Bergen is een havenstad die eruitziet alsof ‘ie direct uit een plaatjesboek komt. Kleurrijk, modern en goed om in te wonen. Ik vertel je waarom je de tweede stad van Noorwegen moet bezoeken.

Ik hou van Scandinavië. De rauwe charme en de prachtige landschappen vind je nergens anders ter wereld. Een vakantie in Noorwegen staat voor een onvergetelijke ervaring. De UNESCO-werelderfgoedstad Bergen wordt omgeven door duizelingwekkende bergen, diepe blauwe fjorden en donkere, groene bossen. Traditionele architectuur ontmoet hier toprestaurants en een rijke cultuur. Wat wil je nog meer?

De wonderbaarlijke havenstad Bergen

Klein maar fijn | Bryggen – de oude stad van Bergen | Een koffiepauze | De havenZeevruchten en andere specialiteiten | Het nachtleven en de diverse cultuur | Puur natuur

Een kleine metropool aan de haven

Strikt gesproken telt Bergen als een van de grootse steden van Noorwegen. Bergen is na Oslo de tweede grootste stad van het land. De stad kan zich moeilijk meten aan andere grote Europese steden als het gaat om culturele activiteiten en culinaire mogelijkheden. Toch heeft het zijn eigen charme. Misschien kunnen andere steden wel het een en ander van Bergen leren, want er zijn hier zoveel schatten verborgen in de straten, zoals de Scandinavische huizen en de pier.

De schilderachtige oude stad

Laten we beginnen met het hart van Bergen, het historische centrum Bryggen. Langs de haven vind je pittoreske, rode houten huisjes, die we allemaal associëren met het noorden. Kijk uit dat je jezelf niet kwijtraakt in de zwerm van toeristen, die hier elke dag van hun cruiseschepen stappen en door de kleine oude stad walsen. Zelfs dan, wanneer de geplaveide starten van de oude stad vol met mensen zitten, verliezen ze hun charme niet. Hier vind je ook veel kleine winkeltjes en boetieken waarin artiesten hun kunstwerken verkopen. Tijd om in de etalages te snuffelen!

 

 

Koffiepauze in Bergen

Dus, tijd voor een pauze? Wat dacht je van bijtanken in een van de vele, onafhankelijke cafés, zoals het Krok og Krinkel Bokcafe, waar je het jezelf comfortabel kan maken met je favoriete boek! Of leer je liever de gekke kant voor de Noren kennen? Drink dan een koffie in BarBarista! Waar je ook gaat, de koffie en cake smaakt overal exceptioneel.

Daar komen de Vikingen

Na een korte pauze, heb je wat frisse lucht nodig. Dus, neem een kleine wandeling door de haven. Het is vanaf dit punt dat de Hanzestad zich ontwikkelde en op een gegeven moment een van de ankers van de internationale handel uitgroeide. Het bestaat meer dan 900 jaar, wat betekent dat deze stad bestond in de Vikingtijd. Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen. Als je dan naar de rode huisjes aan het waterfront kijkt, kun je je bijna inbeelden hoe de Vikingen hier hun anker uitwierpen. Deze natuurlijk haven is heel speciaal!

De vismarkt en andere culinaire hoogtepunten

Heb je de vissersbootjes in de haven al gespot? In Bergen dienen ze niet alleen als decoratie, want de stad staat bekend als vissersplaats. De vismarkt in Torget, in Bergen is de beste plek om jezelf te laten verrassen met diverse soorten zeevruchten. Je weet niet waar je moet beginnen. Waarschijnlijk heb je nog nooit zoveel vis en krabben bij elkaar gezien. Alles is vers en van de beste kwaliteit. Het betekent dat je ook diep in je zakken moet grabbelen, maar als je dan eenmaal de verse zalm proeft, vind je het waarschijnlijk niet zo erg.

Geniet van schaaldiergerechten in een van de restaurants, zoals Fjellskal Fisketorget direct aan de markt. Voor iets verder weg kun je het visrestaurant Cornelius bezoeken, tijdens een tour langs de fjorden. Hier eet je in een woonboot direct aan het water en word je tegelijkertijd betoverd door de zon die achter de fjorden ondergaat. In de zomer staan de glazen deuren open en staat niets in de weg voor een zomerse avond. Als je niet zo van vis houdt, dan kent Bergen genoeg alternatieven. Een van mijn favorieten:  Madam Felle, waar je heerlijke burgers tegen een goede prijs haalt en soms speelt er een bandje

Diverse cultuur en een bruisend nachtleven

Het kleine oude Bergen heeft wat verrassingen als het gaat om het culturele aanbod. Je gelooft niet hoeveel rock- en indie-artiesten uit deze plaats komen. De 30,000 studenten die hier wonen zorgen ervoor dat de pubs elke avond vol zitten en dat je op iedere straathoek gelach en gitaarmuziek kan horen, wat voor een goede atmosfeer zorgt. Zorg dat je je een avond onder het volk mengt en leer hoe je op z’n Noors kunt feesten.

Niet alleen de locals creëren hier de muziekscene: artiesten uit de hele wereld doen hier inspiratie op. Er zijn vele galerijen en musea die je meer vertellen over de geschiedenis van de plaats, die je meenemen door de geschiedenis van de Hanzestad. Neem een kijkje in het Kode Art Museum of het Hanseatiske Museum og Schoetstuene, zeker de moeite waard! De vroege avond is ook perfect om de berg Fløyen te bezoeken. Vanaf hier krijg je een adembenemend zicht over de stad en het water. Dit is de beste plek om van de zonsondergang te genieten, als je zo lang wakker kunt blijven (tenminste in de zomer). Je komt hier door de Fløibanen te nemen.

De unieke omgeving van Noorwegen

Een reis naar Noorwegen is niet compleet zonder het indrukwekkende landschap te ervaren. De majestueuze fjorden trekken jaarlijks duizenden bezoekers aan die zich laten betoveren door de magie van het noorden. Ik raad je aan om de zogenoemde Sognefjord te bezoeken, de langste en diepste fjord in het land. Of bekijk de Eidfjord, oostelijk van Bergen. Hier vind je de Voringsfossen, een krachtige waterval die je gegarandeerd sprakeloos laat. Het maakt niet uit waar je heen gaat, de natuur in Noorwegen zal de highlight van je trip zijn. Nergens anders vind je vergelijkbare landschappen.

Bergen: een plek om te bezoeken

Om samen te vatten.. Bergen is een hele speciale plaats. Oke, de stad is niet erg groot en ook wel regenachtig, maar dit veranderd niets aan de geweldige atmosfeer. Een ding kan ik met zekerheid zeggen: door de Noorse fjorden, pittoreske steden en veel Scandinavische flair kom ik zeker nog wel een keer terug naar Bergen!

Meer inspiratie uit het Travel Magazine: