Tallinn is de hoofdstad van Estland en een ondergewaardeerde juweel in de Baltische Staten. De stadsmuren, de kathedralen, de kleine straatjes staan allemaal tussen de geschiedenis en het hedendaagse leven in, want Tallinn is niet alleen rijk aan historie, maar ook een van de meest moderne steden in Europa.

Hoeveel weet je over Tallin? Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook niet veel over deze stad wist voordat ik dit artikel schreef! Zo is Tallinn bijvoorbeeld een van de meest geavanceerde steden op technologisch gebied in Europa. Skype is hier uitgevonden! Leer meer over Tallinn, pak je koffer in en vlieg naar de hoofdstad van Estland!

Tallin Bezienswaardigheden

St Catherine’s Steegje | Kiek in de Kök | De stadsmuur | De oude stad | Alexander-Newski Kathedraal

Het Kadriorg Paleis en het kunstmuseum | Het nachtleven | De meest moderne stad in Europa?

Tallinn betekent “Deense stad“, wat je al een hint geeft over de geschiedenis van de stad. Tallinn was een belangrijke Hanzestad in de Baltische Staten en viel meerdere keren onder Deens bestuur. Vanwege de briljante locatie in de buurt van de kust van Finland, tussen de baaien en eilandjes, is het een populaire bestemming voor cruises. Als je iets meer tijd hebt, is dit ook een perfecte stad voor een weekendje weg.

Het kleurrijke stadscentrum van Tallinn

St Catherine’s Steegje

Dit kleine steegje heeft waarschijnlijk het meeste karakter en charme van de hele stad. Wankele huizen en kinderkopjes zorgen ervoor dat het lijkt alsof je terug bent gereisd naar de middeleeuwen. Eigenaardige cafés en restaurants dragen bij aan die bijzondere atmosfeer. De nauwe straat huisvest de St Catherine’s gilde, waar je vele kunststudio’s en ambachtsmannen vindt. In de studio’s vind je waarschijnlijk ook een authentiek souvenir, een stukje Tallinn dat je met je mee kunt nemen naar huis.

 

Kiek in de Kök

Het lijkt op Nederlands, maar dit is een overblijfsel van de Duitse-Deense heerschappij. Tot aan 1889, gelde Duits als de officiële taal in Tallinn. Kiek in de Kök is een voormalige kanonnentoren, die de stad moest beschermen tegen aanvallen. De toren is zo’n 38 meter hoog, dus hoger dan typische huizen in de Middeleeuwen. De wachters grapten dat Kiek in de Kök – vertaald: een kijkje in de keuken – betekende dat ze door de schoorstenen van de omliggende huizen en dus ook de keukens konden kijken. Vandaag de dag vind je een café op de bovenste verdieping, dat je absoluut moet bezoeken. Aan de ene kant puur voor de Estlandse keuken, maar aan de andere kant ook voor het prachtige uitzicht over de stad.

De stadsmuur van Tallinn

De stadsmuur

Tallinn’s oude stad wordt beschermd door een goed gepreserveerde stadsmuur, of eigenlijk twee stadsmuren. Een van de muren omringd het bovenste gedeelte van de stad en de andere muur het onderste gedeelte van de stad. De poort tussen de twee gedeeltes van de stad was vroeger ’s nachts dicht, dus wie niet op tijd terug was, moest de nacht op de straat spenderen. Het vergt weinig verbeelding om je voor te stellen hoe het er uit zag in de middeleeuwen. Als je langs de muur loopt, kom je meerdere torens tegen, waaronder de Kiek in de Kök. Lange Herrmann en de stadspoort Dicke Margarethe waren vroeger uitgerust met wapens en worden ook gezien als twee van de grootste uitkijktorens.

Tallinn vanuit de lucht

De oude stad

Tallinn’s oude stad kun je met de volgende woorden omschrijven: klein, gezellig en bijzonder. Struin door de straten en laat jezelf betoveren door de charme van de klinkers en nauwe steegjes. Je kunt de oude stad het beste ter voet verkennen. Op een gegeven moment eindig je zeker op het plein voor het stadhuis. Dit telt als het echte hart van de oude stad en hier vind je ook de Ratsapteek (stadsapotheek). De apotheek opende in 1442 en zit er nu nog steeds! De medicatie is natuurlijk wel met de tijd meegegaan. Deze apotheek was ooit zo populaire dat een Russische Tsaar hier zijn medicatie bestelde.

De Alexander Newski Kathedraal

De Alexander Newski Kathedraal is een prachtig voorbeeld van een Russisch orthodoxe kerk. Van buiten herken je het aan de kenmerkende ‘ui’ gevormde torens en binnen is alles van goud, vol met schilderijen en iconen.

 

 

Het Kadriorg paleis, het park en het kunstmuseum

Iets buiten het centrum ligt het Kadriorg slot, die men ook wel het kroonjuweel van Tallinn noemt. Als je van paleizen houdt, moet je zeker een kijkje nemen in de voormalige zomerresidentie van de Russische keizer Peter I. De roze muren zijn een echte showstopper en wanneer je hoort dat dit paleis voor zijn vrouw gebouwd is, zal dat je niet verbazen. In het paleis bevindt zich een groot museum met zo’n 9000 stukken die je inzicht geven over de West-Europese en Russische geschiedenis. Dit gebouw, gemodelleerd naar het paleis van Versailles, ligt te midden van een mooi park. Hier kun je onder de bomen even tot rust komen, na een tour door de oude stad terwijl je de frisse lucht van de Baltische Zee inademt.

Het nachtleven van Tallinn

Hoe gezellig en stil de oudste stad ook is, in de weekenden wanneer de zon ondergaat, komen de nachtbrakers van Tallinn uit hun schelpen. Je gelooft het misschien niet, maar deze stad geldt als een van de meest populaire bestemmingen in het gebied. Ieder weekend verzamelen veel Britten, Zweden en Denen zich hier om te dansen tot de zon opkomt.

Tallinn in Estland

De meest moderne stad in Europa

Je weet vast en zeker alles over Skype… maar als je dacht dat een stel nerds in Silicon Valley aan de wieg van deze uitvinding stonden, think again! Skype ontstond in het oude Tallinn, bedacht door vier Estlanders. De vooruitstrevende netwerken tussen allerlei instituties en huishoudens maken Tallinn een van de meest moderne steden in Europa. Misschien zelfs wel de modernste?!

Lange wachttijden in de rij bij de autoriteiten bestaan hier niet. Moet je persoonlijke gegevens wijzigen of je paspoort? Het kan allemaal online. Stemmen voor de volgende lokale verkiezingen? Een klik en klaar! Je moet iets op Google opzoeken in de klas? Met een individuele laptop voor iedere student is dat zo klaar! Als je van social media houdt, zal Tallinn je zeker bevallen. Gratis wifi vind je door de hele stad. Het is als het Hong Kong van de Baltische Staten. Elke week ontstaat er wel een nieuwe start-up, wat ook makkelijk is doordat je geen moeizame bezoekjes hoeft te doen aan de autoriteiten.

Het groene marktplein van Tallinn onder een laagje sneeuw

Op naar Tallinn!

Je weet nu meer over Tallinn en als je zin hebt in een variatie op de standaard stedentrips, hou deze stad in je achterhoofd!

 

Meer uit het Travel Magazine: