Zo snel mogelijk terug naar huis of het nieuws op je vakantie-adres afwachten? Ik sprak met Nederlandse reizigers die tijdens de uitbraak van het coronavirus op reis zijn of waren.

Sinds een paar weken staat de wereld dankzij het coronavirus op zijn kop. We blijven allemaal zo veel mogelijk thuis om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Maar hoe is het als je tijdens de uitbraak van het coronavirus net op vakantie bent of op reis bent aan de andere kant van de wereld? Blijf je daar of probeer je zo snel mogelijk terug te komen naar Nederland? Ik sprak een aantal Nederlandse reizigers.

De Nederlandse overheid, de reisbranche, verzekeraars en luchtvaartmaatschappijen werken samen aan het helpen van Nederlanders in het buitenland met de terugkeer naar Nederland. Via de speciaal daarvoor in het leven geroepen website www.bijzonderebijstandbuitenland.nl kunnen gestrande reizigers zich registeren.

Een vroegtijdig afgebroken wereldreis

Na een reis van twee jaar kwam Zaïda Ringel eerder naar huis. “Mijn oorspronkelijke plan was om vanaf Vietnam met de trein door China, Kazachstan en Rusland terug te reizen naar Europa, maar toen het virus uitbrak, werd al snel duidelijk dat dit toch niet zo’n goed idee was. In plaats van door China terug te reizen, zou ik eerst naar Japan vliegen en daarna treinen nemen door Rusland en Europa terug naar Nederland. Tot een week geleden was ik er nog van overtuigd dat dit nog steeds haalbaar was, nu klinkt het idioot. Ik was in Vietnam waar vrijwel meteen veel toeristische plekken afgesloten werden. Sommige eetgelegenheden wilden geen buitenlanders meer serveren en bij een aantal lokale winkeltjes waar ik naar binnen liep, keken ze verschrikt en zetten ze een ‘gesloten’ bord neer zodra ik de winkel uit liep. Voor mij werd het steeds moeilijker om van de plek te genieten, omdat ik me steeds minder welkom voelde en me schuldig begon te voelen dat ik daar was. Daarnaast was ik bang dat Nederland op een gegeven moment op slot zou gaan en ik niet meer naar huis zou kunnen. En heb ik niet genoeg geld om in een ander land vast te zitten.”

Het werd steeds moeilijker om van mijn reis te genieten.
De transsiberische spoorlijn bij Mongolie

“Waar zijn we mee bezig, we gaan naar huis!”

De 25-jarige Rens Windey is sinds oktober met zijn vriendin op reis en probeert nu vanuit de Filipijnen terug naar huis te komen. “In het begin waren we er prima onder. We hadden een leuke groep mensen en we zouden nog een tijdje op de stranden blijven chillen. Op een gegeven moment werden er extra ristricties opgelegd. Stranden gingen dicht, restaurants sloten hun deuren en het grootste deel van de dag zat je in het hostel. Dat was het moment waarop we dachten: waar zijn we mee bezig, we gaan naar huis. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Communicatie is slecht en traag hier en het internet ligt er steeds toevallig uit op momenten dat we dingen moeten regelen. Op dit moment is de situatie op de Filipijnen heel onzeker. Steeds krijg je te horen ‘we zijn ermee bezig, hou je telefoon in de gaten.’ Gelukkig blijken we nog steeds niet de enige toeristen hier te zijn en houden we hoop op een volgende vlucht. Eenmaal van het eiland af, wordt het strijden voor een plekje in een vliegtuig dat het land uit vliegt.”

Untitled-design-17
Rens in de Filipijnen

In quarantaine in Marokko

Sabine Oudekamp is met haar moeder in Marokko om familie te bezoeken. Ze zouden twee weken in Marrakesh blijven, maar de terugvlucht werd geannuleerd. “Het is eigenlijk best snel gegaan allemaal. Toen we hier net waren, was er niet zoveel aan de hand, maar om de paar dagen kwamen er meer en meer maatregelen bij. Ik probeer me er niet druk over te maken en probeer me aan alle regels te houden. Meer kan ik ook niet doen. Ik ben net afgestudeerd en heb geen verplichtingen in Nederland. Na deze vakantie zou ik beginnen met een zoektocht naar een baan. Mijn onderhuurder in Utrecht kan  langer blijven, dat geeft eigenlijk best rust. Ik probeer wel op de hoogte te blijven van het nieuws en repatriëringsvluchten. We lezen dat het chaotisch is op vliegvelden dus we houden ons daar nog even afzijdig van. We hebben geen haast en geven liever de mensen die echt naar huis moeten de kans. We hebben ons aangemeld bij bijzonderebijstandbuitenland.nl en verder is het vooral afwachten.”

Untitled-design-15
Sabine in Marokko

Zo snel mogelijk naar huis

Het was bijna onmogelijk om een vlucht te vinden en het idee dat je niet naar je eigen land kunt terugkeren is heel eng.

De 26-jarige Maaike Dubbeldam brak haar rondreis door Noord- en Zuid-Amerika eerder af vanwege het coronavirus. Samen met haar reisgenoten vloog ze vorige week vanuit Mexico terug naar Nederland. “In Mexico was er eigenlijk heel weinig van te merken. Vlak voordat we naar huis gingen, veranderde dat een beetje. We hoorden dat de scholen op 23 maart dicht zouden gaan, toen we mondkapjes wilden kopen voor onze vlucht waren die overal uitverkocht en in supermarkten kon je nu je handen desinfecteren. Verder was het wel nog gewoon druk op de stranden en waren alle cafés nog open. Na de persconferentie in Nederland op 15 maart kregen we van veel mensen te horen dat we naar huis moesten komen voordat grenzen zouden sluiten en dat hebben we dan ook meteen gedaan. De Nederlandse ambassade in Mexico Stad raadde ook aan meteen naar huis te gaan. Ik wilde super graag naar huis toen het ‘uit de hand’ begon te lopen in Nederland en ben ongelooflijk blij dat het uiteindelijk is gelukt. Het was bijna onmogelijk om een vlucht te vinden en het idee dat je niet naar je eigen land kunt terugkeren is eng. Je wilt gewoon niet ziek worden of vastzitten in het buitenland.”

WhatsApp-Image-2020-03-23-at-20.19.13
Maaike in Peru

Thuiswerken in Oostenrijk

Jeroen Rademaker moest zijn vakantie naar Cuba annuleren en is nu bij zijn vriendin in Oostenrijk. “In Oostenrijk zijn de maatregelen nog strikter dan in Nederland. Het is bij wet verboden om nu de straat op te gaan zonder geldige reden. De enige geldige redenen zijn: boodschappen doen, een noodzakelijk beroep uitvoeren of om voor iemand te zorgen. Ook zijn alle horecagelegenheden, sportfaciliteiten en winkels gesloten, met uitzondering van de supermarkten. Mijn familie wilde natuurlijk het liefste dat ik thuis bleef, maar vrienden begrijpen de keuze die ik gemaakt heb. Ik ben ook nog binnen Europa dus zo ver ben ik niet verwijderd van familie en vrienden. Ook al ben ik nu niet thuis, ik ben blij dat ik tijd door kan brengen met mijn vriendin. Ik hou de situatie in Nederland in de gaten, ondertussen kan ik remote werken. Het kantoor is gesloten en ik verwacht weer terug in Nederland te zijn wanneer deze open gaat. Wanneer dat ook zal zijn.”

Naar schatting zitten er nog duizenden Nederlanders in het buitenland. Via Bijzondere Bijstand Buitenland kunnen zijn hulp aanvragen om naar Nederland te reizen.

Naar Bijzonderebijstandbuitenland.nl

 

Meer uit het Travel Magazine: