Voor de een geeft vliegen een waar geluksgevoel, voor anderen geeft het vooral een ongemakkelijk gevoel in de buik. Hier vind je de beste tips om om te gaan met je vliegangst!

Ook al wordt vliegen gezien als de veiligste manier van vervoer, een op de drie mensen stapt het vliegtuig binnen met knikkende knieën. Of het nu omdat je het gevoel hebt dat je de controle uit handen moeten geven, doordat je te vaak Aircrash Investigation hebt gekeken of omdat je misschien al een traumatische ervaring hebt gehad door hevige turbulentie – de angst om te vliegen kan het begin van een geweldige vakantie compleet verpesten. Lees hier onze tips tegen aviofobie en stap voor je volgende vlucht zelfverzekerd in het vliegtuig.

Wat te doen tegen vliegangst

Benader vliegen rationeel | De juiste stoel | Comfortabele kleding | Op tijd naar de luchthavenAfleidingRelaxatie oefeningen | Homeopatische middeltjes

Benader vliegen rationeel in plaats van emotioneel

Vliegangst is een emotionele aangelegenheid. Beter focus je op de rationele argumenten dat vliegen veilig is. Bedenk je de volgende dingen:

  • Je angst is gebaseerd op het gevoel van controleverlies of op wat je gezien hebt op televisie of in de krant. In de media is echter niets te vinden over al die duizenden vluchten waarbij niets gebeurt. Elke seconde landt ergens op de wereld veilig een vliegtuig! In 2017 kwam er op de hele wereld helemaal niemand om door een ongeluk met een commerciële vlucht. Niemand!
  • Thuis blijven is gevaarlijker dan vliegen. De kans dat je iets overkomt tijdens een vlucht is kleiner dan de kans dat er brand ontstaat in je eigen huis.
  • Turbulentie is niet gevaarlijk. Het vliegtuig glijdt slechts op en neer over de golven van de lucht.
  • Verdiep je in de werking van een vliegtuig. Ze zijn enorm geavanceerd! Zelfs als er motorproblemen zijn, kan het vliegtuig nog landen. Vliegtuigen kunnen tegen bliksem. Luchtverkeersleiders nemen elke twee uur pauze om geconcentreerd te blijven. Voor elke vlucht wordt er weer een enorme checklist afgewerkt om het vliegtuig te controleren. Enzovoort, enzovoort.

Nog niet overtuigd? Het boek “Over vliegangst en hoe je ervan af komt” is geschreven door piloot Lucas van Gerwen, die als psycholoog promoveerde op het onderwerp vliegangst. Zijn tips tegen vliegangst zitten vol praktijkvoorbeelden en hij vergeet niet om uit te leggen waarom een vliegtuig bepaalde geluiden maakt en waarom dit geen kwaad kan. Een goede investering om je vakantie zonder stress te laten beginnen. Dr. van Gerwen is tevens directeur van Stichting Valk, waar je behandeling tegen vliegangst kunt ontvangen.

Een praatje maken in het vliegtuig

De juiste stoel lost het op!

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kan je je stoel kiezen tijdens de check-in. Als je last hebt van claustrofobie of duizeligheid dan kunnen we een stoel aan het gangpad aanraden. Hier heb je de meeste beenruimte en kan je je zo nu en dan even uitrekken. Psychologische angsten en het gevoel dat je je in een kleine ruimte bevindt worden hierdoor geëlimineerd, en je hebt jezelf ook het duizelingwekkende uitzicht van een stoel bij het raam bespaard. Als je ook nog eens een stoel voorin het vliegtuig kiest, heb je de minste last van eventuele turbulentie.

Droom over je vakantiebestemming, dan zal je vliegangst snel over zijn.

Kies de juiste kleding

Ook al is de vertrekdatum pas over een paar dagen, misschien voel jij al kriebels in je buik? We begrijenp volkomen dat het ongemakkelijk is om urenlang op een kleine stoel te zitten. Dit is precies de reden dat we hier een aantal tips hebben om de vlucht iets comfortabeler te maken.

Comfortabele vluchten

  • Joggingsbroek
  • Sjaal tegen de koude airconditioning
  • Vliegtuig sokken
  • Trui

Trek lekker wat comfortabele kleren aan, zoals een joggingsbroek en verschillende lagen bovenkleding. Als je deze niet de hele dag wil dragen, kan je je gemakkelijk omkleden in het toilet op de luchthaven. Een ding is zeker: er is niks vervelender dan urenlang in een vliegtuig zitten met een strakke broek die in je buik drukt. Als je van tevoren al weet dat je waarschijnlijk gaat zweten wanneer het vliegtuig opstijgt, dan kan je gemakkelijk een trui of vest uitdoen en weer aantrekken als je hartslag weer wat is gezakt.

Op tijd naar de luchthaven

Een groot deel van de vakantiestress wordt niet veroorzaakt door het vliegen zelf, maar door je wens om niets te vergeten en om je vlucht niet te missen. Je koffer inpakken, schietgebedjes doen dat er geen file staat, een parkeerplekje proberen te vinden, hopen dat de shuttlebus naar de luchthaven snel komt, de juiste incheckbalie vinden, de stressvolle bagagecheck, door de paspoortcontrole  en het vinden van de gate zijn stuk voor stuk dingen die stress opleveren voor de gemiddelde vakantieganger. Helemaal als er lange rijen staan. Omdat vliegangst samenhangt met stress en je deze zo laag mogelijk wilt houden, is het van groot belang om ruim op tijd naar het vliegveld te gaan en het liefst al een half uur voor het boarden bij de gate aan te komen. Zo kun je een beetje bijkomen van de stressvolle momenten op het vliegveld en deze spanning van je af laten glijden.

Voor vliegen geldt zoals bij zoveel dingen: hoe vaker je het doet, hoe minder stressvol het is.

flight delay

Alles voor een beetje afleiding

Je moet zeker proberen jezelf zo veel mogelijk af te leiden, zodat je niet te veel van de vlucht meekrijgt. Als je niet samen met iemand reist is het misschien een goed idee om een gesprek aan te knopen met de persoon naast je. Als dit niet het geval is moet je zeker een spannend boek meenemen als voorzorgsmaatregel. Als je helemaal in een boek zit, heb je bijna niet door wat er om je heen gebeurt. Als alternatief kan je ook een audioboek of je favoriete muziek opzetten. Sluit je ogen en droom weg over je vakantiebestemming!

Indien je door alle opwinding vergeten bent om wat ter afleiding in je handbagage te stoppen, dan kan je vaak nog vertrouwen op het in-flight entertainment. Kijk een goede film of klets wat met de stewardessen. Als je ze vertelt dat je bang bent om te vliegen, zullen zij er alles aan doen om al je vragen te beantwoorden.

Ontspanningsoefeningen

Als je niet goed om kan gaan met de spanning en je nog steeds niet gerustgesteld bent vanbinnen, dan kan de juiste zitpositie fungeren als een onmiddellijke remedie. Ga rechtop zitten en plaats je voeten stevig op de grond. Adem rustig in en uit tot je hartslag gekalmeerd is. Als alternatief kan je je schouders optrekken tot je oren en je adem 10 seconden inhouden terwijl je in deze positie blijft zitten. Wanneer je uitademt laat je ook meteen je schouders weer hangen. Als je dit een paar keer herhaalt, zul je zien dat je angst afneemt. Als je angst voor vliegen echt heel groot is, kun je technieken als progressieve spierontspanning leren. Het spannen en ontspannen van verschillende spiergroepen kan snel wat relaxatie bieden, zonder dat iemand doorheeft dat je deze methode toepast.

Kalm worden door natuurlijke medicijnen

Als je innerlijke angst zo sterk is dat zelfs de beste trucjes je geen ontspanning kunnen bieden, dan kan je een uitweg vinden in met homeopathische medicijnen tegen vliegangst. We adviseren je echter geen medicijnen op chemische basis te slikken, omdat deze bijwerkingen kunnen veroorzaken of slecht samen gaan met andere medicijnen. In het ergste geval kan je zelfs verslaafd raken aan zulke medicijnen. We hebben al een aantal goede ervaringen gehad met Pascoflair, een natuurlijk medicijn dat stressverlagend werkt. Het hoge gehalte aan passiebloemextract, wat je zenuwachtig inneemt bij het inchecken, zal je een half uur later heerlijk relaxed maken. Het feit dat dit natuurlijke medicijn ook binnen handbereik is in geval van nood is ook erg geruststellend. Pascoflair kun je gebruiken als pil tegen vliegangst maar is ook als vloeistof verkrijgbaar om te mengen met wat water of sap. Let dan wel op dat je verpakking niet groter is dan 100 ml om aan de voorwaarden voor handbagage te voldoen.

Een passiebloem heeft een bijzondere werking

Adios vliegangst

We hopen dat deze tips je gerust hebben kunnen stellen en je comfortabel je volgende vakantie beleven kunt. Zodra je aankomt op je vakantiebestemming, met de lange stranddagen en avonturen die op je liggen te wachten, weten we zeker dat je je vliegangst snel bent vergeten! Heb jij last van vliegangst en weet je nog een aantal goede tips? We horen ze graag in de comments!

Klaar voor je volgende vakantie? Bekijk hier alle vakantie aanbiedingen!