Geen knallend vuurwerk, maar een spetterend watergevecht. Dat is hoe Thailand het nieuwe jaar inluidt, een van de meest bijzondere nieuwjaarsvieringen ter wereld. Duizenden mensen ontmoeten elkaar op straat voor een gigantisch watergevecht.

Ben je tussen 13 en 15 april in Thailand, bereid je dan voor op een nat pak. Op deze data viert Thailand oud en nieuw tijdens het Songkran Festival. Het traditionele nieuwjaarsfestival heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een groot straatfeest met veel muziek, alcohol én het grootste watergevecht ter wereld. Achter elke hoek staat iemand klaar met een waterpistool of een goed gevulde emmer water om nietsvermoedende toeristen en voorbijgangers te verrassen met een koude douche. Het traditionele feest is misschien wel het populairste festival van Thailand en trekt elk jaar toeristen van over de hele wereld naar Bangkok, Chiang Mai en de Thaise eilanden. Lees hier alles over het Thaise nieuwjaar en Songkran!

Songkran: alles wat je moet weten

Wat is het Songkran festival? | Wanneer is Songkran
Waar kun je Songkran Festival vieren? | Bangkok | Chiang Mai | Phuket en Koh Samui | Do’s en don’ts
Feestdagen Thailand

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ayara Thai (@ayarathai)

Wat is het Songkran Festival?

Vandaag de dag is Songkran een groot feest dat Thailand drie dagen lang op zijn kop zet. Locals vieren samen met reizigers en backpackers een feestje op de straten en maken elkaar kletsnat met emmers vol water en waterpistolen. Het ‘festival van het water’ is het traditionele Thaise nieuwjaarsfeest. De vele tradities met water staan symbool voor reiniging en een nieuwe start.

De huidige watergevechten vinden hun oorsprong in oude Thaise tradities die ook anno nu nog heel belangrijk zijn. Tijdens Songkran tonen jongeren hun respect aan hun grootouders, oudere familieleden en monniken door water in hun handen te gieten. Veel mensen brengen deze feestdagen met hun familie door en bezoeken een lokale tempel om hun respect te betuigen aan de monniken. De grote watergevechten op straat zijn pas recentelijk populair en voor veel reizigers dé reden om in april naar Thailand af te reizen.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Buddhism4life (@buddhism_isbest) am

Wanneer is Songkran?

Het Songkran Festival vindt elk jaar plaats van 13 tot 15 april. Heb je het dit jaar gemist, dan kun je dus alvast je Thailand vakantie voor volgend jaar plannen! Oorspronkelijk vierde Thailand in april oud en nieuw, maar sinds 1940 volgt het Aziatische land ook de internationale jaartelling met nieuwjaar op 1 januari. Songkran wordt nog altijd uitgebreid gevierd en is een officiële feestdag. Officieel duurt het traditionele festival 3 dagen, maar op veel plekken in Thailand is het een week lang feest. Het Thaise nieuwjaarsfestival valt in april, de warmste maand van het jaar. Een emmertje water over je hoofd is dan helemaal niet zo erg! In onze reiskalender lees je welke festivals nog meer plaatsvinden in april. Je leest het tussen onze favoriete vakantiebestemmingen in april.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marty (@travel_withmarty)

Waar kun je Songkran Festival vieren?

Songkran kent haar oorsprong in het noorden van Thailand, maar wordt inmiddels in het hele land gevierd. Van hoofdstad Bangkok en Chiang Mai tot de eilanden Phuket en Koh Samui. Kies je favoriete stad of eiland in Thailand, zorg dat je waterpistool goed gevuld is en meng je in het feestgedruis!

Songkran in Bangkok

Hoewel veel locals de stad verlaten om familie te bezoeken, is Bangkok een fantastische plek om Songkran te vieren. Vind je het niet erg om van top tot teen nat te worden, ga dan met je waterpistool naar Khao San Road, het bekende backpackerswalhalla in Bangkok waar jaarlijks een gigantisch watergevecht tussen locals en reizigers wordt gehouden. Silom is de andere hotspot in Bangkok tijdens Songkran. Loop over de sky walk brug boven de vijf kilometer lange straat en wie weet houd je het redelijk droog. Maar met temperaturen van 40 graden Celsius wil je misschien wel dat iemand een emmer water boven je hoofd leeg gooit en je een nat pak bezorgd.

Songkran festival Thailand
Foto: iStock.com/genomeandi

Songkran in Chiang Mai

Vier Songkran in de stad Chiang Mai in het noorden van Thailand, waar dit waterfestival oorspronkelijk ontstaan is. Nergens wordt Songkran met zoveel enthousiasme en zoveel water dat door de lucht vliegt, gevierd. Het Songkran festival is hier meer dan een groot watergevecht. Kleurrijke parades trekken door de straten, DJ’s knallen vrolijke tunes door de speakers en een aantal van Thailand’s bekendste bands treedt op.

Songkran op Phuket en Koh Samui

Op Phuket, het grootste eiland van Thailand, vier je Songkran midden op het strand en koel je niet alleen af van de hete temperaturen door elkaar met waterpistolen naar elkaar te schieten, maar ook met een frisse duik in zee. Op het kleinere eiland Koh Samui vier je deze Thaise feestdag in het oosten samen met andere reizigers tijdens een mega watergevecht. Wil je een meer traditionele viering van Songkran meemaken, ga dan naar de westkust van Koh Samui waar minder toeristen komen en de locals de feestdag in een iets ingetogenere wijze vieren.

Do’s en don’t voor het vieren van Songkran

 • Laat waardevolle spullen zoals je paspoort, camera en telefoon achter in je hotel of stop ze in een waterdichte tas.
 • Wens de locals en elkaar ‘sawadee bee mai’, oftewel Gelukkig Nieuwjaar!
 • Loop door de stad of gebruik het openbaar vervoer. De straten zijn vol feestvierders en vrijwel niet toegankelijk met een auto of scooter.
 • Neem een handdoek mee.
 • Gooi geen water naar monniken, oudere mensen en baby’s.
 • Gooi geen water naar bromfietsers, dit kan ongelukken veroorzaken.

Welke andere feestdagen zijn er in Thailand?

Songkran Festival is een van de leukste en populairste feesten in Thailand, maar er zijn meer feestdagen in het Aziatische land die de moeite waard zijn om tijdens je vakantie of rondreis te bezoeken.

 • Chiang Mai Flower Festival: vindt plaats in de eerste week van februari in de stad Chiang Mai
 • Phi ta Khon: vindt plaats van 05 – 07 juli in Dan Sai
 • Full Moon Party: vindt één keer maand plaats bij volle maan op het eiland Koh Phangan
 • Vegetarian Festival Phuket: vindt begin oktober plaats in Phuket
 • Loi Krathong: vindt op verschillende plekken plaats op 11 november

Wil jij ook in Thailand Songkran vieren?

Alle Thailand deals

 

Meer Thailand tips: