Elk jaar wordt onze hoofdstad omgetoverd tot een sfeervolle wereld vol bijzondere lichtkunstwerken. Benieuwd wat er deze editie van Amsterdam Light Festival te beleven valt? Lees dan snel verder!

Zodra de donkere wintermaanden hun intrede doen, is er toch altijd een leuk lichtpuntje om naar uit te kijken: het Amsterdam Light Festival. Ook dit jaar kun je weer twee maanden genieten van de mooiste lichtkunstwerken langs de Amsterdamse grachten.

Data
30 november 2023 t/m 21 januari 2024
Openingstijden
Elke avond van 17.00 tot 23.00 uur
Op oudjaarsavond tot 20.00 uur

Dit jaar spelen de kunstwerken in op de verbeelding van bezoekers; ga even weg uit de wereld zoals je die kent en maak dingen mee die je niet voor mogelijk hield. Nieuwsgierig geworden naar het Amsterdam Light Festival?  Lees snel hoe jij dit sfeervolle festival met je eigen ogen kunt aanschouwen!

De nieuwste Amsterdam Light Festival trips

Amsterdam Light Festival 2023: alles wat je moet weten

Wat is het? | ALF route | ALF wandeling | ALF rondvaart | Veelgestelde vragen

Wat is het Amsterdam Light Festival?

Amsterdam Light Festival is een jaarlijks terugkerend festival waarbij de hoofdstad wordt omgetoverd tot een waar lichtjesfestijn. Het winterse evenement werd in voorgaande jaren al door duizenden mensen bezocht. Op verschillende locaties door de stad staan lichtkunstwerken opgesteld, in totaal kun je er langs de grachten maar liefst 20 vinden! De eerste editie van Amsterdam Light Festival vond plaats in 2012 en sindsdien wordt het evenement elk jaar weer met veel enthousiasme onthaald door bezoekers.

Thema 2023: ‘Artificial Intelligence’

Het thema van de twaalfde editie van Amsterdam Light Festival is ‘Artificial Intelligence’. De wereld blijft zich steeds verder ontwikkelen, maar wat de toekomst zal brengen is nog een verrassing. Toch kunnen we alvast onze verbeelding de vrije loop laten gaan en dromen over wat er nog komen gaat. De organisatoren van het festival willen je daarom aansporen om alvast op ontdekkingsreis te gaan naar de toekomst!

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival route

Omdat het Amsterdam Light Festival een culturele stichting is die afhankelijk is van donaties, wordt de route helaas niet gratis gedeeld met het publiek. Voor een klein bedrag krijg je als bezoeker een digitale plattegrond met alle benodigde informatie, deze kun je online aanschaffen op de website van Amsterdam Light Festival. De route zal dit jaar lopen door het oostelijke deel van het centrum (o.a. via Oosterdok, Amstel en Entrepotdok) en zal in totaal ongeveer 6,5 kilometer bedragen. Zowel de vaar- als de wandelroute zijn hetzelfde, dus het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Ga jij het festival beleven vanaf het water of vanaf het land?

Amsterdam Light Festival wandeling

De makkelijkste manier om het Amsterdam Light Festival te beleven is door de wandelroute te lopen. Tijdens een wandeling van ongeveer 6,5 kilometer ontdek je alle lichtkunstwerken langs de Amsterdamse grachten. Het handige aan de wandelroute is dat je er op elk moment aan kunt beginnen én dat je er zoveel tijd voor kunt nemen als je zelf wilt. Ook makkelijk: er is geen vaste volgorde om aan te houden, dus je kunt op elk punt van de route beginnen.

Uiteraard is het wel belangrijk om de tijd goed in de gaten te houden, want de kunstwerken worden alleen verlicht tussen 17.00 en 23.00 uur. Je kunt ervan uitgaan dat je minstens 1,5 uur nodig hebt voor de wandelroute, dus zorg ervoor dat je op tijd aan de wandeling begint. Het zou natuurlijk zonde zijn als je niet alle lichtkunstwerken kunt bewonderen!

Amsterdam Light Festival

Digitale wandelkaart

Je kunt de route gratis bewandelen, maar nog leuker is het om de digitale Wandelkaart voor €7,50 aan te schaffen. Hier help je de organisatie van Amsterdam Light Festival ook nog eens enorm mee! Door de digitale plattegrond op je smartphone weet je precies waar je moet zijn én je krijgt alle ins en outs te weten over de lichtkunstwerken en de kunstenaars. Er wordt bij de kunstwerken zelf geen informatie gegeven, dus het is zeker aan te raden om de Wandelkaart te kopen als je interesse hebt in de verhalen achter de kunstwerken.

Ben je niet in het bezit van een smartphone? Dan kun je bij de informatiepunten terecht voor een geprinte plattegrond, deze vind je op de Prins Hendrikkade, de Blauwbrug en bij de Iamsterdam Store CS. De geprinte routekaarten zijn wel alleen bedoeld voor bezoekers zonder smartphone en er is daarom slechts een beperkt aantal verkrijgbaar.

Wandeling met een gids

Het is eventueel ook mogelijk om op pad te gaan met een gids, er zijn verschillende data beschikbaar waarop je je aan kunt sluiten bij een groepstour. Voor een wandeling onder begeleiding van een gids betaal je €21,50 per persoon. De groepswandelingen vinden alleen plaats op vrijdag en zaterdag, waarbij je kunt kiezen uit een tour van 17:30 tot 19:00 uur of van 19:30 tot 21:00 uur. Let wel op: er zijn slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar per wandeltour. Het is dus verstandig om op tijd een plek te reserveren!

Amsterdam Light Festival rondvaart

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om het Amsterdam Light Festival te beleven via een rondvaart. Met een boottocht vanaf de Amsterdamse grachten zie je de lichtkunstwerken op een hele andere manier én je zit natuurlijk lekker droog. De audiotour of schipper aan boord nemen je daarnaast mee in de achtergrondverhalen van de kunstwerken.

Amsterdam winter

Wil je het Amsterdam Light Festival graag per boot meemaken? Dan heb je de keuze uit verschillende opties. Zo is er de mogelijkheid om te kiezen voor een rondvaartboot met een audiotour die je meer vertelt over de kunstwerken. Groot voordeel is dat dit volledig afgesloten en verwarmde rondvaartboten zijn, waardoor je tijdens de boottocht lekker warm binnen kunt zitten. Een andere optie is om per open boot of salonboot door de prachtig verlichte grachten te varen. Hierbij ga je met een klein groepje mensen aan boord van een sloep of historische boot. De schipper vertelt tijdens de rondvaart persoonlijk over de kunstwerken.

De Amsterdam Light Festival rondvaarten worden door verschillende rederijen aangeboden. Zo kun je in de buurt van het Centraal Station opstappen bij de boten van Stromma Nederland, Rederij Lovers en Amsterdam Circle Line. Verderop in de stad kun je nog opstappen bij Blue Boat Company; deze vertrekt vanaf de opstapplek vlak voor het gebouw van Heineken Experience. De tickets zijn verkrijgbaar via de website van Amsterdam Light Festival vanaf €26,50 per persoon, voor kinderen tussen 4 en 12 jaar geldt een goedkoper tarief à €13,25 .

  • Gurutip: rederij Stromma Nederland biedt op bepaalde tijdstippen een kortingstarief aan, waardoor je als volwassene €3 korting krijgt op je ticket en kindertickets €1,50 goedkoper zijn. Bestel je tickets op de website van Stromma Nederland.

Hotels Amsterdam

Maak je dagje weg compleet

Veelgestelde vragen

 

Het Amsterdam Light Festival zal dit jaar plaatsvinden van 30 november 2023 tot en met 21 januari 2024.
De lichtkunstwerken zijn in een willekeurige volgorde opgesteld, er is dus geen vaste volgorde die je aan hoeft te houden. Hierdoor kun je eigenlijk op elk mogelijk punt starten aan de wandelroute. Als je ervoor kiest om het Amsterdam Light Festival te bekijken vanuit een rondvaart, dan kun je opstappen in de buurt van het Centraal Station of voor het gebouw van Heineken Experience.
De kunstwerken worden elke dag verlicht tussen 17.00 en 23.00 uur. De enige uitzondering is oudjaarsdag, dan gaan de lichtkunstwerken al uit om 20.00 uur.
De wandelroute van Amsterdam Light Festival bedraagt ongeveer 6,5 kilometer. De precieze tijd die je hiervoor nodig hebt hangt natuurlijk af van de hoeveelheid tijd dat je aan elk lichtkunstwerk besteedt en hoe snel je wandelt op de tussenliggende stukken. Je kunt ervan uitgaan dat je minimaal 1,5 uur de tijd nodig zal hebben voor de hele route.
De route van het Amsterdam Light Festival loopt door het oostelijke deel van het centrum langs de grachten, zo loop je onder andere via de Oosterdok, Amstel en Entrepotdok. De precieze route wordt niet gratis uitgegeven, maar je kunt wel een digitale Wandelkaart van €7,50 kopen.

Lees meer over Amsterdam