Charmante smalle straatjes, middeleeuwse gebouwen, gezellige terrasjes, kleurrijke boetiekjes en sfeervolle barretjes verborgen in kleine steegjes. Over welke stad ik het heb? Frankfurt! Ga op stedentrip naar de Duitse stad en laat je verrassen door haar historische charme.

Moderne, hoge wolkenkrabbers, glinsterende kantoorgebouwen en zakenlui strak in pak. Dat is misschien waar je aan denkt bij Frankfurt, de vijfde stad van Duitsland. Kijk echter nog een keer goed naar de stad en je ontdekt dat achter haar zakelijke skyline een bijzonder historisch centrum schuilgaat vol met onontdekte straatjes, steegjes, cafeetjes en boetiekjes.

DomRömer kwartier | Stadstours
Bezienswaardigheden FrankfurtWinkelen in Frankfurt | Feestelijke opening Altstadt | Goedkope stedentrip Frankfurt

DomRömer kwartier: historische charme in het hart van Frankfurt

Loop het DomRömer kwartier in Frankfurt in en het voelt alsof je door een schattig, klein dorpje wandelt in plaats van een gigantische metropool. Verscholen achter Frankfurt’s wolkenkrabbers ligt deze verrassende wijk die erop wacht om ontdekt te worden. Het historische hart van Frankfurt behoorde ooit tot één van de grootste en mooiste middeleeuwse stadscentra van Duitsland, maar werd in de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig vernietigd.

Renovatie DomRömer kwartier:

  • 15 gerenoveerde gebouwen
  • 20 nieuwe gebouwen in oude stijl
  • twee nieuwe musea: Shock-Haired Peter Museum en Friedrich Stoltze Museum

Een grootschalig renovatieproject herstelt de wijk in haar oude glorie. In september 2018 opent Frankfurt officieel de deuren tot de ‘nieuwe Altstadt’. Het oude stadscentrum, gelegen tussen de Dom van Frankfurt en het Römer stadhuis, is volledig in ere hersteld. Wanneer je nu door het DomRömer kwartier loopt, is het alsof je een stap terug in de tijd zet en door Frankfurt slentert zoals dat eruit zag voor de oorlog. Frankfurt gebruikte bij de renovatie de originele bouwmaterialen en heeft met veel aandacht voor detail een ‘nieuw’ oud stadscentrum neergezet vol historische charme.

Rondleidingen door het DomRömer kwartier

Duik zelf het DomRömer kwartier in en verdwaal in het labyrint van smalle steegjes en historische gebouwen of (en dit is nog veel leuker!) ga mee met een stadstour door de nieuwe Altstadt. Dagelijks vertrekken Duitstalige en Engelstalige tours vanuit het DomRömer kwartier. Een plaatselijke gids neemt je in anderhalf uur tijd mee naar de leukste, verborgen plekjes van het oude stadscentrum en deelt zijn of haar geheime Frankfurt tips met je.

DomRömer kwartier Frankfurt

Bezienswaardigheden Frankfurt

Het DomRömer kwartier huisvest een aantal van de beste bezienswaardigheden van Frankfurt. Het oude stadscentrum begint in het westen bij de Römer, het middeleeuwse stadhuis van Frankfurt gelegen aan het gelijknamige plein Römerberg. Hier kun je ook een kijkje nemen bij de Oude Nicolaaskerk die met haar puntige, groene dak boven Römerberg uitsteekt. De fontein Gerechtigkeitsbrunnen siert het midden van het plein.

De Dom van Frankfurt begrenst het DomRömer kwartier in het oosten. De kathedraal stamt oorspronkelijk uit de dertiende eeuw, maar moest tot twee keer toe opnieuw gebouwd en hersteld worden. In 1867 na een brand en na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag steekt de 95 meter hoge toren van de Dom weer trots de lucht in. Via 324 traptreden klim je naar de top van de toren waarvandaan je uitkijkt op de oude stad van Frankfurt. Neem ook eens een kijkje bij de Eiserner Steg. Vanaf deze met slotjes versierde brug heb je eveneens een fantastisch uitzicht over de skyline.

Winkelen in Frankfurt

Vervolg je tour door Frankfurt via de Eiserner Steg naar de wijk Sachsenhausen. Kleinschalige boetiekjes, gezellige terrasjes en traditionele appelwijncafés vullen de straten van deze buurt ten zuiden van de rivier. Tip: neem even een pauze van het slenteren door de stad bij een van de terrasjes op een boot op de Main. Direct naast de Eiserner Steg liggen diverse boten aangemeerd waar je in het zonnetje geniet van een lekker hapje en drankje. Of huur een waterfiets en ga zelf de rivier op!

Voor de shopaholics onder ons is Frankfurt ook een topbestemming voor een stedentrip. Wie op zoek is naar unieke vondsten in kleine boetiekjes, zit in de wijk Sachensenhausen helemaal goed. Wil je liever shoppen bij grote winkelketens en warenhuizen, zoek dan het centrum van Frankfurt op. Het grootste winkelgebied van de stad grenst direct aan het DomRömer kwartier.

Feestelijke opening

Het najaar van 2018 is hét moment voor een citytrip naar Frankfurt. De stad viert de opening van het gerenoveerde DomRömer kwartier eind september met een driedaags festival vol muziek en theater. Van 28 tot 30 september geniet je in de Aldstadt van Frankfurt van diverse muziek- en theateroptredens, op podia op de Römerberg en op de groene grasvelden aan de Main rivier. Bovendien openen enkele musea in de wijk speciale exposities ter ere van de opening van de ‘nieuwe’ oude stad.

Frankfurt

Goedkope citytrip Frankfurt

Als je het mij vraagt, is dat alles meer dan reden genoeg om eens in de auto of de trein naar Duitsland te stappen voor een weekendje Frankfurt. Maar wacht even, er is nog meer goed nieuws! Doordat Frankfurt nog niet echt ontdekt is door citytrippers en vooral een zakenstad is, hebben veel hotels in het weekend lege kamers. Door de week ontvangen ze veel zakelijke reizigers, maar in het weekend is het rustiger. Hierdoor dalen de prijzen van de hotelkamers en boek je in het weekend een lekker goedkope citytrip naar Frankfurt. Met wie ga jij het gerenoveerde DomRömer kwartier van Frankfurt ontdekken?