Krijg jij geen genoeg van het diepe poeder en ben je liever off piste dan on piste te vinden? Lees hier dan alles over freeriden in Oostenrijk’s populairste skigebied!

Een spierwitte afdaling strekt zich voor je uit. Een fijn zonnetje straalt aan de hemel en in de sneeuw is nog geen spoor te bekennen. Met je skies of snowboard glijd je door de poedersneeuw en trek je buiten de gebaande paden je eigen pad. Freeriden is de ultieme wintersport voor alle avonturiers en adrenalinejunkies! Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is het freeride mekka van Oostenrijk. Dé plek dus voor alle liefhebbers van de sport om nieuwe routes te ontdekken en voor newbies om hun eerste bochten off-piste te maken.

Wat is freeriden? | Veilig freeriden
Freeriden in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang FieberbrunnFreeride World Tour | Boek jouw wintersport vakantie

freeriden
© saalbach.com / M. Knoll

Wat is freeriden?

Wat is freeriden nou eigenlijk, vraag je je misschien af. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: freeriden is off-piste skiën of snowboarden. Je gaat weg van de gebaande paden (letterlijk!) en zoekt zelf de mooiste afdalingen op waar je door verse poedersneeuw naar beneden zigzagt. Freeriden draait om vrijheid. Je volgt niet een voorbereide en uitgestippelde piste, maar vind je eigen weg en route door de sneeuw. Zowel skiën en snowboarden valt onder freeriden en deze sport is mogelijk op elk niveau. En het mooie is, je kan overal en altijd freeriden. Zolang er genoeg sneeuw ligt natuurlijk.

 

Veilig freeriden in het Skicircus

Lijkt dat jou wel wat, je eigen pad uitstippelen door de sneeuw? Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, een van de populairste skigebieden van Oostenrijk, is de perfecte plaats om kennis te maken met deze uitdagende wintersport. Of om, als je al wat ervaring hebt, nieuwe afdalingen en uitdagingen te vinden. Het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn beschikt niet alleen over fantastische gebieden om te freeriden, maar biedt je ook de perfecte omstandigheden om jouw freeride avontuur zo gemakkelijk en veilig mogelijk te maken.

Freeriden brengt namelijk wel wat risico’s met zich mee. Lawines vormen een van de grootste gevaren voor off-piste skiën en snowboarden. Bij het Streuböden Valley station vind je een infopunt waar je het lawine waarschuwingssysteem kunt checken en informatie en kaarten vindt om jouw freeride route mee uit te stippelen. Bij veel bergstations vind je tevens checkpoints om je lawinepieper te testen. Dit apparaat zendt radiosignalen uit in geval van nood bij een lawine waardoor slachtoffers van lawines sneller gevonden worden. Bij Schattberg en de Zillstatt lift kun je hiermee oefenen.

Tips voor veilig freeriden:

  • Werk met een buddy systeem. Ga nooit alleen off-piste skiën of snowboarden.
  • Check altijd het lawine report.
  • Check de weersvoorspelling. Twijfel je of de omstandigheden goed genoeg zijn? Vraag het aan een local.
  • Zorg dat je de juiste materialen bij hebt, o.a. een lawinepieper, sonde en een schep. Controleer van te voren of je lawinepieper goed werkt.
  • Ga bij twijfel op pad met een ervaren gids die de regio goed kent.
freeride saalbach
© saalbach.com / Mirja Geh

Mooiste freeride plekken in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn heeft niet alleen alle faciliteiten in huis om jouw freeride avontuur veilig te laten verlopen, ze maken je het ook heel makkelijk. ‘Easy up – Wild down” is het motto. De 70 moderne skiliften in het skigebied brengen je omhoog waarna je zelf je afdaling en route naar beneden kiest. Bij de Asitzmuldenbahn in Leogang vind je zelfs een heel Freeride Park met diverse obstakels in de sneeuw. Daarnaast vind je off-piste diverse freeride routes die duidelijk aangegeven zijn en gelden sommige pistes ook als freeride gebieden. Dit is het geval wanneer een piste na verse sneeuwval niet meer geprepareerd wordt.

Is jouw vakantie in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn je eerste kennismaking met freeriden, dan is het verstandig om met een ervaren freeride gids op pad te gaan. Deze gids weet welke gebieden veilig zijn en of de omstandigheden geschikt zijn om op pad te zijn. In Saalbach, Hinterglemm, Leogang en Fieberbrunn zitten allemaal skischolen met gecertificeerde gidsen die je de weg kunnen wijzen in de wereld van freeriden.

Freeriden Saalbach
© saalbach.com / Stefan Voitl

Freeride World Tour

Misschien is dit allemaal niet voor jou en blijf je liever lekker op de pistes, dat kan natuurlijk ook! Wil je toch iets van deze spectaculaire sport meepakken, zorg dan dat je tussen 7 en 13 maart 2020 in Fieberbrunn bent. Deze week vindt de Freeride World Tour in het Oostenrijkse skigebied plaats. De beste freeriders ter wereld overwinnen tijdens deze wedstrijd een 620 meter lange afdaling die begint op 2118 meter hoogte. Toeschouwers verzamelen in Contest Village op de 1645 meter hoge Lärchfilzkogel. Hier volg je de Freeride World Tour live op een groot scherm. Benieuwd dat eraan toegaat? Bekijk hieronder de race van een paar jaar geleden!

 

Meer uit het Travel Magazine: