Toscane heeft zo veel te bieden, dat het moeilijk is deze regio samen te vatten. Ga met me mee op reis en leer de betoverende steden en landschappen van dit gebied kennen!

De schoonheid van Toscane betovert elk jaar miljoenen bezoekers. De grootste aantrekkingskracht wordt uitgeoefend door de steden Florence en Pisa. Daarnaast staat Toscane bekend om het kenmerkende glooiende landschap, de dichte bossen, wijnregio’s en vele olijfbomen en de mooie historische dorpjes. Toscane laat zich het best ontdekken per huurauto, zodat je alle bezienswaardigheden en dorpjes kunt bereiken en verkennen, natuurlijk het liefst tijdens de beste reistijd voor Toscane. De regio is niet alleen heel mooi, ook geschiedenisliefhebbers komen hier vol aan hun trekken. We beginnen dan ook met onze rondreis door Toscane in de hoofdstad van de regio: Florence.

Rondreis door Toscane

Florence | Etruscan Riviera | Elba | Pisa | Siena

Chianti | Parco della Maremma | Monte Prado

 

 

Florence – kunst treft la dolce vita

Florence, het voormalige centrum van handel en financiën, vormde in de Middeleeuwen het centrum van de macht. Onder anderen de beroemde familie de Medici, kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci en de beroemde Galileo Galilei kwamen hier vandaan en maakten van Florence de bakermat van de Renaissance. Nog steeds is de invloed van hun kunst en inzichten duidelijk herkenbaar. Of je nu een van de talrijke musea, bruggen of kathedralen bezoekt, het indrukwekkende verleden is altijd aanwezig.

Florence vanuit de lucht

De kust van Toscane – de Etruskische Riviera

Als je speciaal naar Toscane komt voor de stranden, om wat te zwemmen en heerlijk te ontspannen, dan zit je goed aan de zogenaamde Etruskische Riviera. Kiezel- en zandstranden strekken zich kilometers lang uit, zodat er altijd wel een plaatsje onder de zon voor je vrij is aan de kustlijn van Livorno, in het westen van Toscane.

Weetje: de beroemde Vespa scooters komen uit Toscane. Maak de bochtige straten van Toscane onveilig met een cultscooter!

Een bijzonder geliefde badplaats is die bij het stadje Castiglioncello, welke wordt gekenmerkt door de rotsachtige kust en de vele baaien. Een relaxte dag op het strand van Toscane wordt perfect afgerond met een wandeling door de mooie bossen.

Naast vele hotels, vind je in Castiglioncello ook kleine restaurantjes en barretjes waar je de avond romantisch afsluiten kunt.

De costa Etruschi in Toscane

De Toscaanse archipel – het eiland Elba

Tien kilometer van de Italiaanse kust, midden in de Toscaanse archipel, ligt het beroemde eiland Elba. Het makkelijkst is om de dagelijks uitvarende veerboot (ook voor auto’s) naar het eiland te nemen. Dat heeft als voordeel dat je nog steeds mobiel en flexibel bent. Naast stranden met helder water vind je er ook historische plaatsen, zoals de residentie van de in ballingschap levende Franse keizer Napoleon en nog oudere ruïnes van Romeinse bouwwerken.  Na een uitgebreide rondtour over het eiland is het zeker de moeite waard om naar de top van de Monte Capanne te klimmen. Vanaf Elba’s hoogste top heb je een prachtig uitzicht over de eilanden van de Toscaanse archipels. Zie je er tegenop om de duizend meter hoge berg te voet te bedwingen, dan kun je ook de kabelbaan nemen. Deze gaat tussen april en oktober meerdere keren per dag.

Het eiland Elba voor de kust van Toscane

Pisa – meer dan alleen een scheve toren

Als je in Toscane bent, is het zonde om niet even een bezoek te brengen aan de stad Pisa. De meeste mensen kennen de stad alleen van de scheve toren, maar wist je dat Pisa een echte studentenstad is?  De Universiteit van Pisa en diverse elitescholen zorgen ervoor, dat meer dan de helft van de bevolking uit studenten bestaat. Gedurende het semester is er dan ook volop reuring in de stad en in het nachtleven.

First things first: nadat je massa’s toeristen bent gepasseerd en een ludieke foto hebt gemaakt met de beroemde Toren van Pisa, is het tijd om door de smalle zijstraatjes van Pisa te wandelen. Deze zijn nog in originele staat en maar weinig toeristen zijn hier bekend. Terwijl de grote massa zich voor de beroemde toren verdringt, kun jij de historische binnenstad van Pisa in alle rust verkennen en bijvoorbeeld een van de oudste botanische tuinen ter wereld bezoeken, of een blik werpen op de oude kerken Santa Maria della Spina en San Paolo a Ripa d’Arno. Ook de Camposanto Monumentale is wel een bezoekje waard. Deze monumentale begraafplaats heeft een zeer gedetailleerde gotische façade die niet alleen architectuurliefhebbers versteld doet staan. ’s Avonds kun je in de stad genieten van live muziek of een goed glas Italiaanse wijn, uitgaan is hier echt een belevenis!

De toren van Pisa

Siena – chique gotiek en snelle paarden

In het centrum van Toscane ligt de mooie stad Siena. Deze stad is een van de mooiste van heel Italië en valt op door de fantastische middeleeuwse stadskern. Met dank aan de goed bewaard gebleven gotische structuren staat de stad op de UNESCO werelderfgoedlijst. Naast het historische stadshart, staat Siena ook bekend om de paardenrennen van Palio di Siena, die twee keer per jaar gehouden worden. Deze wedstrijd tussen naburige regio’s wordt al sinds de middeleeuwen gehouden op het centrale plein bij de Palazzo Pubblico, het gemeentehuis van Siena, midden in de stad en is nog altijd heel populair. Een van de mooiste bezienswaardigheden van Siena is de Dom van Siena, die uit wit en zwart marmer bestaat.

Het Piazza del Campo in Siena

Op zoek naar wijn in Chianti

Nu we over de regio Toscane spreken, mag niet onbenoemd blijven dat in bijna een derde van de streek wijn gecultiveerd wordt. Dan is het natuurlijk logisch dat we opsteken in de beroemde Chianti bergen, om ons met de kunst van het wijnmaken bezig te houden.

“Wijn is de poëzie van de aarde”

Je zult vele wijndorpjes vinden in dit gedeelte van Toscane. Deze hebben zich gespecialiseerd in het verbouwen en produceren van wijn, en proberen tegelijkertijd toeristen iets van deze kunst mee te geven. In de plaatsjes Castellina, Gaiole en Radda kun je je vergapen aan enkele kastelen en paleizen. Deze zijn deels omgebouwd tot wijnkastelen en bieden precies de romantische omgeving die vele vakantiegangers in Toscane zoeken.

De omgeving van Siena

Het Parco della Maremma natuurgebied

Als je je voor de flora en fauna van Toscane interesseert, dan raad ik een bezoek aan het Parco della Maremma natuurpark aan. Je kunt hier zelfs een kleine Italiaanse safari beleven. Stuur je auto over de aangegeven routes, aanschouw wilde zwijnen en herten en geniet van de bijna ongerepte natuur tijdens een wandeling langs de ruige kust. Als je er graag in gezelschap op uit trekt, dan kun je deelnemen aan een rondleiding of excursie door het gebied. Je struikelt hier bijna over de ruïnes en oude abdijen, die herinneren aan lang vervlogen tijden. Bijzonder interessant zijn de prehistorische grotten in het natuurgebied, die het verhaal vertellen van de vroege nederzettingen in de regio. Er is van alles te ontdekken in Parco della Maremma!

Wandelen op Monte Prado

De Monte Prado is met 2054 de hoogste berg van Toscane. Liefhebbers van frisse berglucht en lange wandelingen komen hier aan hun trekken. Naast het overvloedige groen van de omliggende velden, kun je hier soms ook op sneeuw stuiten! Een mooi contrast met de bonte kleuren van de rest van Toscane.

no instagram post found

Heb ik je kunnen overtuigen van een bezoek aan deze prachtige regio? Toscane behoort niet voor niets tot mijn favoriete vakantiebestemmingen in juni.

Alle Toscane vakanties

Meer uit het Travel Magazine: