Binnenkort op vakantie naar het paradijselijke Curacao? Lees dan snel welke bezienswaardigheden je gezien moet hebben op het eiland!

Bij Curaçao denk je snel aan uren luieren op het strand en cocktails drinken aan de strandbar. Dat is natuurlijk heel leuk, maar eigenlijk zonde, want er vallen zoveel bezienswaardigheden op dit tropische eiland te ontdekken. Fotografeer de kleurrijke huisjes in Willemstad, proef de lokale drank, ontdek het onbewoonde Klein Curaçao en nog veel meer…

 1. Forten Curacao
 2. Hato grotten
 3. Natuurparken
 4. Struisvogelboerderij
 5. Aloë Vera Plantation
 6. Musea
 7. Handelskade
 8. Bruggen
 9. Klein Curacao
 10. Curacao Sea Aquarium
 11. Landhuis Chobolobo
 12. Zoutpannen

1. Forten op Curacao

Openingstijden & prijzen: Het museum is van maandag-vrijdag van 10.00-13.30 uur geopend. Op zaterdag is de fortkerk van 09.30-11.00 uur geopend.

Curacao kent meerdere forten die alleen al voor het prachtige uitzicht een bezoek waard zijn. De forten zijn vroeger door Nederlanders gemaakt om de bewoners van het eiland te beschermen tegen gevaren, zoals vijandige aanvallen. Tegenwoordig staan er nog acht forten, van wat er destijds een stuk meer waren. Sommige van hen zijn omgebouwd tot een hotel, musea of restaurant. Het bekendste én best bewaarde fort is Fort Amsterdam, gelegen in het centrum van Willemstad en zelfs onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vroeger leefden alle bewoners van het eiland in dit fort tot dat de dreiging meer en meer afnam. Daarna vestigden meer bewoners zich buiten het fort, waarna dit de hoofdstad van het eiland is geworden. Dit gele bouwwerk dient vandaag de dag als zetel van de Curacaose regering. Je kunt de binnenplaats van het fort dagelijks bezoeken.

Een ander fort is “Fort Nassau”, dat nog bijna in zijn oorspronkelijke staat is. Waar het eerst een militaire functie had werd het fort later omgetoverd tot verkeerstoren. Nu kun je er terecht voor een hapje en een drankje in het gelijknamige restaurant, terwijl je geniet van het mooiste uitzicht van het eiland.

Bezienswaardigheden Curacao Fort Amsterdam Curacao

2. Hato Grotten

Openingstijden & prijzen: Van maandag-zondag vindt tussen 09.00-14.00 elk uur een rondleiding plaats. Dit kost ongeveer 14 gulden voor volwassenen en 10,5 gulden voor kinderen tot en met 12 jaar.

Een bezienswaardigheid om niet te vergeten tijdens jouw vakantie op Curacao zijn de Hato Grotten. Deze grotten werden miljoenen jaren geleden onder de zee gevormd en hebben tegenwoordig een oppervlakte van maar liefst 4900 vierkante meter. De grotten zijn alleen te betreden onder begeleiding van een gids. Tijdens een rondleiding leer je hoe deze grotten zijn ontstaan, spot je indianentekeningen en kom je alles te weten over de geschiedenis van deze bijzondere plek. Zo verstopten slaven zich hier vroeger voor hun meesters en verbleven hier soms wel maanden achter elkaar. O ja en let goed op, want onderweg kun je zelfs vleermuizen tegenkomen!

Hato Grotten Curacao

3. Natuurparken

Hofi Mango

Hofi Mango is één van Curacao’s nieuwste aanwinsten! Dit natuurpark is pas sinds september 2022 geopend. Wat ons betreft is dit de ultieme ontsnapping tussen al het strandhoppen door. In het park vind je onder andere mangobomen, mooie wandelroutes en bloementuinen. Het is mogelijk om het park onder begeleiding van een gids te bezoeken, zodat je net wat meer te weten komt over de geschiedenis van het park en de verschillende soorten flora en fauna. Daarnaast laat je alle negatieve energie achter je wanneer je door de vrijheidsmuur loopt. In het park kun je via een stijle trap – dat ook wel de trap naar de hemel wordt genoemd – klimmen naar top van een heuvel. Hier geniet je van een verse kokosnoot terwijl je uitkijkt over de prachtige omgeving (inclusief Christoffelberg!).  Het park blijft zich ontwikkelen, want binnenkort kun je ook een hapje eten in het restaurant en er ligt zelfs een zipline in het verschiet. Cool!

Gurutip: zorg ervoor dat je insectenspray meeneemt, want het park is ook erg geliefd onder muggen.

Christoffel Park

Voor alle wandelliefhebbers onder ons is dit de place to be, het Christoffel Park (met de Christoffelberg). Je vindt dit park op het hoogste punt van het eiland – namelijk op 375 meter hoogte! Naast talloze planten- en vogelsoorten (met een beetje geluk zelfs flamingo’s!) word je hier verrast door een waanzinnig landschap.

Shete Boka park

Kun jij geen genoeg krijgen van de natuur? Zet dan koers richting het nabijgelegen Shete Boka park. Hier zie je het geweld van de natuur terug in de ruige kliffen en wilde golven.

Curacao Marine Park

Naast deze twee landparken beschikt Curacao ook over een onderwaterpark, namelijk het Curacao Marine Park. In deze onderwaterwereld kom je onder andere kleurrijk koraal, jarenoude scheepswrappen en zeldzame diersoorten tegen. Wat dacht je van een onderonsje met een haai, rog of zeeschildpad? Ook om te duiken ben je hier aan het juiste adres, want het park beschikt over maar liefst 19 duiklocaties.

Christoffel Park Curacao

4. Struisvogelboerderij

Openingstijden & prijzen: De boerderij is dagelijks geopend tussen 9.00-16.30 uur, waarvan elk uur een tour begint. Een safaritour bedraagt ongeveer 36 gulden voor volwassenen en 27 gulden voor kinderen.

Van de vissen in het aquarium stappen we over naar de struisvogels op de boerderij. ”Lees ik dat nou goed?” zul je je afvragen. Ja zeker! Deze oorspronkelijk Afrikaanse vogel heeft al een tijdje zijn plek gevonden op Curacao en zijn te bewonderen op een 40 jaar oude struisvogelboerderij vlakbij de Sint Joris Baai. Tijdens dit populaire uitstapje krijg je een tour over de boerderij met een safaritruck. Naast alle leerzame en leuke feitjes krijg je hier de mogelijkheid om de dieren te voeren en te aaien. En je kunt er je twijfels bij hebben, maar een ritje op een van de dieren van een paar minuten behoort ook tot de mogelijkheden. Mocht de honger je niet vergaan bij het idee kun je in het restaurant op de boerderij ook een stukje struisvogel proeven in de vorm van een steak of eieren. Verder vind je op het terrein nog een souvenirwinkel, een speelplaats en een uitkijkpost.

Struisvogelboerderij Curacao

5. Aloë Vera Plantation

Openingstijden & prijzen: De toegang tot deze plantage is gratis van maandag-zondag tussen 9.00-16.30 uur. Er worden tours gegeven van maandag-vrijdag om 10.00 uur en om 11.00 uur. De kosten hiervoor bedragen 14 gulden.

Kan jouw huid na alle zonnestralen en het zoute water wel een boost gebruiken of ben je je vergeten in te smeren? Dan biedt de Aloë Vera Plantation, vlakbij de struisvogelboerderij, misschien een uitkomst. Dit is geen kleine plantage, want je vindt hier meer dan honderdduizend(!) stuks van deze plant. Op de plantage is een winkel aanwezig, waar je producten met aloë vera kunt kopen, zoals huidverzorging en sapjes.

Aloe Vera Plantation Curacao


6. Musea op Curacao

Curaçao Museum

Openingstijden & prijzen: Je kunt het Curaçao Museum bezoeken van dinsdag-vrijdag tussen 08.30-16.30 uur. Op zaterdag is het museum geopend tussen 10.00-16.00 uur. Voor een ticket betaal je 10 gulden.

Ondanks dat Curaçao niet zo groot is zijn er meer dan genoeg musea te vinden. Van historie tot kunst; voor iedere vakantieganger zit er vast een interessant museum bij. De bekendste (en oudste) van allemaal is het Curaçao Museum. Een bezoekje aan dit museum brengt je even terug naar de 19e eeuw. Je vindt hier schilderijen van zowel nationale als internationale kunstenaars en eeuwenoude voorwerpen van oude indianen. Daarnaast spot je hier ook de cockpit van het eerste KLM-vliegtuig dat van Nederland naar Curaçao vloog, hoe tof?!

Tula Museum

Een ander museum dat door veel bezoekers als zeer indrukwekkend wordt ervaren is het Tula Museum. Dit museum is vernoemd naar een slaaf, Tula, die vroeg de leiding had over de opstand tegen de slavernij. Dit deed hij vanuit het landhuis en de plantage, waar ook het museum is gelegen. Het kan zijn dat de naam je bekend voor komt, want dit verhaal is verfilmt tot ‘’The Revolt’’. In het museum kom je allerlei verhalen en voorwerpen tegen uit deze tijd. Let op: dit museum is tijdelijk gesloten wegens renovatie en zal naar verwachting in de loop van 2023 weer open gaan.

Kura Hulanda Museum

Openingstijden & prijzen: Het museum is maandag-zaterdag geopend tussen 08.00-16.00 uur en op zondag tussen 09.00-14.00 uur. Entreekosten bedragen 18 dollar voor volwassenen, 12,50 voor kinderen (tot 12 jaar) en ouderen en 14,25 voor studenten.

 

Wil je tijdens je vakantie op Curaçao alles te weten komen over de geschiedenis van het eiland? Loop dan even naar binnen bij Kura Hulanda. Hier krijg je een goed beeld van de eerste inwoners en kom je erachter hoe de (Nederlandse) slavenhandel een rol heeft gespeeld op het eiland. Ook beschikt het museum over een uitgebreide kunstcollectie en een beeldentuin.

Overige musea op Curacao

Naast de genoemde musea zijn er nog veel meer musea op het eiland te ontdekken! Bij alle musea ontdek je een ander aspect van de geschiedenis op Curacao. Zo leer je meer over het Joodse leven op het eiland in het Jewish Cultural Historical Museum en kom je in het Octagon Museum meer te weten over de band tussen het eiland en de Zuid-Amerikaanse bevrijdingsstrijder Simón Bolívar. Ook andere musea zoals het Curacao Maritime Museum, het Kas di Pal’i Maishi, het Savonet Museum, het Curacao Postal Museum en Yotin Kortá zijn stuk voor stuk een bezoekje waard.

7. Handelskade

Denk je aan Curaçao, dan zie je naast de witte stranden ook meteen de Handelskade met de gekleurde huisjes voor je. Een foto van dit vrolijke plaatje mag niet ontbreken tijdens je vakantie. De kade vind je in Willemstad, de hoofdstad van het eiland. Eenmaal aangekomen aan de overkant begint de ontdekkingsreis door de bruisende stad. Sluit jouw bezoek af met een verfrissend drankje op een terras aan het water en ervaar het ultieme vakantiegevoel!

Handelskade Curacao

8. Bruggen op Curacao

Je bereikt de handelskade te voet via de Koningin Emmabrug, maar misschien wel beter bekend als de Pontjesbrug. Deze drijvende brug verbindt de stadsdelen Punda en Otrobanda met elkaar. Op meerdere momenten per dag gaat de brug open voor de schepen. De brugwachter vaart de hele brug dan naar één kant van het wal, wat een erg leuke gebeurtenis is om te zien. Gurutip: bezoek de brug ook zeker een keer wanneer het donker is, want dan is alles kleurrijk verlicht. Wanneer je met de auto bent rijd je over de Julianabrug, die je in de verte kunt zien. Deze 56 meter hoge brug is door de hoogte alleen bestemd voor autoverkeer.

Bezienswaardigheden Curacao Julianabrug

9. Klein Curacao

Openingstijden & prijzen: De kosten voor een dagtrip naar Klein Curacao verschillen tussen de 219 en 269 gulden.

Een dagtripje naar Klein Curaçao is een vereiste op jouw bucketlist tijdens deze vakantie. Dit onbewoonde eiland heeft namelijk het witste en breedste strand van Curaçao. Ook heb je hier een grote kans om schildpadden te spotten tijdens het snorkelen! Het eiland is vrijwel alleen te bereiken tijdens een georganiseerde dagtrip. Bij zo’n trip vaar je ’s ochtends binnen twee uurtjes naar het eiland en keer je aan het eind van de middag weer terug. De lekkere drankjes en feestelijke muziek zorgen voor een gezellige sfeer aan boord. Alleen hiervoor is deze activiteit je geld al meer dan waard! Op het eiland zijn nauwelijks voorzieningen aanwezig, maar je kunt wel gebruik blijven maken van de faciliteiten op de boot waar je mee bent gekomen. Ook je drankjes en een uitgebreide BBQ zit vaak bij deze activiteit inbegrepen. Let er wel op dat je genoeg zonnebrand meeneemt, want er is weinig schaduw te vinden op het eiland. Oja, en een reistabletje is ook niet onbelangrijk mocht je snel zeeziek worden. Krijg je niet genoeg van de witte stranden? Bekijk dan onze top 10 mooiste stranden op Curacao!

Bezienswaardigheden Curacao Klein Curacao

10. Curacao Sea Aquarium

Openingstijden & prijzen: Het aquarium bezoek je van dinsdag-zaterdag tussen 08.00-17.00 uur. Een ticket kost ongeveer 27 gulden voor volwassenen en 12 gulden voor kinderen. Voor een meerprijs krijg je toegang tot de Ocean Lens Experience of de Animal Encounters experience.

Tropische vissen spotten zonder te snorkelen doe je in het Curaçao Sea Aquarium. De aquaria die je hier vindt staan in directe verbinding met de open zee. Hierdoor kun je de Curaçaose onderwaterwereld op je dooie gemakje ontdekken! Naast dat dit een mooie belevenis is voor bezoekers, is de omgeving zo natuurlijk mogelijk gebleven en dus niet schadelijk voor de dieren. Kom jij hier tijdens je vakantie schildpadden, dolfijnen en misschien zelfs haaien spotten?

Curacao Sea Aquarium

11. Landhuis Chobolobo

Openingstijden & prijzen: Het landhuis is geopend van maandag-vrijdag tussen 08.00-17.00 uur. Voor een standaard tour inclusief cocktail betaal je 15 gulden. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Hét drankje van Curaçao is het populaire Blue Curaçao, een likeur gemaakt van de lokale citrusvrucht Laraha. In Landhuis Chobolo kun je met eigen ogen aanschouwen hoe deze blauwe likeur wordt gedistilleerd. De rondleiding, met natuurlijk als afsluiter een proeverij, is een leuk en leerzaam uitstapje tussen al het strandhoppen door. Proost!

Landhuis Chobolobo Curacao

12. Zoutpannen

De Zoutpannen van Jan Thiel is een bijzondere plek op het eiland. Waar dit vroeger een zoutplantage was, kun je hier vandaag de dag een mooie wandeling of fietstocht maken. Doe dit alleen niet in de middag. De temperaturen kunnen hier namelijk hoog oplopen. Naast dat dit gebied mooi is om te zien, komen er ook veel flamingo’s op af. Ook voor andere vogelsoorten is dit een geliefde plek om te bezoeken. En goed nieuws, want de vlakte kun je gratis bezoeken!

Zelf de natuur verkennen, meer leren over de geschiedenis en de mooiste bezienswaardigheden ontdekken? Check dan onze beste aanbiedingen naar dit prachtige eiland.

Curaçao aanbiedingen

 

Meer uit het Travel Magazine: