Van vergane glorie in Catania en het fotogenieke Taormina tot de indrukwekkende Etna – hier vertel ik je mijn ervaringen over Oost-Sicilië. Lees snel verder om meer te weten te komen over de mooiste bezienswaardigheden in het oosten van Sicilië.

Sicilië is een fijne reisbestemming voor in de herfst en lente. De temperaturen zijn aangenaam en buiten het hoogseizoen wordt het eiland niet overspoeld door toeristen. Cultuur – en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want het eiland kent een bijzondere geschiedenis, prachtige natuur en uiteraard heerlijk eten.  Ik heb verschillende plekken aan de oost-kust van Sicilië bezocht: van de ruige Etna tot aan het fotogenieke Taormina.

Vergane glorie in Catania

Catania is na Palermo de grootste stad van het eiland. Op het eerste gezicht krijgt de stad niet de schoonheidsprijs, maar toch zijn er wat pareltjes te vinden. In de stad worden vergane gebouwen afgewisseld met barokke monumenten. Vooral de met zwart lavasteen gebouwde monumenten rondom Piazza del Duomo geven de stad karakter. Behalve de prachtige Kathedraal staat een opmerkelijke obelisk met olifant op het plein. Vervaardigd uit zwart lavasteen is het olifantje het symbool van Catania. Het is echter onduidelijk wat het olifantje hier naartoe heeft gebracht.

Voor een mooi stukje Catania moet je naar het straatje Via Crociferi dat gesierd wordt door typische barokke gebouwen. Een andere must-see is de vismarkt La Pescheria op piazza Pardo. Een bezoek aan deze vismarkt is een hele ervaring. De verschillende soorten vis vliegen je om de oren en het geschreeuw van de marktkoopmannen die hun vis aanprijzen, kan rechtstreeks uit een Italiaanse opera komen. Eindig de dag met een spritz en cannoli in de buurt van operagebouw Teatro Bellini.

Voor een paar dagen in Catania heb ik overnacht in de B&B Aloi wat gerund wordt door het gastvrije stel Claudia en Peppe. Deze Airbnb is zeer centraal gelegen in een rustige zijstraat. De kamers waren zeer ruim en erg schoon. Elke ochtend maakte Peppe een heerlijk ontbijtje voor me klaar. Daarnaast voorzien ze je van de fijnste tips over de beste restaurants en leukste bezienswaardigheden. Via Airbnb kun je een kamer boeken bij Claudia en Peppe.

Indrukwekkende Etna

Als je Sicilië zegt dan zeg je Etna. Je kunt niet om de vulkaan heen. De Etna domineert het landschap aan de oostkust van Sicilië. Het is de grootste nog actieve vulkaan in Europa en naast de grote centrale krater zijn er nog talloze kleine kraters. Vele excursies worden georganiseerd waarmee je de kraters kunt bezoeken. Je kunt ervoor kiezen om met de kabelbaan de Etna op te gaan. Echter wordt je niet helemaal naar de top gebracht. Vanaf de 2500 meter kun je ervoor kiezen om met een bus de krater te bezoeken De echte fanatiekelingen beklimmen de Etna onder begeleiding van een gids. Voor dat laatste koos ik. Pasten je wandelschoenen niet meer in je handbagage? Maak je geen zorgen. Bij de meeste excursies is het mogelijk om schoenen te huren.

Met een klein groepje liepen we gestaag de Etna op. Onderweg zie je stoom opkomen en met het afdalen moet je jezelf afremmen om niet weg te glijden in het wegschuivende lava as. De Etna is zeker geen saaie zwarte vlakte. Zo lopen we op een gegeven moment op een krater die roodbruin gekleurd is. In de winter kleurt de Etna zelfs wit en is het mogelijk om te snowboarden of skiën. Zelfs buiten de wintermaanden is het aan te raden om een dikke jas en sjaal mee te nemen, want bovenop de krater kan het koud worden.Vanuit Catania gaat een bus die je in 2 uur netjes bij de Etna afzet.

Fotogeniek Taormina

Taormina, de parel aan de Ionische Zee – zo luidt een van de vele bijnamen van dit charmante stadje. Niet voor niets wordt het door de Sicilianen gezien als een van de mooiste plekken op het eiland. Door de schitterende ligging in de heuvels, heb je een prachtig uitzicht vanuit de stad over de zee en op de Etna. Taormina ligt op ongeveer een uur rijden van Catania. Ondanks dat het stadje vaak overspoelt wordt door toeristen is het zeker een bezoek waard.

Het Teatro Greco, een prachtig Grieks-Romeinse openluchttheater midden in het centrum van de stad,  is het bekendste monument van Taormina. Het theater is gebouwd in de derde eeuw en is nog altijd in gebruik, met elk jaar voorstellingen die van juni tot en met oktober worden opgevoerd. Maar het mooiste schouwspel is toch het adembenemende panorama op zowel de Etna als de zee. Laat de hordes toeristen achter je op de hoofdstraat en dwaal door de smalle fotogenieke straatjes van de stad.

Op Sicilië vind je talloze mooie stranden en baaitjes. Een van de mooiste plekjes volgens de Sicilianen is Isola Bella, een beschermd schiereilandje voor de kust van Taormina. Dit eilandje is bij eb te bereiken via een zandpad of anders met de kabelbaan. Dit is de perfecte plek om bij te komen na een dag de stad te hebben verkend.

Smaakt dit naar meer? 

Sicilië vakanties

Meer uit het Travel Magazine: