17 maart is het St. Patrick’s Day. Awesome! Maar wat houdt deze dag eigenlijk in? De oorsprong van deze Ierse feestdag blijkt helemaal niets met drank te maken te hebben. Hieronder lees je hoe het feest is ontstaan en hoe het gevierd wordt.

Een van de beroemdste exportproducten van Ierland is, na Guinness (toevallig een belangrijk ingrediënt van de dag), St. Patrick’s Day. Aangezien Ieren zich over de hele wereld hebben verspreid, is het feest ook in Amerika erg populair. Het feest is een viering van de Ierse cultuur maar had aanvankelijk helemaal niets met bier drinken te maken. Hier lees je alles over het ontstaan van St. Patrick’s Day en haar tradities.

 

 

17 maart is St. Patrick’s Day

Hoe is St. Patrick’s Day ontstaan? | Waarom wordt St. Patrick’s Day gevierd op 17 maart?

Hoe wordt de dag traditioneel gevierd? | Waar wordt St. Patrick’s Day gevierd?

Conclusie: 10 dingen die je nog niet wist over St. Patrick’s Day (infographic)

Hoe is St. Patrick’s Day ontstaan?

Als je iemand vraag wie St. Patrick was, dan zul je waarschijnlijk horen dat “hij degene was die de slangen uit Ierland verdreef”. Een mythische verklaring voor het feit dat er geen slangen meer op het eiland aanwezig zijn. In werkelijkheid verdwenen de slangen door het koude weer. Volgens sommige historici staan de “slangen” in dit verhaal voor heidense priesters (druïdes), die werden verdreven toen St. Patrick het Christendom begon te prediken. Vele mythes doen de ronde over de legendarische heilige maar slechts enkele ervan zijn waar.

Waar en wanneer leefde St. Patrick?

St. Patrick werd geboren rond het jaar 385, waar precies is een twistpunt. Hij werd echter niet in Ierland geboren(!) maar in Engeland. Het is niet helemaal duidelijk of hij uit Wales of uit Schotland kwam. Hij had waarschijnlijk Romeinse ouders en pas in zijn latere leven kreeg hij een sterke band met Ierland.

De echte naam van Patrick is overigens niet Patrick. De man werd geboren als Maewyn Succat. Hij koos de naam Patrick toen hij priester werd en zijn missie begon om het geloof te verkondigen in Ierland.

De Ierse bisschop St. Patrick

De geschiedenis van St. Patrick

Toen Patrick een klein jongetje was, werd hij gekidnapt en naar Ierland gebracht door piraten. Hier werd hij gedwongen te werken als schapenhoeder. Na zes jaar wist hij te ontsnappen en werd hij priester. Hierna reisde hij zo’n dertig jaar lang door Ierland en zette hij scholen, kerken en kloosters op. Patrick werd aangewezen als eerste bisschop van Ierland.

Waarom wordt St. Patrick’s Day gevierd op 17 maart?

St. Patrick overleed na een toegeweid leven op 17 maart in het jaar 461. Zijn dood is geen spectaculair verhaal, hij overleed vredig in Saul, Downpatrick. Zijn sterfdatum werd een symbool voor St. Patrick en later voor het hele Ierse volk. St. Patrick werd officieel beschermheilige van Ierland in de jaren 1780 en zijn symbool, het rode Andreaskruis, maakte zelfs onderdeel uit van de Britse vlag na de Act of the Union in 1800.

Hoe wordt St. Patrick’s Day gevierd?

Er zijn een paar manieren waarop je St. Patrick’s Day kunt vieren, en deze bestaan er niet alleen uit te drinken tot je echt niet meer kan. Een van de sterkste tradities is om groen te dragen, wat voor kledingstuk het ook is. Ook kun je een shamrock (Iers klavertje) op je jas spelden. Het wordt gedacht dat St. Patrick de shamrock gebruikte om zijn volgelingen te leren over de heilige drie-eenheid. De drie blaadjes illustreren hierbij de vader, de zoon en de heilige geest.

St. Patricks Day
Foto: Tourism Ireland

De echte kleuren van St. Patrick

Een populaire misvatting is dat groen de kleur is van St. Patrick. De echte kleur van St. Patrick is namelijk blauw! De nadruk op de kleur groen is van recentere tijden en heeft meer te maken met de Ierse onafhankelijkheidsverklaring. Er is bewijs dan mensen al groen dragen en shamrocks opspelden sinds de 17e eeuw.

St. Patrick’s Day zonder drank?

Gezien St. Patrick een religieuze figuur is, kun je je vast voorstellen dat de oorspronkelijke festiviteiten gefocust waren op religie. Tot de jaren ’70 waren alle pubs dicht op St. Patrick’s Day! Er werden in Ierland geen biertjes getapt op 17 maart. De dag leek erg op Goede Vrijdag: er werd geen vlees gegeten.

Waar wordt St. Patrick’s Day gevierd?

St. Patrick’s Day wordt uiteraard groots gevierd in de Ierse hoofdstad. Boek je rond de feestdag een stedentrip naar Dublin, dan kijk je je ogen uit! In het Travel Magazine vind je overigens de tien beste pubs in Dublin. St. Patrick’s Day parades worden niet alleen gehouden in Dublin maar overal ter wereld. Enkele van de bekendste voorbeelden zijn Amerika, Canada, Schotland, Australië en zelfs China. Deze parades zijn een fantastische ode aan de Ierse cultuur. De parade in New York is misschien nog wel spectaculairder dan de Ierse versie.

St. Patrick's Day parade in New York

St. Patrick’s Day in New York

De wereldberoemde St. Patrick’s Day parade in New York begon lang geleden. De influx van Ierse immigranten naar New York in de 18e eeuw zorgde er tegelijkertijd voor dat ook Ierse tradities werden geïmporteerd. De eerste parade in New York vond plaats in 1762. Er kwamen volgens de overlevering wel 250.000 mensen opdagen om feest te vieren in de straten. Nog altijd vindt er een parade plaats in 5th Avenue.

St. Patrick’s Day in Boston en Chicago

Met zoveel mensen met Ierse roots kun je ervan uitgaan dat er op heel veel plekken in Amerika St. Patrick’s Day wordt gevierd. Boston is een van de steden die deze dag erg serieus neemt.

St. Patricks Day in Chicago

Een van de meest originele manieren om de dag te vieren is door de hele rivier groen te kleuren! In Chicago gooiden de Chicago Journeyman Plumbers in 1961 45 kilo groene verf in de rivier. De rivier bleef een hele week groen. Inmiddels is de hoeveelheid verf gefinetuned en wordt zo’n 11 kilo verf in de rivier gegoten, waardoor deze zo’n vijf uur groen kleurt.

De verf werd in het begin gebruikt zodat vervuiling (pollution) kon worden opgespoord. De verf was echter gebaseerd op olie waardoor deze meer kwaad dan goed deed. Vandaag de dag gebruikt de organisatie verf gebaseerd op groente. Deze verf is oranje, totdat het het water raakt. De precieze ingrediënten van de verf zijn top-secret!

Conclusie: 10 dingen die je nog niet wist over St. Patrick’s Day (infographic)

St Patricks Day infographic

Nu weet je alles wat je moet weten over deze Ierse traditie en kun je enkel goede verhalen vertellen over St. Patrick. Zullen je vrienden je geloven als je ze onder het genot van een Guinness vertelt dat Patrick niet uit Ierland kwam, geen Patrick heet en groen niet zijn kleur was? Waar wordt St. Patrick’s Day bij jou in de buurt gevierd? Ps. in mijn reiskalender lees je meer over festivals en mijn favoriete vakantiebestemmingen in maart.

Alle Ierland deals