Elk jaar worden vele vakantiegangers aangetrokken tot de Costa Brava in Spanje. Zon, strand & feestjes – maar wacht, is dat alles? Het antwoord is vrij duidelijk: natuurlijk niet! Lees verder en ontdek wat je wel niet allemaal kunt beleven tijdens je vakantie aan de prachtige Spaanse kust.

De Costa Brava is één van de populairste bestemmingen voor een vakantie in Spanje. Als je andere vakantiegangers vraagt naar deze kust zullen ze je vaak vertellen over de feestjes, Lloret de Mar en goedkope hotels. Het feit dat de Costa Brava zo veel meer heeft te bieden wordt vaak vergeten. Daarom wordt het eens tijd om deze kustlijn in een ander licht te zetten!

Costa Brava Tips

Informatie over de Costa Brava | Een mix van bergen en zee

Populaire vakantiebestemmingen | Traditionele achterland

Blanes Costa Brava

Over de Costa Brava

Laten we eerst duidelijk maken waar de kust ligt. Costa Brava is bekend als de noordoost kust van Spanje. Het rekt zich vanaf de stad van Portbou aan de Frans-Spaanse grens tot aan Blanes. Het passeert plekken zoals: Roses, L’Estartit, Palamós and Lloret de Mar. In totaal is de kustlijn 220 kilometer lang – dat klinkt toch als de perfecte plek voor een road trip?

De kustlijn heeft de naam Costa Brava eigenlijk nog niet eens zo lang. De auteur Ferran Agulló gaf de regio de naam Costa Brava, wat wilde kust in het Nederlands betekent, in één van zijn artikelen doordat het zo’n robuuste en ondoordringbare kust is. De eerste hotels in deze regio van Spanje waren in 1950 gebouwd en vanaf dat moment bloeide de Costa Brava op tot een populaire toeristen bestemming.

Het duurde niet lang voordat méér en méér hotels gebouwd werden. lange zandstranden en bijna 200 zonnige dagen per jaar zorgde ervoor dat de Costa Brava belandde in het lijstje van favoriete vakantiebestemmingen. Feestbestemmingen zoals Lloret de Mar, Calella en Malgrat de Mar, die dicht aan de Costa Brava liggen, hebben de “Wilde kust” de naam gegeven van “de partyplek op het vaste land”. Helaas wordt door de luide party animals de echte schoonheid van de Costa Brava vergeten.

Een mix van bergen en zee

Er wordt altijd gezegd dat mensen zeebenen hebben of juist net bergbeklimmers zijn. Sommige geven de voorkeur aan het water terwijl dan weer anderen graag de top van een berg willen bereiken. Aan de Costa Brava heb je het beide, de zee en de bergen. Slechts 50 kilometer scheidt de kust zich van de beginselen van de pyreneeën. De Costa Brava heeft eindeloos veel prachtige stranden die ik nog niet eens allemaal op een lijstje zou krijgen, gewoon omdat het er zo veel zijn. Sommige zandstranden liggen bij de rustige baaien terwijl ander stranden weer matchen aan het landschap met hun stenen & rotsen.

Echter zijn het niet alleen de waterratten die de waarde uit het geld halen. Wandelaars zullen zich hier ook in het paradijs voelen. Er zijn verschillende wandelroutes door heel Costa Brava, de bekendste is waarschijnlijk de Camí de Ronda. Voorheen werd deze route gebruikt door vissers die zo snel van de één naar de andere stad konden gaan. Op de dag van vandaag is deze 200 kilometer lange wandelroute één van de bekendste van de hele Costa Brava.

De Camí de Ronda start in Portbou en eindigt in Blanes. Als je de kust goed wilt ontdekken dan geeft de Camí de Ronda je een goede kans om alle interessante plekken te bezoeken tijdens je wandeling. Voor degene die nog wat meer kilometers willen afleggen, kunnen de bos- en kustregio’s per fiets ontdekken. De lichte pijnbomen creëert een leuke en ontspannende omgeving om door te fietsen.

Tossa-de-Mar-Costa-Brava-shutterstock_377505535-Copy_cropped-1

Populaire vakantiebestemmingen aan de Costa Brava: prachtig Cadaqués

De Costa Brava is bekend voor zijn kleine vissersdorpjes, zoals Cadaqués. Goed onderhouden witte huisjes, de bergen op de achtergrond en een kleine vissersboot dat heen en weer gaat op het glinsterende blauwe water. Cadaqués ziet eruit als een foto op een kaart en is niet voor niets een van de populairste bestemmingen aan de kust. Boven de oude stad vind je de  Esglesia de Santa Maria. vanbuiten ziet het er erg neutraal uit, maar eenmaal binnen zul je worden overdonerd door het indrukkewekkende altaar. Ondanks dat er ook een strand is willen velen gewoon de sfeer van deze kleine stad proeven.

Cadaqués was ooit één van de grootste wijn regio’s het zal dus ook niet als een verrassing komen dat ’s avonds een glas wijn hier als beste zal smaken. Er zijn tussen de inwoners zijn er vele artiesten die geïnspireerd raken door prachtige omgeving. de bekendste artiest van Cadaqués is waarschijnlijk Salvador Dalí. De schilderaar woonde in Port Lligat, in het noorden van de stad. Op de dag van vandaag is de huidige woonplaats van de schilderaar het Dalí Museum. Een kleine waarschuwing: tijdens het hoog seizoen willen alle vakantiegangers graag dit museum bezoeken en raakt het al snel vol.

Cadaqués is de perfecte start voor een excursie in het natuurreservaat, Cap de Creus. Dit gebied ligt aan het begin van de pyreneeën en bestaat uit vele kleine baaien. Vergeet je camera niet want dit soort spectaculaire uitzichten over de zee moet je vastleggen! Je vrienden en familie willen vast en zeker dit soort foto’s ook wel zien toch?

Typische cadaques in de Costa Brava

Palamós

De garnalen van Palamós hebben deze plek beroemd gemaakt door heel Spanje. Ondanks dat de Costa Brava leeft van de visserij, daalt het met zeer zekere zin deze dagen. Toerisme is sinds lange tijd de belangrijkste bron van inkomen voor de inwoners van de Costa Brava. Palamós is in tegenstelling tot dit alles nog een traditioneel vissersdorpje. Mijn tip: ga naar het strand rond 4 uur om de vissersboten afgemeerd te zien langs de zee. Een ongekend aantal zeemeeuwen en andere vogels hangen rondom deze boten in de hoop nog een vers gevangen vis mee te nemen – een geweldig spektakel.

Empuriabrava, Roses en Tossa de Mar

De populairste vakantiebestemmingen zijn  Empuriabrava, Roses and Tossa de Mar met allemaal hun eigen charme.

Empuriabrava is ook wel bekend als het “Venetië van Spanje“. Het resort, dat is gebouwd in 1960, is doorkruist met 30 kilometer lang netwerk aan grachten. Bijna elk huishouden heeft hier zijn eigen jetboot.Het zal dus ook niet als verrassing komen dat vooral rijke vakantiegangers hier een vakantiehuis kopen. Pronken met je eigen jacht is toch wel een echte hoffelijkheid. 😉

Verder aan het noorden van Empuriabrava is Roses. De gemeente was eigenlijk genaamd Rhode. De naam kwam van de oorspronkelijke inwoners van het Griekse eiland Rhodes. Om even terug te gaan naar het verleden, kun je de Ciutadella de Roses bezoeken. Dir fort is gebouwd in de 16de eeuw en diende als bescherming tegen piraten. Op de begane vloer vind je ook nog een museum waar je meer over de geschiedenis van Roses kan leren.

Tossa de Mar is een fotogenieke stad naast Lloret de Mar. De oude stad Vila Vella met zijn historische muren en smalle straatjes, staan onder historisch behoud. Een wandeling door de mooie oude stad naar de vuurtoren is zeker de moeite waard. Als je eenmaal aan de top bent, wordt je beloont met een prachtig uitzicht over de Tossa de Mar. Hier vind je kleine boetiekjes met Spaanse charme en als je een pauze nodig hebt, ga dan even zitten in één van de cafés.

Strand Tossa De Mar

Traditionele achterland

Zo mooi als de kust ook is, je moet zeker een reisje maken naar het achterland van de Costa Brava. Je kunt het beste een auto huren zodat je alle historische plekkken kunt bezoeken op je eigen tempo. Het lijkt erop alsof de tijd hier stilstaat terwijl je het “echte” Catalonië ontdekt. Ik zal je nu een paar plekken van het achterland van Costa Brava laten zien die je zeker moet bezoeken

Gerona

De stad van Gerona wordt, met meer dan 100.000 inwoners, vaak overschaduwt door Barcelona. De fotogenieke stad, met zijn eindeloze trappen, verbergt een paar prachtige plekken en ook zul je hier altijd herinnerd worden aan de geschiedenis van de stad. Bijvoorbeeld, dichtbij de Onyar rivier is de Plaça Sant Feliu. daar vind je een pilaar met een leeuwinnen beeld erop. Er heerst een legende dat alle mensen die wilden leven in Gerona eerst de achterkant van een leeuwin moesten kussen tijdens een ceremonie. Naast dat moesten de inwoners een pilaar op klimmen, en dat was zeker niet makkelijk. Tegenwoordig neem je de trap en is het hier wel iets makkelijker leven.

Als je door de straten loopt, zul je niks van de Joodse geschiedenis van de stad missen. Op de meeste ingangen van de huizen zie je een verticaal streepje in de muur dit is waar de Mezoeza, een joodse scroll, hoorde te hangen. Voordat je het huis kon betreden moest je de Mezoeza aanraken.

De kust nabij Girona

Pals, Besalú en Castelló d’Empúries

De drie beste stadsvrienden Pals, Besalú and Castelló d’Empúries zien er allemaal uit alosf ze net in een middeleeuwse film hebben gezeten. De goed onderhouden gebouwen zijn gemaakt uit zandsteen wat typerend is voor de regio. Terwijl je door de stad loopt zal het voelen alsof je terug bent in de tijd. Je vindt hier kleine winkeltjes, kunst galerijen en restaurants met tradtionele Spaanse gerechten. Vanaf de stadsmuren heb je een fantastisch uitzicht over de oude stad en omliggende olijfbomen. Het achterland kun je het beste bezoeken buiten het hoog seizoen anders staat het er vol met massa’s toeristen.

Hieruit blijk nog maar eens dat het nemen van een reis buiten de toeristische hotspots zich loont. Met ruige rotsachtige kusten, rustige wandelpaden en veelal traditie, is de Costa Brava terecht één van de populairste toeristische bestemmingen – en dat zonder de gekke feesten in Lloret de Mar.

Wil je meer weten over deze regio, de rest van Spanje, of zoek je een goede Spanje deal? Kijk dan eens op mijn pagina met de beste deals en veel info voor jouw perfecte Costa Brava vakantie of bekijk direct het aanbod voor all inclusive vakanties in Spanje.