Voetbal is de nummer 1 sport in de wereld – en zelfs als we op vakantie zijn. Als je ooit één van deze voetbalstadions passeert, neem dan eens van dichtbij een kijkje!

Op de dag van vandaag hebben we overal moderne voetbalstadions . Echter lijken deze moderne stadions erg op elkaar en vooral vanbinnen. Ze kunnen er zelf saai & niet karakteristiek uitzien. De volgende zeven voetbalstadions die ik je nu ga laten zien, zijn alles behalve normaal of gebruikelijk. Vele van hen springen eruit vanwege de unieke locatie en ongebruikelijke omgeving. Terwijl andere worden gekarakteriseerd worden door buitengewoon design. Grotendeel van deze unieke stadions hebben een sprookjesachtige charme, ondanks het feit dat ze er niet super modern of luxe uit zien. Tijd voor kick off! Ik beloof je dat zelfs de niet-voetballiefhebbers onder de indruk zullen zijn van dit article over de zeven ongewoonste voetbalstadions ter wereld!

Deze 7 voetbalstadions zullen je spraakloos achterlaten

Cocodrilos Sportpark | Mmabatho stadion | La Bombonera | Estadio Municipal de Braga |

Stadion Kantrida | Marina Bay Floating stadion | Stadion Gospin Dolac

Cocodrilos Sports Park in Caracas

Het Cocodrilos Sports Park in Caracas, de hoofdstad van Venezuela, begint met onze lijst van buitengewone voetbalstadions. Het stadions is de thuisbasis van FC Caracas and ligt direct naast een berghelling. En als het uitzicht nog niet spectaculair genoeg was, is de berghelling ook nog eens gedekt met speciale metalen platen. Deze dienen ervoor om het stadion en zijn fans te beschermen tegen de vallende rotsen. Het uitzicht is ook spectaculair genoeg vanaf de stand op de heuvel, zo kijk je uit op de andere kant van het stadion. Uitkijkende vanaf de zijlijn, lijkt er een diepe kloof te zijn, maar dat is het daadwerkelijk niet! Bekijk het zelf maar eens:

voet1

Mmabatho Stadion in Mafikeng

De meeste voetbalstadions hebben vier tribunes, maar kleinere hebben er vaker twee of zelfs maar één. Maar dat is niet geval met het Mmabatho Stadion in Mafikeng in Zuid-Afrika! Ondanks dat er vier tribunes zijn, vormen deze alleen het framework. Naast de buitengewonen vorm, is het speciale aan dit stadion iets anders: de kleinere tribunes “liggen” namelijk bovenop de grote tribunes. En dat maakt het stadion zo uniek. Ook is er plek voor 59.000 toeschouwers en opende het stadion in 1981.

voet2

La Bombonera in Buenos Aires

Eén van de meest sfeervolste stadions in de wereld is het Estadio Alberto Jacinto Armando, ook bekend als La Bombonera, in Buenos Aires. De thuisbasis van de Boca Juniors heeft een capaciteit van meer dan 57.000 toeschouwers en gebouwd in 1940. Het speciale aan dit stadion is dat de tribunes erg steil zijn, wat een unieke sfeer creeërt. Door deze constructie klinkt het gejuich in het stadion erg luid. Het gejuich wordt zelfs gehoord door het hele La Boca gebied! Een ander speciaal kenmerk is de “platte” tribune, dat gewoon een verticale muur is, waar plek is voor de vele VIP ruimtes.

voet3

Estadio Municipal in Braga

Dit stadion in Braga, Portugal, is gesneden in een klif. Het thuis van SC Braga heeft maar twee tribunes aan elke kant, waarvan eentje zelfs in een berg is gebouwd. Maar aan de achterkant van de goals is iets nog specialer: er zijn geen tribunes, alleen maar het natuurlijke landschap. Aan de ene kant opent de grond zich en is het uitzicht fantastisch aangezien het stadion op het hoogste punt van de stad ligt. En aan de ander kant? Nou, in plaats van een tribune is er een grote steengroevev hier. Erg cool hoe de natuur en architectuur zich rechtstreeks elkaar samenvoegen.

Het stadion was gebouwd voor het Europees Kampionschap in 2004 en heeft een capaciteit van bijna 30.000 mensen. En, de tribunes zijn aan elkaar vastgemaakt met 80 stalen kabels, waarmee de daken “zweven”. Het is een heel cool idee, waarvoor architect Eduardo Souto de Moura de Pritzker Architecture Prize in 2011 heeft gewonnen.

Municipal Stadium of FC Braga from above

Stadion Kantrida in Rijeka

Eén van mijn persoonlijke favorieten vind je in Kroatië, meer specifiek in de haven stad van Rijeka: namelijk het Stadion Kantrida. Het is een wonderbaarlijke locatie direct aan de zee! Maar als dit nog niet genoeg is, er is ook nog een gigantische klif aan één kant van het veld. Als je er van de zijkant naar kijkt, is er geweldig uitzicht van de tribune, dat voor de klif staat. Maar als je naar de andere kant van het veld kijkt, worden voetbalfans nog enthousiaster: direct achter de tribune zie je het diepe blauwe water van de Adriatische Zee. Gewoon een prachtige omgeving. Stadion Kantrida is het thuis van de Kroatische club HNK Rijeka en heeft plek voor 10.600 toeschouwers.

Rijeka City

Marina Bay Floating Stadium in Singapore

Het Aziatisch continent heeft één van de spectaculairste voetbalstadions in de wereld – het Marina Bay Floating stadion in Singapore. En zoals de naam al zegt, is dit stadion gebouwd héél dicht bij het water. Het speelveld ligt in Marina Bay in het midden van het water op een eigen platform met een perfecte skyline. Ik bedoel, dit is erg cool, maar het wordt nog beter als je de begeleidende tribune ziet.

De tribune is niet in het water zoals het veld, maar op het land. De tribune en het veld zijn aan elkaar verbonden door drie smalle bruggen over het water!  Op de tribune is er plek voor 30.000 personen en het wordt gebruikt voor vele events, aangezien voetbal niet de enige sport is dat hier wordt gespeeld. Eigenlijk wordt het stadion vaak gebruikt voor diverse activiteiten dankzij de unieke uitstraling natuurlijk. Ook wordt het gebruikt als Formule 1 tribune tijdens de Grand Prix van Singapore. Het is gek om te bedenken hoe multifunctioneel dit stadion is.

Singapore Marina Bay CBD landmarks aerial panorama

Stadion Gospel Dolac in Imotski

Nee, ik heb geen fetish voor Kroatische voetbal stadions, maar ook dit stadion hoort thuis in de favorieten en laat die nu net ook in Kroatië zijn. Het ligt in het zuiden van het land in de smalle stad Imotski. Het is de thuisbasis van het tweede divisie team NK Imotski en heeft slechts 4.000 zitplaatsen. Maar de locatie is daadwerkelijk prachtig. Het is omgeven door rotsen en ligt in ruines van het Topana Fortress, waar een .. en een prachtig blauw meer ligt. Maar wat vind je aan de andere kant? Die volledig opgebouwd – hier vind je nog meer rotsen  en daaronder ligt de mooie stad van Imotski, dat een prachtig uitzicht biedt. Spelers vinden het soms erg moeilijk om zich te concentreren tijdens hun wedstrijd met zo’n omgeving, maar dat snappen we ook wel.

voet8