Kreta, Rhodos, Corfu…Stop! Kos hoort zeker thuis in het lijstje mooiste Griekse eilanden. Wat je allemaal op Kos kan verwachten, laat ik je vandaag lezen in dit artikel.

Iedereen die van plan is binnenkort een vakantie naar Griekenland te maken raakt verwend aan het aantal keuzes dat er zijn qua prachtige eilanden om te bezoeken. Door hun reputatie komen snel Rhodos, Corfu en Kreta naar boven als het gaat om een vakantiebestemming zoeken. Maar het is zeker ook de moeite waard om even verder te kijken naar andere eilanden. Om de resterende twijfel weg te nemen, introduceer ik je hier het Griekse eiland Kos en vertel ik je wat je er allemaal kunt doen!

Met deze Kos tips wordt je vakantie helemaal perfect

Kos in een oogopslag | Pro Toerisme | Kos stad | Bezienswaardigheden | Mooiste stranden | Vakantieplanning

 

 

Kos in een oogopslag

Om je een ruw idee van het eiland te geven, zullen we eerst beginnen met een kleine spoedcursus. Hoewel het hele eiland Kos 28 keer kleiner is dan Kreta, is het het op twee na grootste eiland van de Dodekanesos eilanden. Op slechts 3,5 kilometer van de populaire Turkse vakantiebestemming Bodrum, biedt dit eiland je de perfecte plek om een gevarieerde vakantie te vieren. Zoals je kan zien op de foto’s is Kos een zeer lang en tegelijkertijd smal eiland. Hierdoor kom je snel bij nieuwe kustgebieden en komt het pure vakantiegevoel naar boven. En de kusten van het eiland, of liever gezegd de stranden, is iets waar het land echt trots op is. Met ongeveer 20 kilometer lange stranden verleid Kos je voor een bezoek. Dit zijn ook meteen de grootste stranden aan de Egeïsche Eilanden.

“De stranden van Kos behoren tot de mooiste stranden van de Egeïsche Eilanden…”

Kenmerkend voor alle Griekse eilanden, en hiermee ook Kos, kan er een piek temperatuur van 40 ° C bereikt worden. Dit zorgt ervoor dat de meeste vakantiegangers hun dagen doorbrengen aan het strand of aan het zwembad. Regen en wolken kom je in de maanden mei tot en met oktober zelden tegen, met heel misschien een licht windje of een klein buitje uitgezonderd. Wanneer het bijna te mooi klinkt om waar te zijn, heeft Kos nog meer voordelen: het eiland heeft een prachtige natuur te bieden, zoals we over het algemeen ook gewend zijn van de andere Griekse eilanden.

 

Pro Toerisme

Als Rhodos niet uitgeroepen zou zijn tot beste zon eiland, zou Kos deze titel zeker weten in de macht hebben gesleept. Dit eiland leeft voornamelijk van het Griekse toerisme. Dit is reden genoeg om zich als eiland goed te focussen op de aankomende toeristen uit de hele wereld. Opvallend is hier vooral dat de medewerkers van de VVV-kantoren op Kos ongelooflijk behulpzaam zijn en vriendelijk tegen alle toeristen. Niet voor niets zorgt dit eiland er zo voor dat er elk jaar meer en meer toeristen op bezoek komen. Dankzij het platte land is deze bestemming ook bijzonder populair bij fietsers – er zijn zelfs speciale fietspaden met lengtes van wel 30 kilometer!

Kos stad

Kos stad is niet alleen de hoofdstad van het eiland, maar tegelijkertijd ook de grootste en meest toeristische plaats. Hier vindt je alles voor je vakantie wat je hartje maar kan begeren: kleine boetiekjes nodigen je uit voor een wandeling, gezellige tavernes laten de Griekse mentaliteit doen leven en laat het kleurrijke leven in de stad opbloeien. Je moet bovenal een bezoekje brengen aan de open lucht taverne Ampavris. Niet alleen bevind deze taverne zich in een traditionele tuin van een landhuis, je bezoekt hem ook nog onder het genot van vers bereide culinaire hoogstandjes. Helaas is Kos stad de enige plek waar zo veel verschillend aanbod is. Hoewel er natuurlijk ook andere steden op het eiland zijn, zijn die niet een erg grote aanvulling op de tavernes. Er zijn in deze steden verschillende hotels en supermarkten te vinden.

kos5

Bezienswaardigheden en excursies

Ook wanneer Kos niet zo veel bezienswaardigheden zou aanbieden, is een bezoek aan het eiland het zeker waard. We waren gebleven in Kos stad, waar je je kan onderdompelen in de Embros Therme in de open zee. Als je geïnteresseerd bent in architectuur zul je zeker blij worden bij het aanzicht van de belangrijke Asklepieion stad. Je vindt deze slechts vier kilometer richting het zuidwesten, in het voormalige sanatorium van de stad Kos. Hier kan je gemakkelijk heen met de bus of per huurauto. Deze medische faciliteit is al in de 4e eeuw voor Christus gebouwd.

Zin in een uitje?

Onderneem een reis naar het Lido Water Park in het noorden van het eiland. Hier vind je diverse glijbanen, zwembaden en leuke animatie die zorgen voor een afwisselende dag op een van de mooiste eilanden van Griekenland.

Je kan op op bezoek gaan in het bergdorpje Zia, waar het hoogste punt van het hele eiland is. Hier heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland. En als je een keer deze plek bereikt, heb ik hier nog een speciale taverne tip voor je: test de originele Griekse specialiteiten en geef jezelf over aan de traditionele eiland wijn van de taverne Oromendon. Je zal verrast zijn dat deze heerlijke Griekse snacks niet in Nederland te vinden zijn.

Foto: pisaphotography /Shutterstock.com

Maar maak je geen zorgen, dit was niet alles wat je tijdens een verblijf in Kos kan doen. Tenslotte heeft het eiland een lange kustlijn, en een bezoek aan het Turkse vasteland loont ook. Dagelijks worden er diverse boottochten aangeboden op Kos, naar bijvoorbeeld het naburige eiland Nisyros. Zo kan je gemakkelijk een onvergetelijke reis maken naar de vulkaan van het eiland en een bezoekje brengen aan de mooie dorpjes om een kijkje in het leven te nemen van de lokale bevolking. Je kan ook overwegen om een veerboot te nemen naar de Bodrum, aan de Turkse kust. Heb je al gedacht aan hoe versteld je vrienden en geliefden zullen staan als je thuis komt met niet alleen Griekse souvenirs, maar ook Turkse? 🙂

Mooiste stranden

Op Kos kan je kiezen tussen een strand met zand of kiezelstenen. Er wordt gezegd dat vooral de grote resorts aan de noordkust, zoals Tigaki, Marmari, en Mastichari, de mooiste stranden van het eiland hebben, maar natuurlijk verschillen de smaken hierin. En zo is hier ook de keuzen aan jou; heb je liever een verlaten strand of vind je het niet erg tussen de toeristen te zitten?

Ik kan je zonder twijfel het strand van Tigaki in het noorden van het eiland aanraden, of die van Kephalos wat ten zuidwesten op Kos ligt. Op beide stranden kan je heerlijk een paar uur uitrusten op het zachte zandstrand. Je wordt ook nog eens beloond met een aantal fijne strandbars en kristalhelder water. Ook de Paradise Beach doet zijn eer naam aan op dit eiland.  Op dit strand kunnen de sportievelingen zich echt uitleven.

De volgende vakantiebestemming is bepaald

Nou, wat denk je van het Griekse eiland Kos? Wie houdt er van de glanzende zon op je huid en perfecte ontspanning, in combinatie met zo af en toe een uitstapje? Dan weet jij hierbij al wat je volgende vakantiebestemming moet zijn. Kos is heel goed bereikbaar vanuit Nederland en met een huurauto kan je zo het hele land ontdekken. Stuur mij maar een kaartje als je er bent! 🙂

Hier vind je gunstige vluchten naar Kos

Hier vind je de actuele deals naar Kos

Meer tips voor de Griekse eilanden: