Angels Landing – op een plek staan waar engelen landen… Het klinkt romantisch, maar is in werkelijkheid een groot avontuur waar veel moed voor nodig is.

Op een hoogte van 1765 kun je de hemel bijna aanraken en heb je een fantastisch uitzicht op de Virgin River. Waar je deze wonderschone plek vindt en hoe je er komt vertel ik je in dit artikel. Maar als je snel duizelig bent of hoogtevrees hebt, kun je beter nu stoppen met lezen. 😉 Onzin natuurlijk: ook als je niet van plan bent naar de top te klimmen, is dit artikel misschien interessant.

25-5tm-al1

 

Angels Landing | De wandelroute | Alleen voor de moedigen

Angels Landing – de favoriet

Als een van de bekendste bezienswaardigheden in het Zion National Park in Utah, VS is Angels Landing: de meest beklommen berg in de Zion Canyon. Wie hier naartoe gaat, heeft maar één doel: de adrenaline door zijn aderen voelen gieren en de top bereiken, om van een gevoel van onbeperkte vrijheid te genieten. Vanaf het hoogste punt kijk je bijna 500 meter recht naar beneden tot aan het water van de Virgin River. Maar dit adembenemende uitzicht kost ook wat: 4,35 kilometer moet je te voet afleggen (enkel bergop natuurlijk) – een slopende tocht.

Waar een wil is, is een weg

Als ook jij deze spannende wandeltocht wilt ondernemen, start je reis bij het bezoekerscentrum van het Zion National Park. Van hieruit rijdt er namelijk meerdere keren per dag een shuttlebus naar halte “The Grotto” in de bergen. Deze shuttle is niet alleen gratis, maar ook nog eens milieuvriendelijk: de bus rijdt namelijk uitsluitend op propaangas of elektriciteit. Bovendien vertelt de chauffeur je graag over de rotsformaties en geeft je insider tips voor de wandelroute. De rit duurt een kleine 20 minuten met een kleine groep wandelaars waarmee je vooraf al van gedachten kunt wisselen.

25-5tm-al2

Eenmaal aangekomen is de eerste uitdaging het oversteken van een houten brug. Hier dient zich meteen de eerste mogelijkheid aan om mooie foto’s te maken. Je staat namelijk direct boven de Virgin River en bent omgeven door prachtige natuur. Je wandeltocht start daarna met een perfect geasfalteerde weg, zodat je de eerste drie kilometer naar Angels Landing toe geen problemen hoeft te ondervinden. Maar denk wel echt aan bescherming tegen de zon, neem genoeg water mee en vergeet niet je hoofd te bedekken! De zon is namelijk onberekenbaar en een zonnesteek is zo opgelopen. Verspeel ook niet onnodig energie, die heb je namelijk later nodig als je bij Walter Wiggles komt. Wat tot hier nog een aangename wandelroute was, gaat nu over in 21 haarspeldbochten langs de rechte wand van de canyon. Dichte en goede wandelschoenen zijn hier noodzakelijk! Als je dit deel van de route hebt afgelegd, kom je aan bij Scout Overlook. Hoewel voor veel wandelaars de reis hier stopt, begint voor de echte adrenalinejunkies het avontuur hier pas. Toch raad ik je aan hier even een kleine pauze in te lassen; je bevindt je al op 1600 meter hoogte en de lucht kan al wat ijler worden. Neem het uitzicht dat je hier al hebt even in je op en bewonder natuurlijk ook de beroemdste boom van het Zion National Park, die op grote hoogte wortel heeft geschoten.

25-5tm-al3

Je hebt nu nog “maar” een kilometer te gaan, maar dit stuk heeft nog heel wat voor je in petto. Wie ook maar een klein beetje hoogtevrees heeft, zal alleen al bij het zien van de verdere route ertoe bewogen worden om te keren. Ten zuiden van Scout Overlook vind je een pad dat door ijzeren kettingen ondersteund wordt. Maar ook als je door deze reling gemakkelijker kan passeren, wacht je nog een laatste horde die je moet nemen. Nu wacht namelijk het smalste deel van de hele route: een steile afdaling van 450 meter. Voorzichtigheid is hier geboden: let op je stappen zodat je niet je evenwicht verliest. Het is zaak om hier je hoofd koel te houden, voordat het nog een laatste keer stijl omhoog gaat. Als je de top dan eindelijk bereikt, word je beloond met een uitzicht dat je nooit meer zult vergeten: op een hoogte van 1700 meter overzie je niet alleen de totale pracht van de zuidelijk gelegen Zion Canyon, maar kun je ook de Zion Narrows in het noorden ontwaren.

25-5tm-al4

Alleen voor de moedigen!

Heb jij je zenuwen onder controle en ben je vastbesloten deze klim te gaan maken? Laat het me weten in de comments!