Ben jij benieuwd naar de 10 leukste bezienswaardigheden in Lissabon die je zeker niet mag missen? In dit travel magazine geven wij jou alle ins & outs over de tofste hotspots in de Portugese stad!

Reis jij binnenkort naar het prachtige Lissabon en ben je benieuwd welke bezienswaardigheden je zeker niet mis mag lopen? Geen stress, want wij hebben een overzichtelijke top 10 voor jou samengesteld zodat jij zeker weten alle bezienswaardigheden in Lissabon van jouw bucketlist kunt afkruisen. Maak een ritje met de bekende gele tram door de knusse straatjes van de stad, bezoek indrukwekkende kloosters en maak een uitstapje naar het nabije Sintra om je in een waar sprookje te wanen. In dit travel magazine vind je alle toppers in Lissabon!

1. Tram 28

Denk je aan bekende bezienswaardigheden in Lissabon, dan denk je waarschijnlijk al snel aan dat gele trammetje dat door de stad rijdt. Het rondje door de stad met tram 28 staat dan ook als eerste in deze lijst. De historische tram rijdt door de geliefde wijken Graca, Alfama, Baixa en Estrela. Alfama is een van de oudste wijken van de stad. De tram slingert zich door de stijle en nauwe straten die geflankeerd worden door vele winkeltjes en cafés. Het maakt niet uit welke kant je op rijdt, de tram eindigt aan beide kanten van de lijn op een van de heuvels, waar je een tijdje van het mooie uitzicht genieten kunt als je nog een stukje naar boven wandelt. Stap sowieso even uit bij de halte Castelo, vanaf waar je slechts enkele minuten verwijderd bent van het prachtige São Jorge kasteel. Entree is niet gratis (deze bedraagt ongeveer €8,50) maar alleen het uitzicht is deze prijs al meer dan waard. Bewonder het uitzicht over het historisch centrum, de rode brug Ponte 25 de Abril en het beroemde Cristo Rei standbeeld.

Toegang: €8,50
Openingstijden: mrt – okt 09.00 – 21.00
nov – feb 09.00 – 18.00
Tram 28

Alle stedentrips naar Lissabon bekijken

2. Elevador de Santa Justa

Na een tour rond het kasteel kan je vervolgens afdalen in de oude stad en richting Elevador de Santa Justa gaan. Deze 45 meter hoge lift is een bezienswaardigheid op zich. De lift verbindt het Carmoplein met de lager gelegen Santa Justa-straat in het centrum van Lissabon. Ben je tijdens jouw stedentrip in Lissabon in het bezit van een Lisbon Card? Lucky you, want dan is de lift voor jou gratis. Bekijk de stad van bovenaf en krijg direct een ander perspectief.

Toegang: ongeveer €5
Openingstijden: mei – okt 07.00 – 23.00
nov – apr 07.00 – 22.00
Elevador de Santa Justa

3. Mosteiro dos Jerónimos

Krijg je geen genoeg van het gele trammetje? Pak dan tram 15E van Praça da Figueira naar Belém (de halte heet Belém Jerónimos). Wanneer je uitstapt vind je direct het prachtige Jerónimos klooster. Dit klooster staat niet voor niets in onze lijst met mooiste bezienswaardigheden in Lissabon natuurlijk. Het klooster zelf is al een pareltje op zich, maar bekijk ook zeker de prachtige binnentuin. Je kijkt je ogen uit! Het is een godswonder dat het klooster intact is gebleven tijdens de hevige aardbeving van 1755. Het staat op de lijst met UNESCO World Heritage Sites. 

Toegang: vanaf €10
Openingstijden: 10.00 – 18.00

4. Belém toren

Nadat je het klooster bezocht hebt kan je jezelf trakteren op een beroemde kleine “Pastel de Nata” om met frisse energie de volgende bezienswaardigheid in Lissabon aan te doen. De kleine bakkerijtjes in de buurt van het klooster bakken deze zoete lekkernijen al sinds de 18e eeuw en iedereen in de stad kent ze. Na deze kleine versnapering steek je de straat over om een wandelingetje te maken door het kleine park richting de Belém toren. Deze kleine wachttoren, gebouwd in 1521, begroette binnenvarende schepen voordat het een gevangenis werd in 1570. Hiervandaan ben je slechts enkele meters verwijderd van het beroemde Monument der Ontdekkingen; “Padrão dos Descobrimentos”. De Portugezen zijn zeer trots op hun maritieme verleden en daarom is dit monument zeker het bezoeken waard!

Toegang: vanaf €6
Openingstijden: 10.00 – 17.00

5 dagen Lissabon met stadstour, toren van Belém & meer

5. Monument van de ontdekkingen

Misschien klinkt de naam Hendrik de Zeevaarder je nog vaag in de oren door een paar (misschien niet zo) interessante geschiedenislesjes. Dit unieke monument in Lissabon is gebouwd ter ere van de zeevaarder zo’n 500 jaar na zijn overlijden. In 1960 begon de bouw van het 52 meter hoge bouwwerk. Je vind het direct naast de Toren van Belém en daarom zijn deze twee bezienswaardigheden in Lissabon goed met elkaar te combineren. Het monument (Het Padrão dos Descobrimentos) roept verschillende reacties op bij mensen, maar voor toeristen is het een interessante ervaring om de mediavoorstelling te bekijken over de geschiedenis van de Portugese stad. Als je goed kijkt, zou je zo’n 33 bekende figuren uit de geschiedenis moeten kunnen herkennen in beeldhouwkunst. Echter moet je wel héél goed opgelet hebben tijdens de geschiedenislessen om ze alle 33 te kunnen herkennen. Voorop zie je natuurlijk de man himself: Hendrik de Zeevaarder.

6. Ponte 25 de Abril

Om deze bezienswaardigheid in Lissabon kan je – letterlijk – niet heen. Deze unieke brug over de Taag springt direct in het oog en is zeker een must see tijdens een stedentrip in Lissabon. De brug is 2,5 km lang (!) en als je goed kijkt zie je dat er is afgekeken van de Golden Gate Bridge in het Amerikaanse San Francisco. Of je nu met de bus, auto of tram over de brug rijdt: je hebt op ieder moment een geweldig uitzicht over de stad. Vergeet dus vooral geen kiekjes te schieten voor social media. Kijk bijvoorbeeld naar het megabeeld Christo Rei (letterlijk vertaald Onze Heer) die op de oever van de rivier staat. Ook hier hebben de Portugezen afgekeken van een ander land, want het beeld is geïnspireerd op het enorme Christusbeeld in Rio de Janeiro. Maar wat ze zeggen: beter goed gestolen dan slecht verzonnen, toch? Gurutip: Bezoek de brug niet in het spitsuur, want dan is het er enorm druk zoals je je kunt voorstellen.

Ponte 25 de abril

7. De Kathedraal van Lissabon

In de wijk Alfama vind je de enige kathedraal van heel Lissabon: Sé de Lisboa. Dit is het oudste en meest religieuze gebouw van de hele stad en daarom staat het met stipt in onze lijst met bezienswaardigheden in Lissabon. De kathedraal springt direct in het oog door zijn hoge torens en 12 meter hoogte. Kleine geschiedenisles: in de 12e eeuw heeft Alfonso Henriques de kathedraal laten bouwen uit resten van een oude moskee. Helaas vonden er in 1344 en 1755 grote aardbevingen plaats in Portugal waardoor er grote delen van de kathedraal werden verwoest. Door de meerdere restauraties heeft de kathedraal veel verschillende architecturale stijlen gekend, waaronder het neoclassicisme, de barokstijl en gotische stijl. Door al deze gecombineerde stijlen is deze kathedraal een unicum en zeker het bezoeken waard tijdens jouw stedentrip.

Toegang: €5
Openingstijden: 09.00 – 19.00
Kathedraal van Lissabon

Lissabon met verblijf in historisch Alfama

8. Museu Nacional de Arte Atiga

Wie een klein beetje thuis is in de Zuid-Europese talen, ziet misschien aan de naam van dit museum wat er te bezichtigen is. Het National Museum van Oude Kunst heeft een uitgebreide collectie aan kunstvoorwerpen dus je kijkt je ogen hier uit! Ook vind je in dit museum veel religieuze kunstvoorwerpen en ook topstukken van de – zogeheten – Portugese School. Leuk feitje: de Portugese School is enorm beïnvloed door Vlaamse kunstenaars, waardoor je de namen Jeroen Bosch en van Dyck zeker voorbij zal zien komen. Het meest bekende stuk dat je hier kunt bekijken is het zesluik ‘De aanbidding van Sint Vincentius‘. Voor kunstliefhebbers is dit museum zonder twijfel de moeite waard en hoort het zeker op het lijstje met leukste bezienswaardigheden in Lissabon.

Toegang: €6
Openingstijden: 10.00 – 18.00

9. Museu Nacional Do Azulejo

Als je dacht dat het Nationaal Museum van Oude Kunsten de enige was in Lissabon, dan heb je het mis! Je vindt hier namelijk ook het Nationaal Tegelmuseum. Nu denk je misschien: tegelmuseum? Zodra je Lissabon bezoekt snap je waarom er een museum gewijd is aan de unieke azulejos, oftewel geglazuurde tegelpanelen. Je ziet ze namelijk door heel Lissabon en ze zijn stuk voor stuk prachtig. In het museum wordt er aandacht besteed aan de geschiedenis, de ontwikkeling en de gebruikte techniek. Ook zie je er het grootste tegelpaneel van heel Portugal: ‘Panorama van Lissabon‘. Je vindt het tegelmuseum in het Convento da Madre de Deus, wat een voormalige kerk is.

Toegang: €5
Openingstijden: 10.00 – 18.00

Lees alles over stedentrips Lissabon

10. Sintra

Sintra ligt dan weliswaar niet in Lissabon zelf, maar na een korte treinreis van 40 minuten bereik je het sprookjesachtige plaatsje al. En of dit een waar sprookje is, blijkt wel wanneer je aankomt in Sintra. Het staat hier vol met geweldige kastelen, paleizen en landhuizen. Je reist echt even terug in de tijd wanneer je hier een bezoekje brengt. in 1995 is Sintra uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Het bekendste gebouw in Sintra is Palácio Nacional da Pena, oftewel het Paleis van Pena. Het is in 1840 gebouwd en behoort zelfs sinds een paar jaar tot één van de zeven wereld wonderen. Zeker het bezoeken waard dus! Daarnaast vind je hier het gelijknamige park Nacional da Pena. Hier kun je meer dan 2000 exotische planten spotten. Wil je nog verder terug de tijd in reizen? Laat je dan verwonderen door Castelo dos Mouros, welke al uit de 8e eeuw stamt. Daarmee is het gelijk het oudste kasteel van heel Sintra. Ook Parque & Palácio de Monserrate zijn het bezoeken waard, ondanks dat ze iets minder bekend zijn. Overige bezienswaardigheden in Sintra zijn ook Quinta da Regaleira, Biester Palace, Convento dos Capuchos, Palacio de Sintra en Palácio de Queluz.

Treintickets: vanaf €2,50
Toegang: verschilt per bezienswaardigheid

Meer lezen over Lissabon?