Een charmante maar onbekende vakantiebestemming is de Rhön, op de grens van Beieren, Thüringen en Hessen. Het gebied staat bekend als het “land van de weidse verten”. Beleef een ontspannen vakantie tussen de bergen, kastelen, kuuroorden, wijnstokken en brouwerijen!

De Rhön ligt midden in Duitsland, ongeveer 130 kilometer ten oosten van Frankfurt. Al in de jaren ’90 werd de Rhön door UNESCO uitgeroepen tot natuurreservaat. Er lopen dan ook ontelbare fiets- en wandelroutes door het gebied, die je naar grote hoogte leiden of langs een van de vier rivieren en talrijke stroompjes door het gebied. Vanaf de uitkijkpunten bovenop de bergen geniet je van prachtige panorama’s zo ver het oog reikt. Dit zijn mijn tips voor een onvergetelijke vakantie in de Rhön!

Wat te doen in de Rhön

Avontuur in de natuur | Kastelen bezoeken | Bierproefroute | Sterren kijken | Ontspannen in een kuuroord | De Rhön met kinderen

 

 

Avontuur midden in de natuur

De Wasserkuppe – hoogste berg van de Rhön

Avontuur en adrenaline zijn nooit ver weg in de bergen. Maak een zweefvlucht over de Rhön met een paraglide! Voor zo’n €100 vlieg je vrij als een vogel door de lucht tijdens een tandemvlucht vanaf de Wasserkuppe. Dit is de geboorteplaats van de zweefvlucht en de hoogste berg in de Rhön. Het mooiste uitzicht over de Rhön heb je vanaf de Radom Wasserkuppe, op 950 meter hoogte. Met 40 kilometer per uur roets je weer naar beneden over de zomerrodelbaan. In de winter zoef je op je skis of snowboard naar beneden.

De Steinwand bij Poppenhausen

Nog zo’n avontuurlijke excursie is het beklimmen van de Steinwand. Met een lengte van 100 meter en een hoogte van 28 meter, zijn er talrijke manieren om deze steenwand in de buurt van Poppenhausen te bedwingen. Durf jij het aan?

De Steinwand in de Rhon
De beroemde Steinwand. Bron: Rhon GmbH

De reus van de Milseburg bij Fulda

Met 835 meter is ook de Milseburg bij Fulda een prachtig uitzichtpunt, waar je op heldere dagen tot aan de Wasserkuppe kunt kijken en een panorama van 360 graden hebt. Volgens de overlevering is de berg ontstaan na de dood van de reus Mils. De heilige Gangolf zou het lijf van de reus bedekt hebben met stenen, waardoor de Milseburg ontstond.

De Milseburg in de Rhon
De Milseburg. Bron: Rhön GmbH, Arnulf Müller

Uitkijktoren op de Ellenbogen

Volg een wandelroute naar de top van de Ellenbogen en geniet van het uitzicht bovenop de uitkijktoren. Noahs Segel, zoals de uitkijktoren heet, heeft zelfs een glijbaan. Niet ver van de Ellenbogen, in Oberweid, staat het Thüringer Rhönhaus waar je weer op krachten komt met een hapje en een drankje. Regionale delicatessen als Rhönlam en Rhönforel smaken extra lekker na het bedwingen van de berg.

Fietsen & wandelen in de Rhön

Een langere wandelroute langs zowel de Ellenbogen als de Wasserkuppe is de Rhön-Rennstein-Wanderweg (89 km).

Daarnaast loopt dwars door het gebied de Hochrhöner route, die vele highlights in de Rhön met elkaar verbindt. De route begint in Bad Kissingen in Beieren en eindigt na negen etappes in Bad Salzungen in Thüringen. Ben je liever onderweg op een stalen ros? Na een fietsrit langs de rivieren Ulster, Werra of Fränkische Saale ben je al je zorgen vergeten.

Wandelen in de Rhön
Wandelen in de Rhön. Bron: Rhön GmbH

 

Kastelen bezoeken

De historische schatten van de Rhön nemen je mee naar lang vervlogen tijden. De burchten en kastelen in de regio vertellen allemaal hun eigen verhaal.

  • Een van de twee torens van de eeuwenoude Burgruine Ebersberg kun je beklimmen om van het uitzicht te genieten. Je snapt direct waarom de Heren van Ebersberg hier aan het begin van de Middeleeuwen hun fort bouwden.
  • Flaneer door Schloss Fasanerie om de pracht en praal uit het begin van de 18e eeuw te bewonderen.
  • Breng een bezoek aan het voormalige residentiepaleis van de hertogen van Saksen-Meiningen: Schloss Elisabethenburg.
De Ebersburg in de Rhon
De Ebersburg Bron: Rhön GmbH, Arnulf Müller

 

Bierproefroute

Dorstige zielen kunnen zich verheugen op de bierproefroute. Er bestaat zowel een bierfietsroute als een bierwandeling, die overigens niet aan elkaar gelieerd zijn. De groepswandeling, georganiseerd door Rhönmomente, is ongeveer 7,5 kilometer lang en bestaat uit vier verfrissende stops. De bierfietsroute loopt langs tien verschillende brouwerijen. De indrukwekkendste brouwerij ligt eigenlijk wat buiten de route. Dit zijn de brouwers van het klooster Kreuzberg, bovenop de gelijknamige berg. In de biergarten bovenop de “heilige berg van de Franken” smaakt het zelfgebrouwen bier opperbest bij de gerechten die er geserveerd worden. Je begrijpt wel dat dit een populair bedevaartsoort is :).

Sterren kijken

In het centrum van de natuurrijke Rhön is het absoluut de moeite waard om tot ruim na zonsondergang te blijven. Tijdens een heldere nacht kun je hier fantastisch sterren kijken. Hoe romantisch om na een dag in de natuur zo lang mogelijk richting de hemel te staren en de fascinerende sterrenhemel gade te slaan. De Rhön is door de Dark Sky Associasion betiteld tot international star park. Op verschillende Himmelschauplatzen staan bankjes waarop je al liggend de sterrenhemel bewondert. In een van de sterrenparkhuisjes in Feriendorf Wasserkuppe overnacht je ook nog eens bovenop de hoogste berg van de Rhön.

Ontspannen badderen in een kuurood

Ga voor pure ontspanning in een van de 16 kuuroorden die de Rhön rijk is. Zet koers naar Bad Kissingen, waar je in de KissSalis Therme alle zorgen van je afspoelt in de helende wateren van de wellness. Het stadje vormt een leuke daguitstap. Wandel door de rozentuin langs de rivier of breng een bezoek aan het Bismarckmuseum. Ook Bad Salzschlirf en Bad Salzungen zijn bekende kuuroorden in de Rhön.

Bad Kissingen in de Rhon
Foto: Getty Images

 

Op vakantie in de Rhön met kinderen

In de avontuurlijke Rhön is van alles te doen voor kinderen. Klimmend, klauterend en rodelend vervelen zij zich geen moment rond de Wasserkuppe.

  • In Kletterwald Wasserkuppe klimmen en klauteren kinderen over een avontuurlijk parcours.
  • In het kleine pretpark Sambachshof vermaken kleintjes zich in de sprookjeswereld.
  • De familiewandelroutes in de Thüringer Rhön zijn precies mooi van lengte.
  • Het “Leeuwentandpad” bij Fladungen in de zwarte moor brengt de natuur dichtbij voor kinderen en geeft een interessant inkijkje in de geschiedenis van de aarde en de dierenwereld in het gebied.
  • Extra leuk voor de jeugd: slapen in een boomhut of pipowagen in de Rhön.

 

Rhön met kinderen
Bron: Rhön GmbH

 

Een reis door de Rhön brengt je terug naar de natuur. Bergtoppen met weids uitzicht, stroompjes ijskoud water en eeuwenoude burchten zorgen ervoor dat je zeker nog een keer terug wilt komen naar Beieren. Kom jij sterren kijken?

Meer uit het Travel Magazine: