Dat Minnesota een rijke historie heeft, valt niet over te twisten! Lees in dit travel magazine alles over de mooiste bezienswaardigheden in de Amerikaanse staat, die je een kijkje geven in de geschiedenis van de native Americans.

Minnesota is een Amerikaanse staat in het noorden van de Verenigde Staten met, zacht gezegd, een rijke historie! De eerste bewoners van Minnesota waren, net zoals in andere delen van Amerika, native Americans. Vandaag de dag kun je je in veel delen van Minnesota nog wanen in het oorspronkelijke leefgebied van verschillende native Americans, zoals de Dakota en Ojibwe. Bezoek verschillende nationale parken in Minnesota waar je van alles leert over de leefwijze van de oorspronkelijke bewoners, bezoek musea die beeldende verhalen vertellen en ga een hapje eten in een restaurant gerund door native Americans op hun heilige grondgebied. Minnesota is de place to be voor zowel cultuur-, geschiedenis- en natuurliefhebbers!

State Parks Minnesota

State historic sights

Food spots

State parks

1. Pipestone National Monument

Pipestone (oftewel pijpsteen) wordt door native Americans al meer dan duizenden jaren als heilig beschouwd. Misschien denk je: “wat is pijpsteen?” Deze ontzettend zeldzame steen is rozerood van kleur en op maar weinig plekken te vinden. Hoewel sommigen beweren dat deze steensoort alleen in Minnesota te vinden is, is dit toch niet helemaal het geval. Wel vind je de steen nergens van betere kwaliteit dan in Pipestone National Monument. Omdat de steen een beschermende werking heeft in de cultuur van de native Americans, worden er ceremoniële vredespijpen en andere talismannen van gemaakt. De steensoort heeft een diepe verbondenheid met de natuur.

Waterval

Historie

Pipestone National Monument is een prachtig state park met een rijke historie die je vindt in het zuidwesten van het Amerikaanse Minnesota. Talloze native Americans vanuit het hele land hebben tradities die hen met deze plek verbinden, Euro-Amerikanen bezoeken en schrijven er al sinds de jaren 1600 over en archeologen hebben bewijzen gevonden voor meer dan 3000 jaar menselijke activiteit op deze plek. Vandaag de dag is het Pipestone National Monument officieel verbonden met 23 inheemse stammen. Zij houden de oude tradities van de steengroeven tot op de dag van vandaag in ere.

Winning

Tegenwoordig wordt er in het park nog steeds pijpsteen gewonnen. Echter is dit alleen voorbehouden aan Amerikaanse stammen die zijn ingeschreven bij de federale regering als erkende stam. Zo kunnen zij een aanvraag doen voor een jaarlijkse vergunning waarmee zij pijpsteen kunnen winnen uit de steengroeves. De wachtlijst voor zo’n jaarlijkse groevevergunning is alleen wel ontzettend lang op het moment. Zo moet je momenteel wel 10 jaar wachten voordat je de vergunning in handen hebt!

Waterval

Natuur

Pipestone National Monument is een unieke hotspot in Minnesota. Het is niet alleen een culturele plek, maar tegelijkertijd een prachtige locatie om te genieten van natuur. De locatie van het park staat bekend als Coteau des Prairies, wat het Hoogland van de Prairies betekent. In het park vind je meer dan 500 plantensoorten, zo’n 100 verschillende vogelsoorten, 25 zoogdiersoorten, 26 vissoorten en nog veel meer! Ook een waterval zul je tegenkomen tijdens jouw bezoek aan dit nationale park in Minnesota. De combinatie van culturele en natuurlijke bronnen maakt Pipestone National Monument zeker de moeite waard!

Wat te doen?

Pipestone National Monument is een ideale plek om een dagje te vertoeven. Maak een tour met een gids of ga lekker picknicken in het park. Het kan hier allemaal! Daarbij is het park ook nog eens budgetproof, want je betaalt hier helemaal niks voor de entree van het park.

Toegang: gratis
Openingstijden: 24 uur per dag

2. Grand Portage National Monument

In dit state park vind je het iconische Grand Portage-pad, welke werd gebruikt door native Americans en (ontdekkings)reizigers om hoge watervallen en kloven te omzeilen. Zo is het duizenden jaren een belangrijke transportroute geweest, voornamelijk voor de bonthandel. Door de strategische geografische ligging maakte dit pad deel uit van de oude transcontinentale handelsroute die de Grote Meren (de vijf grote meren op of bij de grens van Canada en de Verenigde Staten) met het binnenland van het continent verbond. Zo kun je je dus voorstellen dat deze plek een rijke historie kent, want zonder de Grand Portage zouden de Canadese en Amerikaanse politieke geschiedenis en nationale grenzen er heel anders uit hebben gezien.

Ligging

Grand Portage National Monument ligt in het noordoosten van Minnesota. In het noorden en zuiden wordt het Grand Portage-pad begrensd door het leefgebied van de Grand Portage-stam. In het oosten grenst Lake Superior aan het park en in het westen vind je Pigeon River en Canada. Dit national park is 710 hectare groot en bestaat uit twee districten die worden verbonden door het Grand Portage-pad. Het westelijke district (Fort Charlotte) wordt nowadays voornamelijk gebruikt als kampeerterrein voor wandelaars en aanlegplaats voor kanoreizigers. Een klein monument van rivierstenen laat de overblijfselen van het historische fort zien dat hier ooit heeft gestaan. Het oostelijke district, oftewel Lakeshore, kent tal van historische gebouwen en tuinen. Ook het visitor center vind je in dit gebied.

Grand Portage trail

Vanuit Fort Charlotte starten kanoërs aan de Grand Portage trail. Dit wordt ook wel het hoogtepunt van een ongelooflijk toffe kanoreis genoemd die begint bij de Boundary Waters Canoe Area Wilderness (BWCAW) en de provinciale parken Quetico en La Verendrye (samen bekend als het Superior-Quetico complex). Aan het einde van deze tocht bereiken de kanoërs hun eindbestemming Lake Superior. Voor de sportievelingen onder ons is dit een unieke ervaring die je zeker niet wilt missen tijdens een bezoek aan Minnesota.

Natuur

Het Grand Portage National Monument is niet alleen een belangrijke locatie geweest voor de (bont)handel. Nee, want vandaag de dag geniet je er van de meest prachtige natuur en wildlife. Dit grotendeels intacte ecosysteem biedt een belangrijke leefomgeving voor diersoorten die je voornamelijk in de meest noordelijke landen tegen kunt komen. Denk aan elanden, maar ook trekvogels, zoogdieren, amfibieën en vissen kun je in het park spotten.

Eland

Wat te doen?

Natuurlijk wil je tijdens jouw bezoek aan Grand Portage National Monument alle mooie plekken zien. Onze nummer één tip: hiking! Wil je het nog avontuurlijker maken? Maak dan een kanotrip. Je kunt er ook voor kiezen om hier rond te dwalen door het museum of een film te bekijken over het park.

Toegang: gratis
Openingstijden: 08.30 – 16.30

State historic sites

1. Mille Lacs Indian Museum and Trading Post

Ontdek het verhaal van de Mille Lacs Band of Ojibwe, een soevereine en federaal erkende Amerikaanse stam. De leden van deze stam wonen al generaties lang in het oosten en midden van Minnesota. Het is een zelfbesturend volk van zo’n 4800 leden dat zich inzet voor het behoud van hun cultuur, taal, rechten en manier van leven. In dit museum, welke het bekendste State Historic Site is, vind je inheemse voorwerpen en museumstukken. Ook worden er demonstraties en rondleidingen gegeven, zodat je alles leert over de cultuur van deze stam. Op deze plek scoor je lokaal gemaakte kunst en handwerk in de gerestaureerde handelspost uit 1930.

Het museum

In dit museum maak je een reis door het verhaal van de Mille Lacs Band of Ojibwe stam. De museumstukken gaan terug naar de tijd van hun vestiging in Noord-Minnesota tot aan het heden. Zo zie je onder andere kunst en ambachten van het Ojibwe volk, maar ook weefgetouwen en een interactief Ojibwe taalspel voor kinderen. Om het belang van de inheemse taal te benadrukken, worden de teksten bij de tentoonstelling zowel in het Engels als Ojibwe vertaald.

De winkel

In de jaren 1910 werd er een “handelspost” geopend waar de leden van de Mille Lacs Band hun kunst vertegenwoordigden. Vandaag de dag wordt de kunst van meerdere stammen over heel Noord-Amerika verkocht in deze unieke winkel. De keuze is reuze in deze winkel, want je treft hier onder andere handgemaakte schilderijen, dromenvangers, manden, kralenwerk, mocassins en nog veel meer! Voor de boekenliefhebbers is deze winkel ook zeker de moeite waard, want je kunt hier kiezen uit een grote selectie boeken van en over native Americans uit Minnesota en andere delen van Noord-Amerika. Deze winkel wil plaatselijke kunstenaars motiveren en ondersteunen om hun lokale ambachten te blijven uitoefenen als onderdeel van hun culturele erfgoed. Hoe mooi?

Toegang: volwassenen – $10
kinderen onder 4 jaar – gratis
65+ & kinderen tussen 5-17 jaar – $8
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag 10.00 – 17.00

2. Traverse des Sioux

Duizenden jaren lang leefde de Dakota, een native American stam, in Traverse des Sioux, gelegen aan de benedenloop van de Minnesota River. Dit gebied werd in het begin van de 19e eeuw voornamelijk bezocht door Europese Amerikaanse bonthandelaren, missionarissen en ontdekkers. In 1851 werd het Verdrag van Traverse des Sioux ondertekend tussen de Amerikaanse regering en de Dakota-stam. Dagelijks kun je de paden bezoeken van zonsopgang tot en met zonsondergang. Deze plek is zeker de moeite waard voor zowel cultuur-, geschiedenis- als natuurliefhebbers.

Minnesota River

Historie

Voor duizenden jaren werd er in Traverse des Sioux gejaagd door native Americans en werd de plek gebruikt als ontmoetingsplek. Hier konden de stammen gemakkelijk de ondiepe rivier oversteken. Toen in 1851 het verdrag tussen de Dakota-stam en de Amerikaanse regering werd ondertekend, wist helaas nog niemand dat dit zou leiden tot de US-Dakota War, die zo’n 10 jaar later plaatsvond. De oorlog brak uit toen de Amerikaanse regering haar beloften verbrak. Een groot deel van de Dakota-stam trok ten strijde tegen de Europese kolonisten. De gevechten duurden zes weken en veel mensen van beide zijden werden vermoord of vluchtten uit Minnesota.

Wat te doen?

Dompel jezelf onder in de verhalende geschiedenis van de rivieroversteek terwijl je geniet van de prachtige natuur en bezienswaardigheden. Je kunt op je eigen houtje touren langs de 10.000 jaar oude paden van de Minnesota River Valley. Borden langs de paden geven informatie over de Dakota-cultuur, het verdrag van 1851 en de gevolgen hiervan op de inheemse cultuur, de mensen, de bonthandel en ook de stad Traverse des Sioux. Wil je nog meer leren over het verdrag en de mensen die in Traverse des Sioux woonden? Dan kun je het aangrenzende Treaty Site History Center bezoeken.

Toegang: gratis
Openingstijden: van zonsopkomst tot zonsondergang

3. Lower Sioux Agency

Op deze plek vond de eerste georganiseerde aanval plaats in de Amerikaans-Dakota oorlog van 1862. Lower Sioux Agency is opgericht door de Amerikaanse regering in 1853 als administratief centrum van het pas opgerichte Dakota-reservaat. Je kunt hier een tentoonstelling bezoeken die het verhaal vertelt over de Dakota-stam van voor, tijdens en na de oorlog. Via de paden breng je een bezoekje aan het gerestaureerde stenen pakhuis uit 1861 en de Redwood Ferry crossing.

Toegang: volwassenen – $6
kinderen onder 4 jaar – gratis
65+ – $5
kinderen tussen 5-17 jaar – $4
Openingstijden: vrijdag t/m zondag 10.00 – 17.00

4. HoCokata Ti Dakota tentoonstelling

De openbare tentoonstelling van HoCokata Ti heeft een oppervlakte van wel 3800 m2 en heet Mdewakanton, wat Bewoners van het Geestmeer betekent. Het biedt bezoekers een culturele ervaring die de kennis over en het begrip voor het Mdewakanton Dakota-volk en hun geschiedenis vergroot. De tentoonstelling is open voor het publiek, dus je kunt hier zeker een bezoekje brengen tijdens jouw vakantie in Minnesota. Het biedt de Shakopee Mdewakanton Sioux-gemeenschap de kans om haar verhaal te delen met het grote publiek. Je kunt hier zowel individuele als groepstickets kopen. Ben je in Minneapolis? Dan ben je binnen 30 minuutjes al bij deze hotspot.

Toegang: volwassenen 18+ – $8
kinderen onder 5 jaar – gratis
65+ – $5
kinderen tussen 5-17 jaar – $5
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag 10.00 – 16.00

Food spots

The Sioux Chef’s Owamni Restaurant

Na al dat sightseeing snappen wij maar al te goed dat je trek hebt gekregen! Wat dacht je daarom van een bezoekje aan een restaurant dat wordt gerund door native Americans? In het restaurant Owamni krijg je een echte culturele experience. Het team in dit restaurant bestaat namelijk uit leden van verschillende stammen, waaronder ook de Dakota. Zij zetten zich in om de “Native American Cuisine” nieuw leven in te blazen en deze culinaire cultuur opnieuw op de kaart te zetten in de Noord-Amerikaanse keuken.

Owamni restaurant

Het menu

Dat je in dit restaurant een unieke ervaring zult hebben, is iets waar wij zeker van zijn! Er worden namelijk geen koloniale producten gebruikt, wat betekent dat er wordt gewerkt met inheemse voedselproducenten op lokaal en nationaal niveau. Ingrediënten die met liefde worden gebruikt in de keuken van Owamni Restaurant zijn bijvoorbeeld wildvlees, maïs en verschillende plantensoorten. Koloniale producten als tarwemeel, rietsuiker en zuivel vind je hier dus zeker niet op het menu. Zo ervaar je hier dus de ware smaken van Noord-Amerika tijdens jouw bezoek aan Minnesota. Hoe tof? Daarbij zijn de gerechten die hier worden geserveerd ook nog eens heel goed betaalbaar.

Heilige grond

Dat hier lekker eten wordt geserveerd, is nog niet alles! Met een bezoekje aan Owamni Restaurant bevind je je ook nog eens op een stukje heilige grond. Dit restaurant is namelijk gelegen in OwamniYomni, de heilige plaats van vrede en welzijn voor de Dakota en Anishinaabe stammen. Je vindt dit restaurant in het centrum van Minneapolis met uitzicht op de Mississippi River.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00 – 21.00

Powwows

Heb je ooit weleens van een powwow gehoord? Misschien denk je: “een powwat?” Laten wij het uitleggen. Een powwow is een traditie onder native Americans uit de Verenigde Staten en Canada. De traditie is een feestelijke bedoeling, want leden van de stam komen allen bij elkaar om te dansen en zingen. Er wordt muziek gemaakt die traditioneel is voor de stam. Het doel van een powwow is om de traditie van de native Americans in ere te houden, met het oog op de komende generaties. In de gehele staat worden er traditionele powwows georganiseerd. Bij Mystic Lake vind je echter een van de allergrootste welke iedere augustus plaatsvindt.

 

Meer lezen over Minnesota?