Wanneer heteroseksuele koppels op vakantie gaan hoeven ze meestal minder lang na te denken over bestemmingen dan homoseksuele koppels. Welke landen zijn er nou eigenlijk homovriendelijk? Waar vinden de leukste evenementen plaats en in welk hotel kun je het beste slapen? Ik heb een overzicht gemaakt van de nieuwste en meest traditionele homovriendelijke reizen voor je.

Hoe tolerant zijn mensen, vakantiegangers en wetten, in de richting van gay vakanties? Worden homoseksuelen vervolgd? Zijn er religieuze of sociale regelgevingen? Tobias Sauer van Spartacus Reizen zei: “Homo’s en lesbiennes moeten altijd goed op de hoogte zijn van de wettelijke beperkingen van de locatie die ze bezoeken. Natuurlijk wordt niemand direct gevraagd wat hij / zij doet in bed. Vaak genoeg, bijvoorbeeld in de Malediven, het speelt nauwelijks een rol maar er is ook een andere kant.”

Gay vakanties – Vakanties voor homo’s en lesbiennes

Gay Travel Index | Bijzonderheden voor homoreizen

Populaire bestemmingen voor homovriendelijke vakanties

Europa | Verenigde Staten |Azië & Afrika |Cruises

Landen die je moet vermijden

Gevaarlijke landen voor homoseksuelen

Gay Travel Index: De meest homovriendelijke landen

Hand in hand lopen over de promenade, je genegenheid tonen zonder daarvoor oordelende blikken te ontvangen klinkt als een normale zaak, toch? Hoewel mensen in veel landen toleranter en meer ontspannen in de richting van homo’s en lesbiennes zijn geworden, zijn er nog steeds veel uitzonderingen. In de Gay Travel Index heeft een Berlijnse uitgever alle landen ter wereld onderzocht op basis van criteria. De criteria luidden: Zijn er wetten tegen discriminatie? Hoe zit het met het homohuwelijk? Kunnen homo’s en lesbiennes kinderen adopteren? Zweden, Canada en Portugal delen op het moment de titel ‘homo vriendelijkste land ter wereld’. Sommige minder geschikte vakantiebestemmingen in de wereld voor homo’s en lesbiennes zijn onder andere: Somalië, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Rusland, Jamaica en zelfs de populaire bestemming Egypte. Het is goed om dit soort dingen te weten voordat je je gay vakantie boekt!

Top 5 homovriendelijke landen

 • Zweden
 • Canada
 • Portugal
 • Malta
 • Oostenrijk

Top 5 riskante landen

 • Somalië
 • Iran
 • Verenigde Arabische Emiraten
 • Saudi Arabië
 • Jemen

   Onderaan dit artikel vind je een lijst met landen die erg populair zijn onder de toeristen, maar waar je als homoseksueel goed over na moet denken voor het boeken.

Wat maakt gay vakanties speciaal

Ik vraag mij nu af of het motto ‘mensen van dezelfde soort blijven bij elkaar’ geldt voor homo reizen. Olivia Jones heeft haar twijfels. “In de gay scene observeerde ik een stijgende trend in het bijwonen van normale heteroseksuele evenementen en de trend van geheimhouding onder de homoseksuelen neemt merkbaar af!” Toch blijft de doelgroep interessant voor organisatoren. Homoseksuelen hebben over het algemeen een aanzienlijk inkomen, sparen vaak geld en worden beschouwd als luxe georiënteerd, maar toch ‘gemakkelijk tevreden te stellen’.

In 1993 werd de reisorganisatie ‘Gay & Lesbian Travel Association (IGLTA)’ opgericht door een groep touroperators en hoteleigenaren. Grote reisbureaus bieden ook aparte reizen aan gericht aan deze doelgroep. Zelfs de ‘BlinkBoeken’ functie bij Eurowings maakt het nu voor homoseksuelen mogelijk om te kiezen uit bestemmingen die, vanzelfsprekend, homovriendelijk zijn. Natuurlijk zijn de belangen van homoseksuelen hetzelfde als die van heteroseksuelen: sommige willen op een strandvakantie, anderen gaan liever een stad bezoeken. Vakanties voor homo’s en lesbiennes zijn gevarieerd, maar helaas nog steeds beperkt.

Populaire bestemmingen voor homo’s en lesbiennes

Het reisgedrag van de verschillende geslachten kan soms wat verschillen, maar over een aantal bestemmingen zijn de homoseksuelen het laaiend eens. Ik laat je hier kennis maken met de meest populaire en gay-tolerante landen ter wereld voor je homo vakanties.

Gran Canaria, Mykonos & Berlijn – Gay vakanties in Europa

Europa heeft vele interessante bestemmingen waar homo’s en lesbiennes op vakantie kunnen gaan zonder oordelende blikken. Zoals reeds is vermeld toont de ‘Gay Travel Index’ aan dat er veel landen zijn in Europa waar je zonder zorgen heen kan reizen.

De nummer 1 bestemming voor homo’s en lesbiennes in Europa is het Canarische Eiland Gran Canaria! Er zijn velen bars, disco’s en stranden die perfect inspelen op de homoseksuele gemeenschap. De highlight van deze gemeenschap is het Yumbo Centrum in Playa del Inglés. Deze plek zal je niet alleen tevreden stellen met de talrijke mogelijkheden om te winkelen, maar ook met zijn kleurrijke bars. Je kan onder andere langs bij Bar Adonis, Bar Diamonds en andere hippe clubs.

Women couple in LA

Niet ver van de stad vind je ook een verzameling stranden die erg populair zijn onder homoseksuelen. Hier kan je andere homoseksuelen ontmoeten of heerlijk relaxen. Tip: van 7 t/m 17 mei 2020 vind hier het populaire Maspalomas Gay Pride plaats. Een hele week van feest vieren, zonnen en nieuwe mensen leren kennen. Wat wil je nog meer? 😉

Als we het toch hebben over vakantiebestemmingen die in het bijzonder homo vriendelijk zijn, moet je de volgende bestemming niet vergeten: het Griekse eiland Mykonos. Er zijn tal van homo stranden, zoals het Super Paradise Beach. Hier zal je een kleurrijk nachtleven hebben in een van de talloze bars en clubs. De kleine wijk genaamd ‘Klein Venetië’ in het centrum van Mykonos is een populaire ontmoetingsplaats voor deze gemeenschap.

Gay hotels in Europa:

Spanje

Spanje is een zeer populaire bestemming op het gebied van homo-reizen. Dit is omdat niet alleen Gran Canaria, maar ook Ibiza een top bestemming is voor homo-en lesbische reizen. Platja d’es Cavallet is een van de favoriete ontmoetingsplaatsen van het eiland. In het bijzonder is de Chiringay Beach Bar erg populair, waar je een cocktail bestelt en verdere plannen maakt voor een avondje feesten. Er zijn veel grote party hotspots en prachtige stranden te vinden op het eiland.

Griekenland

Het Griekse eiland Lesbos is ook populair bij koppels van hetzelfde geslacht. Het kleine kustplaatsje Skala Eressos richt zich speciaal richting lesbiennes. Het Sappho Women’s Festival vind jaarlijks plaats op dit prachtige eiland in september. Dit jaar zal het festival, waar workshops, concerten en feesten op de agenda staan, gehouden worden vanaf 7 t/m 21 september 2019.

Degenen die de voorkeur hebben aan een uitstapje naar de stad in plaats van een strandvakantie, moeten naar Europa. Hier neemt Berlijn de leiding, als de grootste gay-metropool van Europa. Meer dan 300.000 homoseksuelen mannen en vrouwen leven in deze prachtige stad aan de rivier de Spree. 150 homo barren, een homo museum, evenals modewinkels en sportclubs maken Berlijn het Mekka voor homoseksuelen. Tip: Op 27 juli 2019 vindt de jaarlijkse Christopher Street Day plaats op het Kurfürstendamm in Berlijn. Vier hier de diversiteit in de hoofdstad van Duitsland!

Andere interessante bestemmingen voor een homo vriendelijke stedentrip in Europa zijn München, Praag, Wenen, Stockholm, en Kopenhagen. Naast de typische bars en clubs zijn deze steden ook gastheer van grote evenementen. Denk aan speciale kerstmarkten en Gay Prides. Tip: als je nog op zoek bent naar een leuke stedentrip kan je hier even rondkijken.

Florida, New York & Californië – Gay reizen in de Verenigde Staten

Een steeds populairdere bestemming voor homo’s en lesbiennes zijn de Verenigde Staten. Of het nu een stedentrip New York, een strandvakantie Florida of een road trip Amerika is, de mogelijkheden die homoseksuelen hebben in de Verenigde Staten zijn enorm. Plus: in juni 2016 werd er een wet aangenomen in de Verenigde Staten die het homohuwelijk toestaat in 50 staten. Een grote stap richting gelijkheid! Een reis naar de staat Florida is vooral erg populair omdat deze staat het meest tolerant is. Er zijn bijvoorbeeld delen van het strand aan de South Beach gemarkeerd met een regenboogkleurige vlag. Dit als indicatie voor een ontmoetingsplek voor homo’s en lesbiennes. Alle hoogtepunten waar je van kan genieten tijdens een vakantie Miami en Florida kan je vinden in mijn Travel Magazine.

Trend: Gay reizen in Thailand & Zuid Afrika

Gay hotels in Azië & Afrika:

De bevolking in Thailand wordt gezien als bijzonder tolerant en er zijn een heleboel transseksuelen en ladyboys hier te vinden. Op de populaire eilanden van Koh Samui, Koh Ngan en Koh Chang vind je veel bars die perfect voldoen aan de behoeften van homoseksuelen. Homo’s en lesbiennes worden vaak gediscrimineerd en vervolgd in Afrika. Echter, in Zuid-Afrika is dit weer heel anders dan in de rest van het continent. Vooral in Kaapstad en Johannesburg heeft zich een kleurrijke gay-scene vastgesteld en is hiermee vergelijkbaar met gay-vriendelijke steden in Europa. De Gay Pride parades werden decennia geleden ingevoerd in Zuid-Afrika. De ‘Cape Town Pride (februari) en de ‘Johannesburg Pride (oktober) worden jaarlijks gevierd.

Cruises voor homoseksuelen

Als je niet een specifieke bestemming wilt bezoeken en van diversiteit houdt, kun je ook eens een cruise overwegen. Of je nu een homo- of heteroseksueel bent, de voordelen van een cruise blijven hetzelfde. Je kunt lekker relaxen op het dek, maar ook genieten van de vele spannende excursies naar bestemmingen die je bezoekt. Veel aanbieders, onder andere TUI, hebben al een naam gemaakt in de gay scene met hun gay-vriendelijke cruises. Zij organiseren regelmatig cruises voor homo’s en lesbiennes. De keuze van de bestemmingen is zo kleurrijk als de gemeenschap: Kroatië, Griekenland, Rome en zelfs Singapore en Thailand.

Two Friends On The Beach Together

Gevaarlijke landen voor homo’s en lesbiennes

Zoals vermeld in het begin van het artikel zijn er veel landen die worden beschouwd als minder gay-vriendelijk en meer vijandiger naar homoseksuelen. In sommige landen zijn homoseksuelen in letterlijk in gevaar als ze openlijk hun seksualiteit laten zien. De resultaten van de Gay Travel Index geven aan dat landen zoals Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Nigeria en Egypte koppels van hetzelfde geslacht niet tolereren. In sommige gevallen staat er zelfs de doodstraf op homoseksuelen handelingen. In Iran (zie onderaan de Index) zijn mensen zelfs in het openbaar geëxecuteerd voor hun homoseksuelen genegenheid. De belangrijkste reden voor dit gedrag is de hoge religieuze invloed op de samenleving. Ook in Rusland en Jordanië worden homoseksuelen vaak vervolgd voor hun homoseksualiteit. Volgens de Gay Travel Index worden de volgende populaire vakantielanden beschouwd als ongeschikt en gevaarlijk voor homo’s en lesbiennes:

 • Iran
 • Jamaica
 • Rusland
 • Maledieven
 • Dominicaanse Republiek
 • Egypte
 • Bahama’s
 • Maleisië

Ik zou graag horen over je ervaringen! Waar kun je de meest relaxte vakantie vieren? Heb je ooit zelf slechte ervaringen gehad? Ik hoop dat dit artikel je enkele tips heeft kunnen geven!