Voetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld – zelfs als we op vakantie zijn. Als je ooit één van deze voetbalstadions passeert, neem dan eens van dichtbij een kijkje!

Vandaag de dag vind je overal moderne voetbalstadions die vooral van binnen erg op elkaar lijken. De volgende acht voetbalstadions die ik je nu ga laten zien, zijn echter alles behalve normaal of gebruikelijk! Ze springen eruit vanwege de unieke locatie en ongebruikelijke omgeving of door het buitengewone design van het stadion. Deze unieke stadions bezitten een sprookjesachtige charme, ondanks het feit dat ze er niet super modern of luxe uit zien. Time for kick-off! Ik beloof je dat je zelfs als je niet van voetbal houdt onder de indruk zult zijn. Dit zijn acht van de meest bijzondere voetbalstadions ter wereld!

De 8 meest bijzondere voetbalstadions

Mmabatho stadion in Zuid-Afrika | La Bombonera in Argentinië

Estadio Municipal in Portugal | Marina Bay Floating Stadion in Singapore

 Stadion Gospin Dolac in Kroatië | Henningsvær Stadion in Noorwegen

Stade Francis di Giovanni in Frankrijk | Het Čierny Balog stadion in Slowakije

1. Mmabatho Stadion in Mafikeng

De meeste voetbalstadions bestaan uit vier tribunes, kleinere hebben er twee en de kleinste stadions bestaan uit slechts één tribune. Dat is niet het geval in het Mmabatho Stadion in Mafikeng in Zuid-Afrika! Ondanks dat er vier tribunes zijn, vormen deze alleen het framework. Naast de buitengewone driehoeksvorm van het stadion, ‘stapelen’ de kleinere tribunes zich over de ‘grondtribunes’ en geven het stadion een uniek aanzicht. In het stadion, dat in 1981 werd geopend, passen maar liefst 59.000 toeschouwers.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Football Stadiums (@stadiums.football) am

2. La Bombonera in Buenos Aires

Eén van de meest sfeervolle stadions ter wereld is het Estadio Alberto Jacinto Armando, ook bekend als La Bombonera, in Buenos Aires. La Bombonera staat voor de snoeptrommel of chocoladedoos, vanwege de rechthoekige vorm van het stadion. De thuisbasis van de Boca Juniors heeft een capaciteit van meer dan 57.000 toeschouwers en werd gebouwd in 1940. Het speciale aan dit stadion zijn de ontzettend steile tribunes, wat voor een unieke sfeer zorgt. Door de constructie klinkt het gejuich en gezang extra luid en wordt de geluidsgolf direct het speelveld op geblazen. Het veld bevindt zich slechts twee meter van de eerste rijen. Naar verluidt is het gezang bij thuiswedstrijden in de hele wijk La Boca te horen! Een andere bijzonderheid is de eretribune, die eenvoudigweg bestaat uit een verticale muur vol skyboxen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boca Juniors (@bocajrsoficial) on Dec 11, 2019 at 3:30pm PST

3. Estadio Municipal in Braga

Dit stadion in Braga, Portugal, is uitgehouwen uit een rots. Het thuis van SC Braga heeft maar twee tribunes aan elke kant, waarvan eentje zelfs zo’n beetje in de berg is ingebouwd. Net zo uniek is de situatie aan de achterkant van de doelen. Er zijn geen tribunes, je kijkt simpelweg uit over het uitgestrekte landschap. Aangezien het stadion op het hoogste punt van de stad ligt, heb je fantastisch uitzicht. En aan de ander kant? Nou, in plaats van een tribune ligt hier een enorme steengroeve. Heel tof hoe de natuur en architectuur samensmelten in het Estadio Municipal. Het stadion werd voor het Europees Kampionschap in 2004 gebouwd en heeft een capaciteit van bijna 30.000 mensen. De tribunes zijn door circa tachtig stalen kabels met elkaar verbonden waarop de daken van de tribunes “zweven”. De architect van het stadion, Eduardo Souto de Moura, won hiervoor in 2011 de Pritzker Architecture Prize.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Passione e fede © (@passioneefede) on Sep 25, 2019 at 3:42am PDT

4. Marina Bay Floating Stadium in Singapore

In Azië staat één van de spectaculairste voetbalstadions ter wereld – het Marina Bay Floating stadion in Singapore. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt dit stadion héél dicht bij het water. Het speelveld ligt in de Marina Bay zelfs bovenop het water. Vanaf het platform heb je perfect uitzicht over de skyline van Singapore. Nog curieuzer wordt het als je de bijbehorende tribune ziet: deze ligt namelijk niet net als het veld op het water, maar staat op de kade. De tribune en het veld zijn aan elkaar verbonden door drie smalle bruggen over het water. Op de tribune is er plek voor 30.000 personen en het stadion wordt gebruikt voor verschillende evenementen. Zoals tijdens de Formule 1 Grand Prix van Singapore zit de tribune helemaal vol. Het Marina Bay Floating Stadium heeft z’n plekje op de lijst van meest bijzondere voetbalstadions ter wereld zonder twijfel verdiend!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katya Maybach (@martseva) on Dec 20, 2014 at 1:57am PST

5. Stadion Gospin Dolac in Imotski

Terug naar Europa, Kroatië om precies te zijn. Dit stadion in de kleine stad Imotski, in het zuiden van het land, behoort tot mijn absolute favorieten. Het is de thuisbasis van tweede divisie club NK Imotski en heeft slechts 4.000 zitplaatsen. De locatie van het stadion is echter wonderschoon. Het stadion wordt omgeven door rotsen en boven de tribune torent de ruïne van het Fort van Topana uit. Achter de vesting ligt een prachtig blauw kratermeer. Aan de andere kant van het Gospin Dolac stadion liggen nog meer rotsen met daar beneden het stadje Imotski, waarop je mooi uitzicht hebt vanuit het stadion. Voor spelers is het vast niet makkelijk om zich te concentreren in zo’n uniek decor!

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Football Stadiums (@stadiums.football) am

6. Henningsvær Stadion

Klein maar fijn, een spreekwoord dat het Henningsvær Stadion buitengewoon treffend beschrijft. In een klein vissersdorpje in Noorwegen, bestaand uit ongeveer 500 inwoners, staat een van de mooiste voetbalstadions ter wereld: het Henningsvær Stadion. Het ligt midden in de Noordzee op een klein eilandje. Er speelt geen profploeg en ook zijn er geen tribunes. Het voetbalveld wordt immers ingesloten door water. “Bal halen!” betekent hier zo’n beetje hetzelfde als een nat pak!

hennigsvaer stadion in noorwegen

7. Stade Francis Di Giovanni in Marseille

Je kunt vast nergens ter wereld zo op je gemak voetbal kijken als in Frankrijk. Het Francis di Giovanni stadion ligt op z’n zachtst gezegd op een nogal merkwaardige plaats. Het stadion ligt namelijk tussen een rots (dat hebben we al gehad) en, nu komt het, een hoogbouwflat. De bewoners van de flat hebben het beste uitzicht over het veld en beschikken zodoende over een skybox aan huis. Op je eigen bank een koud biertje opentrekken en tegelijkertijd live in het stadion de wedstrijd volgen, dat kan alleen in Marseille!

8. Het Čierny Balog stadion

Oké, ik heb wat gesjoemeld in deze lijst. Het Francis di Giovanni stadion is niet zozeer een stadion, maar wel gewoon een voetbalveld. Toch wilde ik je dit bijzondere voetbalveld niet onthouden. We bevinden ons in Slowakije, in de kleine gemeente Čierny Balog. Als de fans hier op de tribune hun favoriete club TJ Tatran toejuichen, wordt hen soms kort het zicht op het veld ontnomen. Hoe dan, vraag je je af? Nou, er loopt dus een spoorlijn tussen de tribune en het veld. Je leest het goed, er komt regelmatig een antieke stoomtram voorbij rijden op de museumlijn tussen Chvatimech en Čierny Balog. Wil je dit stadion eens bezoeken, dan kun je kiezen tussen een plek op de tribune en een enkeltje met de museumstoomtrein!

Video: It’s an ultra life

Zo zie je maar, een stadion hoeft niet altijd ultramodern te zijn om toch waardering te oogsten. Ik hoop dat je net als ik gefascineerd hebt gekeken naar de bijzondere voetbalstadions en hopelijk heb je ooit de kans om een van deze “theaters of dreams” te bezoeken!

Lees meer over bijzondere plekken in het Travel Magazine: