. Een magisch moment! Het noorderlicht is zoals de naam al zegt alleen in de noordelijke hemisfeer te zien en verschijnt in de winter aan de hemel in betoverende kleurschakeringen. Als je dit fenomeen, net als ik, ook wel eens met eigen ogen wilt zien, raad ik je aan verder te lezen waar je het noorderlicht kunt zien.

Waar is het noorderlicht te zien?

Wat is het noorderlicht? | Wanneer is het noorderlicht te zien?
IJsland | Finland | Noorwegen | Zweden | Canada
Tips en adviezen

noorderlicht

Wat is een Aurora Borealis?

Het noorderlicht, met z’n groene, paarse, rose of zelfs rode gloed lijkt bijna onecht omdat het moeilijk is er een wetenschappelijke verklaring voor te vinden. Omdat magie niet bestaat, zal ik dit uitzonderlijke natuurfenomeen proberen te verklaren. Een aurora borealis heeft plaats in de noordelijke hemisfeer rond de poolcirkel (in de zuidelijk hemisfeer heet dit een aurora australis). De simpelste verklaring voor het noorderlicht is de volgende: grote hoeveelheden magnetische deeltjes worden door de zon het heelal ingeblazen. Ze komen in aanraking met de beschermlaag rond de aarde, de magnetosfeer. Omdat deze beschermlaag minder wordt blootgesteld aan de broeikasgassen van de aarde op de noord- en zuidpool, komen de magnetische deeltjes hier in aanraking met het zuurstof in de lucht, waardoor veel energie vrijkomt. Dit is hoe het noorderlicht ontstaat.

wanneer noorderlicht zien

Wanneer kun je het noorderlicht zien?

Je kunt het noorderlicht zien:

 • – van september tot april
 • – ver van stadslicht
 • – tijdens een heldere nacht
  zonder bewolking

Nu je weet hoe het noorderlicht ontstaat, vraag je je natuurlijk af wanneer je dit adembenemende tafereel kunt aanschouwen. De verschijning van het noorderlicht is helaas vrijwel niet in te schatten en kan slechts enkele uren van tevoren voorspeld worden. De beste reistijd om het noorderlicht te zien is tussen september en april. Om kans te maken het poollicht te zien, is het belangrijk ver van lantaarnpalen en stadslichten te blijven tijdens een heldere poolnacht. Je begrijpt dat je bij deze activiteit geen bewolking kunt gebruiken.

Je kunt het noorderlicht in Noorwegen zien of naar Lapland reizen. Er zijn ook veel mensen die een noorderlicht reis maken naar IJsland. Is het noorderlicht ook dichterbij te zien? Het is heel zeldzaam om het noorderlicht ver onder de poolgrens te spotten. In Schotland en het noorden van Ierland komt het nog wel eens voor. In december 2020 werd voorspeld dat het mogelijk zou zijn om het noorderlicht in Duitsland te zien! Jammer genoeg kwam deze voorspelling niet uit. In Nederland was het noorderlicht voor het laatst met het blote oog te zien in 2003.

Het poollicht in Kirkjufell in IJsland

Noorderlicht in IJsland

Wanneer het gaat over het zien van een aurora boréalis, staat een reis naar IJsland bovenaan. Het is zelfs best wel makkelijk om het noorderlicht hier te zien. Dankzij het klimaat op het eiland is het noorderlicht op IJsland maar liefst acht maanden per jaar te zien, van half augustus tot half april. Boek een excursie met gids of houd zelf de weersverwachtingen in de gaten. Tijdens een koude nacht waar je de maan kunt zien heb je goede kans de lichten te zien dansen in de lucht.

De nachten zijn langer in het westen en noorden van IJsland, het lijkt dan ook een goed idee die kant op te trekken om het noorderlicht te bekijken. Een van de bekendste plekken om het noorderlicht te zien is het meer van Jökulsarlon, een van de grootste bevroren meren van IJsland. Je vindt dit meer in het zuidoosten van het land. Je kunt het noorderlicht ook zien vanuit Reykjavik, maar ook hier geldt dat het geen zin heeft om onder een lantaarnpaal te gaan staan kijken. Wandel of rijd dan ook naar een donkere plek.

Het noorderlicht in IJsland

 • Wanneer te zien? Van half augustus tot half april.
 • Waar spotten? Bijna overal. Een mooie plek is het meer van Jökulsarlon
 • Noorderlicht reizen naar IJsland: Voigt reizen, TUI, BBI Travel
noorderlicht

Noorderlicht in Fins Lapland

We blijven in Noord-Europa, in het land van de Kerstman. In het besneeuwde landschap van Lapland kom je terecht in het ruim van het noorderlicht. De beste reistijd is tussen september en maart, dan kun je in de lucht van het hoge noorden bijna 1 op de 2 nachten het noorderlicht zien. Je bent dus praktisch verzekerd van een blik op dit magische schouwspel. Als alle elementen samenvallen is het zaak op tijd buiten te zijn of buiten te blijven, want het noorderlicht kan opeens aan de hemel staan en even snel weer verdwenen zijn. Tijdens je vakantie in Lapland is het sterk aan te bevelen een gids in te schakelen. Wij Nederlanders zijn de barre weersomstandigheden en de ruwe natuur niet gewend. Als het kwik beneden de minus 30 graden daalt, is het raadzaam goed uitgerust en in goed gezelschap te zijn.

Het noorderlicht in Finland

Noorderlicht in Noorwegen

Wil jij het noorderlicht aanschouwen tijdens een bezoek aan het fabelachtige land dat Noorwegen heet? Vertrek dan richting het noorden tussen eind-september en eind-maart en aanschouw met eigen ogen dit bijzondere lichtspel aan de arctische hemel. Noorwegen is erg geliefd als noorderlichtbestemming vanwege het grote comfort. In heel Noorwegen maak je kans om het noorderlicht te zien, maar de bekendste plek is Tromsø. Deze stad ligt in het noorden van het land, tussen fjorden, bergen en meren. Het levendige stadje is het theater van de aurora boréalis. Een andere legendarische plek om het noorderlicht te bekijken in een gebied van uitzonderlijke schoonheid zijn de Lofoten. Deze eilanden behoorden in een ver verleden toe aan de Vikingen. Het lichtspel is hier extra bijzonder omdat het licht weerkaatst in zee.

Het Noorderlicht in Noorwegen

 • Wanneer te zien? Tussen eind september en eind maart
 • Waar spotten? Tromsø, Lofoten, Spitsbergen
 • Noorderlicht reizen naar Noorwegen: Hurtigruten noorderlicht reizen

Noorderlicht in Zweden

We reizen weer naar Lapland, maar nu Zweeds Lapland. Het vierde land waar je de Aurora Borealis kunt ontdekken heeft een aantal bijzondere excursies in petto. Ga op zoek naar het noorderlicht per arrenslee, hondenslee of sneeuwscooter. Om het noorderlicht te zien in Zweden raad ik het Aurora Sky Station aan. Op 900 meter hoogte is dit station gelegen in een van de droogste gebieden van het land met de minste sneeuwval. Je kunt hier tot wel 200 keer per jaar het noorderlicht zien. De tweede plaats die ik aanraad is Jukkasjärvi. Dit dorp ligt 200 kilometer ten noorden van de poolcirkel. De naam en faam van deze plaats is weid verspreid vanwege het beroemde ijshotel dat hier is gevestigd. Is dit de ultieme plek om het noorderlicht te bekijken?

Het Noorderlicht in Zweden

 • Wanneer te zien? Tussen eind september en eind maart
 • Waar spotten? Zweeds Lapland, bijvoorbeeld het Aurora Sky Station, Jukkasjärvi, Kiruna
 • Noorderlicht reizen naar Zweden: Voigt Travel
Noorderlicht Zweden

Noorderlicht in Canada

We verlaten Europa en vertrekken naar het land dat het meest bekend is onder liefhebbers van het noorderlicht: Canada. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan bevinden zich meerdere plaatsen waar aanbidders van het poollicht graag komen. In de provincie Alberta kun je het noorderlicht waarnemen in National Park Wood Buffalo. In het noorden van Québec trek je het beste naar het plaatsje la Baie, ver van de lichtvervuiling in de bewoonde wereld. Je reist hier het beste naartoe in februari en maart of in september en oktober. Als je geen risico wilt lopen om de beroemde verschijning aan een heldere hemel te missen, zet je koers richting het plaatsje Yellowknife in de Northwest Territories. Dit ligt in de Northwest Territories op 512 kilometer ten zuiden van de poolcirkel. Juist in Yellowknife heb je zo veel kans om het noorderlicht te zien omdat het precies op de auroracirkel ligt, wat je een kans van 90% geeft om het noorderlicht te zien schitteren op het grote meer van Esclaves – het tiende grootste meer ter wereld!

Het Noorderlicht in Canada

 • Wanneer te zien? Het beste te zien van september tot en met maart
 • Waar spotten? Yellowknife, de Yukon, Wood Buffalo Nationaal Park, Churchill aan de Hudsonbay

Tips om het noorderlicht te zien

Nu je weet waar je het noorderlicht kunt gaan bekijken, gaan we over op de praktische kant van het verhaal. Naar Reykjavik is het mogelijk om een directe en vrij voordelige vlucht te boeken, zelfs al vanaf 100 euro (of minder!) retour. Om de andere plekken te bereiken moet je wat meer moeite doen.

 • Hoe kom je in Fins Lapland? Neem het vliegtuig naar Rovaniemi, de belangrijkste stad in Lapland.
 • Hoe kom je in Zweeds Lapland? Neem het vliegtuig naar Kiruna.
 • Hoe kom je in het noorden van Noorwegen? Neem het vliegtuig naar Oslo en vertrek vanuit daar met een binnenlandse vlucht naar Tromsø.

Met onderstaande tips maak je de kans op het zien van het noorderlicht zo groot mogelijk. Wie weet beleef jij in de wintermaanden enkele onvergetelijke momenten.

 • Houd de voorspelling in de gaten: veel internetsites bieden “aurora forecasts” die je kunnen vertellen hoe waarschijnlijk het is om het noorderlicht te zien. Je hebt droog weer en heldere nachten nodig. De kans daarop is het grootst in de winter. Zoek bijvoorbeeld het Icelandic Meteorological Office eens op voor IJsland.
 • Maak genoeg tijd vrij om het noorderlicht te zien: zoals je weet, is het noorderlicht niet te voorspellen. Ik raad dan ook aan om ten minste vijf of zes dagen vakantie te nemen om de kans dat je het noorderlicht kun meemaken aanzienlijk te vergroten.
 • Een auto huren: om een aurora borealis te kunnen zien, is het belangrijk uit de buurt te blijven van dorpen en andere bronnen van lichtvervuiling. Het is daarom aan te raden een auto te huren, zodat je op jacht kunt naar het noorderlicht op afgelegen plaatsen.
 • Het is wel mogelijk om het noorderlicht te zien bij volle maan, maar het is beter te zien als de maan niet op z’n helderst schijnt.
 • Overweeg een fototoestel met statief: als je dit magische moment wilt vastleggen, moet je niet te zeer rekenen op je smartphone. Om het noorderlicht te kunnen fotograferen, kun je het beste beschikken over een camera met statief, zodat het apparaat zo stabiel mogelijk blijft. Pas ook de sluitertijd aan.
 • Bedek jezelf: tijdens je jacht op het noorderlicht zul je midden in de nacht ten noorden van de poolcirkel buiten zijn. Ik hoef het eigenlijk niet te zeggen, maar het is hier koud! Kleed je op de temperatuur en de omstandigheden, met het juiste schoeisel en warme accessoires als een sjaal, handschoenen, muts.. De hele mikmak.

Je bent nu klaar om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Heb jij nog tips om het noorderlicht te spotten? Laat het weten in de comments!

Boek een reis naar het noorderlicht

Meer uit het Travel Magazine: