Het KNMI heeft code rood afgegeven door grote delen van Nederland. Lees er hier alles over!

11 december 2017

Het winterse weer slaat vandaag hard toe in vrijwel heel Nederland. Stevige sneeuwstormen zorgen door het hele land voor veel problemen en het KNMI heeft sinds vroeg vanmiddag voor Midden-  en Zuid-Nederland ‘code rood’ voor het weer afgegeven. Weerman Marco Verhoef omschreef de huidige situatie als “maatschappij-ontwrichtend weer”. Wat is de betekenis van code rood in Nederland precies en wat zijn de gevolgen voor reizigers? Vertrekt mijn vlucht nog wel? Lees hieronder alles wat je moet weten over de huidige winterse weersituatie in Nederland.

Vliegverkeer in Nederland ontregeld | Wat houdt ‘code rood’ precies in? | De waarschuwingskleuren van het KNMI

Vliegverkeer in Nederland ontregeld

In Nederland ondervindt het vliegverkeer vandaag zeer veel overlast door het winterse weer. Naast de vele problemen voor het openbaar vervoer en op de Nederlandse wegen heeft ook het luchtverkeer het er zwaar mee vandaag. Lange rijen, veel vertraging, geannuleerde vluchten en in het geval van Eindhoven airport zelfs eventjes een gesloten vliegveld!

Voor alle vliegvelden in Nederland geldt de waarschuwing dat er eventueel vluchten vertraging op kunnen lopen of zelfs geannuleerd kunnen worden. Daarnaast dient men er rekening mee te houden dat de vliegvelden door de sneeuw moeilijker bereikbaar zijn en dat mensen dan ook een langere reistijd rekenen om bij het vliegveld te komen.

Eindhoven Airport

Eindhoven Airport leek vooralsnog het hardst getroffen door de weersomstandigheden: vroeg in de middag werd het vliegveld voor korte tijd zelfs helemaal gesloten. Rond 14.00 uur konden de eerste vliegtuigen weer landen op het vliegveld. Inmiddels is er weer vluchtverkeer mogelijk naar en van het vliegveld, maar reizigers moeten nog steeds rekenen op veel vertraging en de mogelijkheid op annulering.

Amsterdam Schiphol

Ook het grootste vliegveld van Nederland worstelt met de winter. Vroeg in de middag stond de teller van geannuleerde vluchten al op maar liefst 430, hetgeen bijna een derde betreft van alle vluchten vandaag tot nu toe. Het aantal vertragingen is niet bekend, maar het beeld op Schiphol wordt gekenmerkt door lange wachtrijen.

Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam The Hague Airport laat op de eigen website weten dat er door de slechte weersomstandigheden ook bij hen problemen zijn. Passagiers moeten hier rekening houden met eventuele vertragingen en annuleringen.

Overige vliegvelden

Zowel Maastricht Aachen Airport als Groningen Airport Eelde hebben op hun website nog geen extra informatie omtrent de situatie door code rood in Nederland. Dit geldt tevens ook voor Düsseldorf Weeze, net over de grens in Duitsland. Desalniettemin kunt u er vanuit gaan dat er ook hier problemen ondervonden worden door de sneeuwval in Nederland.

Wat houdt ‘code rood’ precies in?

Gisteren en vanochtend werd er al van code geel gesproken vanwege de harde sneeuwval door vrijwel het hele land. In het oosten van het land reden de normale stadsbussen bijvoorbeeld een tijdje niet, omdat het onverantwoord zou zijn de weg op te gaan. Mensen werd dan ook geadviseerd niet de deur uit te gaan tenzij het echt nodig was. Vroeg in de middag besloot het KNMI in plaats van code geel nu de hoogste waarschuwing af te geven, namelijk code rood. Het is de eerste keer in heel 2017 dat deze weerswaarschuwing wordt gegeven. Wat is precies de betekenis van code rood? Wat zijn toch die waarschuwingskleuren van het KNMI?

De waarschuwingskleuren van het KNMI

Het KNMI maakt gebruik van internationale waarschuwingskleuren om aan te geven hoe gevaarlijk bepaalde weersomstandigheden precies zijn. Er zijn vier verschillende waarschuwingskleuren: code groen, code geel, code oranje en code rood. Wat houden deze weercodes in?

  • Code groen betekent dat er geen bijzonderheden zijn. Simpel gezegd is dit ‘normaal’ weer, wat geen gevaren met zich meebrengt voor mensen die naar buiten moeten.
  • Code geel stelt dat men alert moet zijn, omdat het weer mogelijk gevaarlijk kan zijn. Het is hierbij raadzaam om goed op te letten in het verkeer.
  • Code oranje betekent dat er een hoge kans is op gevaarlijke situaties door het weer en men moet dan ook voorbereid zijn hierop. Er is hierbij kans op schade, letsel of overlast.
  • Code rood is de ergste fase: dit is een echt weeralarm en men stelt dat het weer ‘maatschappij-ontwrichtende’ situaties kan veroorzaken. Het openbaar vervoer kan hierdoor plat komen te liggen en buiten blijven kan gevaarlijk zijn. Schade, letsel en overlast hebben allen een hoge waarschijnlijkheid.

Dat we nu te maken hebben met code rood in Nederland betekent dat je dus het beste maar lekker binnen kunt blijven met een kop warme chocomel in de hand voor de ruit, genietend van het prachtige winterwonderland aan de andere kant van het glas! 😉

Verlekker je bijvoorbeeld aan deze topdeals: