De Atlantische Oceaan oversteken in nog minder tijd dan een treinrit van Maastricht naar Groningen? Het kan zomaar gebeuren, want United Airlines gaat maar liefst 15 supersonische vliegtuigen kopen waarmee passagiers sneller kunnen reizen dan het geluid.

In enkele uurtjes naar de andere kant van de wereld vliegen? Het klinkt als fictie, maar de mogelijkheden zijn dichterbij dan je denkt! Sinds in 2003 de supersonische Concorde haar laatste vlucht volbracht, zijn er geen super snelle commerciële vluchten meer uitgevoerd. Maar dat gaat de Amerikaanse vliegmaatschappij United Airlines mogelijk nieuw leven in blazen.

Duurzaam én razendsnel

Het bedrijf Doom Supersonic in Denver verkoopt de toestellen, genaamd ‘Overture’. Naar verwachting zullen de supersonische vliegtuigen, die plaats bieden aan 65 tot 88 passagiers, in 2029 de eerste vlucht uitvoeren. Maar waar voorloper Concorde haar ondergang onder meer moest toekennen aan het hoge – en peperdure – brandstofverbruik, slaat de Overture een andere richting in. Volgens United Airlines wordt Overture het eerste commerciële vliegtuig dat volledig op duurzame biobrandstof vliegt en twee keer zo snel is als de huidige passagiersvliegtuigen. Zo zal een vlucht van New York naar Londen ongeveer 3,5 uur duren in plaats van zeven uur. Dat is nog eens een snelle oversteek!

Zou jij een vlucht in dit supersnelle toestel durven maken?