Ga je binnenkort op vakantie of rondreis naar de Verenigde Staten? Dan heb je een ESTA nodig! Lees hier alles over de ESTA voorwaarden en wat je moet doen om dit toeristenvisum voor Amerika te verkrijgen.

Ben je, net zoals ik, ook zo gek op de Verenigde Staten als vakantiebestemming? Van haar schitterende natuurgebieden zoals het Yosemite National Park en de Grand Canyon tot de indrukwekkende metropolen New York en Los Angeles, de bezienswaardigheden van de Verenigde Staten zijn enorm veelzijdig. Voordat je op het vliegtuig stapt, moet je wel eerst reistoestemming hebben om het land te mogen betreden. Dit kun je op twee manieren doen. Vraag via de Amerikaanse ambassade een visa aan of vraag online een ESTA aan. Dat laatste is de beste en makkelijkste optie wanneer je als toerist naar de Verenigde Staten reist. Hieronder vertel ik je alles over het aanvragen van een ESTA en wat je hiervoor nodigt hebt.

Wat is een ESTA? | Wat zijn de voorwaarden voor een ESTA?
Hoe vraag je een ESTA aan?Kosten ESTA | Advance Passenger Information

Wat is een ESTA?

ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorization’. Dit online systeem van de regering van de Verenigde Staten bepaalt of burgers van tientallen landen via het Visa Waiver Program het land mogen betreden. Dit betekent dat reizigers geen visum nodig hebben en alleen een ESTA volstaat. Landen met een ESTA zijn onder andere Australië, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en natuurlijk ook Nederland. Je vraagt een ESTA eenvoudig en snel via een online formulier aan. Wanneer je ESTA goedgekeurd is, mag je maximaal 90 dagen aan één stuk in de Verenigde Staten blijven. Een ESTA is twee jaar geldig – of korter, indien je paspoort eerder verloopt – en geeft je de mogelijkheid om in die tijd meerdere keren naar de Verenigde Staten te reizen.  Elk bezoek aan Amerika mag niet langer zijn dan 90 dagen.

Wat zijn de voorwaarden voor een ESTA?

Om een ESTA voor de Verenigde Staten aan te vragen, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Je dient een geldig paspoort te hebben dat tot minstens één dag na terugkomst van je reis naar de Verenigde Staten geldig is.
  • Je paspoort moet voorzien zijn van een ingebouwde digitale chip die door de machine leesbaar is. Alle Nederlandse paspoorten die sinds 1995 zijn uitgegeven voldoen aan deze eis.
  • Je vult online een ESTA formulier in met onder andere je persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, paspoortnummer) en beantwoordt een aantal vragen over mogelijke ziekten, eerdere visa en het wel of niet hebben van een strafblad.
  • Je aanvraag voor een ESTA moet je ten minste 72 uur voor vertrek naar de Verenigde Staten online indienen. Over het algemeen krijg je vrijwel direct antwoord, maar toch raad ik je aan om dit zo snel mogelijk te doen. Heb je een vakantie geboekt, regel dan direct je ESTA dan hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.

Esta voorwaarden

Hoe vraag je een ESTA aan?

Een ESTA aanvragen is heel eenvoudig en kost je slechts een paar minuten. Ga naar de ESTA website en vul daar het aanvraagformulier in. Zorg dat je je paspoort en persoonlijke gegevens bij de hand hebt om in te vullen. Vul alle vragen secuur en waarheidsgetrouw in en stuur je aanvraag in. Vaak krijg je snel bericht of je ESTA aanvraag goedgekeurd is. Wanneer je aanvraag nog niet verwerkt is, kun je de status hiervan op dezelfde website checken. In principe is het niet nodig om je ESTA uit te printen, maar ik raad je aan om dit voor de zekerheid toch te doen.

Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een ESTA?

De totale kosten voor een ESTA voor de Verenigde Staten bedragen $14. Dit bedrag is opgesplitst in twee delen. Je betaalt $4 wanneer je jouw aanvraag voor een ESTA indient en nog eens $10 zodra het reisdocument toegekend wordt.

Advance Passenger Information (API)

Je hebt je vliegtickets, je hebt een ESTA geregeld en bent klaar voor je reis, toch? Nog niet helemaal. Wanneer je op vakantie gaat naar de Verenigde Staten ben je verplicht een aantal gegevens door te geven via Advance Passenger Information (API). Vaak kun je deze informatie direct na het boeken doorgeven via de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Goed om te weten

Zoals je ziet is het aanvragen en verkrijgen van een ESTA voor een vakantie naar de Verenigde Staten niet veel werk en zo gebeurd. Wel is het goed om te weten dat een ESTA nog geen toegang garandeert tot Amerika. Dit digitale systeem wordt gebruikt om toekomstige reizigers naar de Verenigde Staten te screenen op veiligheidsrisico’s. Een ESTA geeft je toestemming om een vliegtuig te boarden naar de Verenigde Staten onder het Visa Waiver Program. Uiteindelijk wordt pas bij de douane in de Verenigde Staten beslist of je het land daadwerkelijk mag betreden. In de praktijk komt het zelden voor dat je als Nederlandse toerist met een ESTA toegang tot het land geweigerd wordt.

Wil je je nog beter voorbereid zijn op je vakantie naar de Verenigde Staten, lees dan hier alles over reizen naar Amerika

Verenigde Staten deals

Lees meer over de Verenigde Staten in het Travel Magazine