Zweden is een enorm land in vergelijking met het aantal inwoners dat het telt. Ongeveer tien miljoen mensen wonen in een gebied dat meer dan tien keer zo groot is als Nederland. Of je nou op het platteland of in de stad bent, eigenaardigheden en bijzonderheden heb je hier in het hele land! Misschien is het omdat de bevolking in de lange wintermaanden de tijd heeft om vreemde eetgewoontes te ontwikkelen. Zoals bekend maakt verveling creatief!

Andere landen – andere gewoontes, normen en smaken. Hier vind je een compact overzicht van klapperende banden, stinkende vis, Big Mac behang en wereldberoemde wodka.

Typisch Zweeds – dit vind je alleen hier

Gefermenteerde haring | Grote leegte | Klapperende banden | Big Mac design

Smaakexperimenten | Wodka | Vlees in een tube | Spionnetjes | Voornamen

Surströmming – een ongelooflijke stank

Surströmming, stinkende gefermenteerde haring uit blik, is ondertussen internationaal vermaard. In Zweden wordt het gegeten met aardappels en amandelboter. De geur is een echte straf, maar toch houden de Zweden van hun Surströmming. Als je het eens wilt proberen, zou je dit typisch Zweedse product kunnen kopen op Amazon.

Typisch Zweeds, surstromming

Grote leegte

In Zweden wonen slechts 22.6 mensen per kilometer. Vergelijk dit met Nederland, waar gemiddeld 504 mensen wonen per vierkante kilometer! In Lapland wonen nog minder mensen, slechts 2 per vierkante kilometer. In Zweden is het niet ongebruikelijk dat je buurman 30 minuten verderop woont en je een uur onderweg bent om een broodje te halen bij de bakker. Ook als toerist wen je snel aan de Zweedse afstanden. Na een paar dagen in de wildernis is het opeens een hectische gebeurtenis om wat Zweedse dingen te halen in de supermarkt. Om aan een terugkeer naar het drukke Nederland nog maar niet te spreken.

Typisch Zweeds, rendieren

Klapperende banden

Als je wel eens in Zweden bent geweest in de winter, heb je vast wel eens verwonderd een auto nagekeken, omdat die een komisch slipgeluid maakte. Geen zorgen, er is niets kapot – afgezien van het asfalt waarschijnlijk. Bij veel auto’s zitten er spikes in het rubber. Zo hebben de auto’s meer grip bij het rijden over ijs en sneeuw. In sommige gebieden in Zweden is dit bittere ernst omdat hier geen sneeuwschuivers actief zijn. Bij extreme temperaturen grijpen de Zweden dan terug op de Dubbdäck (banden met spikes) en los grind. Wil je weten wanneer de temperaturen in Zweden aangenamer zijn? Lees dan zeker mijn artikel over weer en klimaat in Zweden.

Een Big Mac die je kunt dragen

De hashtag #onlyinsweden is van toepassing op de volgende producten. Mcdonald’s in Zweden verkoopt regenjassen, zwembroeken en beddengoed met daarop een foto van de populaire Big Mac.  Maar dat is nog niet alles! Zelfs tenten, slaapzakken en behang kun je kopen van die beroemde lekkernij. Dit is niet typisch Zweeds maar het is zeker uniek! Of dit stijlvol of een beetje suf is laat ik je zelf beslissen… De winst die McDonald’s maakt gaat naar het Ronald McDonald Kinderfonds. Ze verkopen zelfs kleine hondenkleding en thermisch ondergoed met burgerprint, zodat je er blits bij kunt lopen tijdens je volgende skivakantie.

Drop met vis

Vis is een van de lievelingsgerechten van de Zweden. We zagen al bij de Surströmming dat ze vooral graag experimenteren met haring. Dus waarom niet twee typisch Zweedse gerechten combineren? Haring en drop… Het ziet er fantastisch uit – en zo smaakt het ook! Dropijs en dropshots staan ook hoog op de lijst van favorieten. Als je deze Zweedse producten allemaal zou kopen zou je een fantastische en afwisselende lunch hebben, denk je ook niet?

Absolut Vodka

Wie Stockholm bezoekt, komt er niet omheen dat Wodka hier een grote rol in het dagelijks leven speelt. Niet omdat er hier een excessief aantal alcoholverslaafden woont, maar omdat Zweden een van de grootste wodkafabrikanten ter wereld is. De beroemde en populaire Absolut vodka, te koop in de stijlvolle apothekersflessen, komt hier vandaan.

Schenk jezelf echter niet te veel in, want in de eerste plaats is alcohol hier schreeuwend duur en ten tweede, is rijden onder invloed een dure aangelegenheid. Zelfs als je alcoholpromillage 0.2 is mag je hier niet meer rijden. Dat is in Nederland de maximale hoeveelheid voor beginnend bestuurders. Moet je nog rijden, houd het dan bij appelsap.

Vlees in een tube

Spek, kaas en kaviaar kun je hier kopen in een tube. Dit zijn slechts enkele van de rare producten die je in de Zweedse supermarkten kunt vinden. Bij ons vind je uiteraard sauzen in tube, maar de Zweden zijn een stap verder gegaan en hebben vlees in een tube gestopt. Je kunt het vlees zo uit de tube op je brood knijpen. Tijdens een roadtrip is dit super handig. Wie heeft er zin om een geopende verpakking met worst met zich mee te dragen? Met een tube schroef je gewoon de dop er weer op, klaar.

Spionnetjes – maar anders

Als we de geruchten mogen geloven, gebruiken de Zweden hun spionnetjes niet zoals wij zouden denken. Terwijl normale mensen hun deurspion gebruiken om te kijken wie er aan de andere kant van de deur staat, wordt dit item in het land van de duizend meren heel anders gebruikt. Kennelijk kijken Zweden door hun spionnetje zodat ze hun buren kunnen ontwijken in de gang. Small talk met de buren is misschien niet hun ding?

typisch Zweeds, spionnetje

Svensson, Jonasson, Holgersson

De tijd dat alle Zweedse mensen hun naam eindigden met ‘-son’ zijn voorbij. In deze tijden van individualisering nemen steeds meer Zweden een andere naam aan, met ongewone combinaties tot gevolg. Je kunt nu mensen tegenkomen met achternamen als Hogespar of Zilverstaart. Natuurlijk zijn er ook nog steeds enorme hoeveelheden Svensson’s, Jonasson’s en Holgersson’s. Maar dat heeft ook z’n charme, toch?

De beste Zweden aanbiedingen

 

Meer uit het Travel Magazine: