De situatie is ernstig en het is een dramatische race tegen de klok: met het stijgen van de zeespiegel neemt het gevaar op de ondergang van de Malediven toe. Wat de beslissing van president Trump tegen de klimaatovereenkomst van Parijs voor deze situatie kan betekenen, kan je hier lezen.

Wanneer we aan de Malediven denken, dan komt er maar een beeld in onze gedachten naar boven: een groep dromerige eilanden, prachtige stranden en luxe resorts. Het feit dat dit paradijs in de nabije toekomst misschien niet meer bestaat wordt nu intensief besproken. De aankondiging van de Amerikaanse president Trump over het terugtrekken van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs baart vooral de voormalige president van de Malediven zorgen. Mohamed Nasheed vecht al jaren voor een verandering in het denken over de Malediven. In een recent interview waarschuwde hij nog voor de gevaren die de Malediven moeten gaan trotseren.

Klimaat veranderingen in het paradijs

maledives_flugzeug_shutterstock_384263848-Copy

Groot gevaar voor de Malediven

Krantenkoppen zoals ‘Het einde van de Malediven’ circuleren momenteel over het internet. Wordt de situatie hier een beetje overdreven of is er serieus gevaar voor deze groep eilanden in de Indische Oceaan? Een uitleg: de Malediven liggen net boven de zeespiegel met ongeveer 1,5 meter.

“De Malediven liggen maar net boven de zeespiegel”

Als de zeespiegel blijft stijgen als gevolg van de opwarming van de aarde, dan zal het niet lang meer duren voordat deze eilandengroep niet meer boven water, maar onder water ligt. Er zijn geen deskundigen nodig om deze situatie te kunnen bevestigen, aangezien het vrij duidelijk is. Mohamed Nasheed vroeg al aandacht voor deze dreigende situatie door een klimaatconferentie onder water te houden. Een indrukwekkende boodschap, die hij nogmaals herhaalde en versterkte tijdens een interview met Sky News.

Hoe serieus is de situatie?

De media rapporteren dagelijks over de gevolgen van klimaatverandering: je hoort vaak over rapporten met de mogelijke effecten van de opwarming van de aarde. De Malediven zijn een verdrietig voorbeeld van een van de droombestemmingen die op de lijst staan van landen die bedreigd worden door het stijgen van de zeespiegel.

Het IPCC World Climate Report zegt:

“Veel van de kleinere eilandstaten, met name die van de Stille Oceaan en de Indische Oceaan, vallen onder de meeste bedreigde door de klimaatveranderingen en de stijgende zeespiegel. Veel infrastructuur en sociaal-economische activiteiten liggen langs de kust – in veel gevallen zelfs op hetzelfde niveau als de huidige zeespiegel. De erosie van de kust, de penetratie van zoutwater, overstromingen en vervuiling van het land zijn al op vele eilanden ernstige problemen. “

Concreet betekent dit dat de stijging van de zeespiegel op veel eilanden al langere tijd zorgt voor problemen die in de komende jaren steeds bedreigender kunnen worden. Daarom is een verandering van houding ten aanzien van de Malediven absoluut noodzakelijk.

Het rapport gemaakt door de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) kan je hier in detail lezen.

Klimaatveranderingen… code rood?

De door de klimaatverandering veroorzaakte stijging in de zeespiegel betekent dat de Malediven ernstig in gevaar zijn. Als we deze paradijselijke eilanden in leven willen houden, moeten we meer acties ondernemen die vergelijkbaar zijn met het Parijs akkoord. Daarom is ex-president Nasheed bijzonder bezorgd over de terugtrekking van de VS uit de overeenkomst.

De klimaatveranderingen zullen niet alleen de Malediven bedreigen. Plaatsen zoals Venetië en de Great Barrier Reef komen ook steeds meer en meer onder de aandacht. Dit is een belangrijk en urgent onderwerp wat ons allemaal aangaat!! Zeker nu de Verenigde Staten, als een van de belangrijkste en financieel sterkste deelnemers aan het klimaatakkoord van Parijs, zich hebben teruggetrokken, is betrokkenheid van alle andere deelnemers erg belangrijk. Alleen als iedereen actief mee doet is het mogelijk om deze droombestemmingen behouden en te beschermen.